Якщо часу у вас на підготовку немає, а приготувати щось треба, то цей аналог східного блюда маджадра може врятувати вас. Все, що вам потрібно – це рис з сочевицею, цибуля і соняшникову олію. Готування займе у вас не більше 30 хвилин. Якщо до цієї страви ви ще подасте овочевий салат, то повноцінний обід або вечерю вам забезпечений. Сочевиця багата на рослинний білок, рис прекрасно її доповнює по ситості, тому в арабських країнах маджадару називають м’ясом для бідних.
Рис з сочевицею
за мотивами рецепта маджадра
Складові:
- Рис – 2 склянки,
- Сочевиця (у мене жовта) – 1 стакан,
- Цибуля ріпчаста – 2-3 штуки,
- Масло рослинне,
- Спеції (в ідеалі бахарат, але оскільки ми готуємо аналог, беріть свої улюблені).
Процес приготування:
Спосіб приготування цієї страви досить простий, як і склад. Звичайно, в країнах сходу це блюдо розкриває особлива спеція, вірніше букет спецій, який називається бахарат. І прийнято готувати рис з сочевицею за цим рецептом досить гострими. Ми ж, до такого «вогню» на мові не звикли, тому покладемо прянощі і спеції на свій смак.
Рис переберіть і промийте. Варіантів цієї страви безліч. І рис в ньому може бути абсолютно будь-який, як білий (довгий або круглий), так і бурий нешліфований. А так само можна використовувати булгур.
Сочевицю теж потрібно промити. Замочувати перед приготуванням її не обов’язково. Сочевицю, як і рис, можна використовувати будь-якого сорту і кольору. У кожного разу страва буде розкриватися для вас по-новому.
Частина цибулі потрібно подрібнити дрібним кубиком, а частина – півкільцями. Лук, порізаний крупно, потрібно буде обсмажити окремо до карамельного кольору для прикраси.
Обсмажте дрібно порізану цибулю з додаванням рослинної олії. Коли цибуля злегка зготується, перекладіть його в каструлю і долийте 4 склянки води. Цей крок можна зробити відразу в каструльці або високому сотейнику.
Потім покладіть рис і сочевицю. Тримайте на сильному вогні, поки не закипить. Додайте сіль за смаком і спеції. Якщо в блюдо додати куркуму, воно заграє золотистими фарбами.
Зменшіть вогонь. Варіть рис з сочевицею до готовності, періодично помішуючи.
Сочевиця жовтого кольору дуже ніжна, тому розварилася від спільного приготування з рисом. Саме тому існую рецепти, в яких рис і сочевиця варяться окремо, а потім змішуються. якщо приготувати рис з сочевицею в мультиварці, клопоту з помішуванням зовсім не буде і блюдо буде більш розсипчастим.
Подавати рис з сочевицею вприкуску зі смаженою цибулею. А в ідеалі засипати їм блюдо.
Ця страва з рису і сочевиці добре поєднується з натуральним йогуртом. Свіжий огірок і листочки м’яти теж будуть дуже до речі.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!