Самоса з грибами – індійські пісні пиріжки



Хто був на відпочинку в Індії, розслаблявся на золотих пляжах Індійського океану, плескався в теплій водичці, або ж гуляв по історичних місцях, відвідуючи різнопланові екскурсії екзотичної країни (а може все набагато простіше, «дикуном», ви зняли житло у місцевих усміхнених жителів? ), той, однозначно, запам’ятав чарівне слово «Самоса»! Де б ви не знаходилися, не має значення, північ це або південь країни, велике місто або богом забута село, всюди можна було зустріти торговців Самос: завжди свіжі, гарячі, і, обов’язково гострі, пиріжки, які так смачно зуміє приготувати тільки справжній індус або індіанка.

Самос з грибами

І справа тут не тільки в рецепті, техніці приготування або спеціях: індуси завжди готують з душею! Рідкісний випадок, коли місцевий кухар пошкодує спецій або покладе менше начинки, ніж передбачено. І що цікаво: чим убожій кухар, чим старіше кафе – тим душевної і смачніше буде замовлену страву.

Як ви вже здогадалися, сьогодні, я б хотіла поділитися з вами рецептом індійських пиріжків Самоса, які ми приготуємо з грибами, цибулею і морквою. Цей рецепт відрізняється від самос з овочами, хоча обидві техніки приготування є справжніми. Це, напевно, як рецепт борщу, коли кожна господиня готує його за своїми правилами, і борщ завжди має свій, неповторний смак.

До слова, якщо ви любите готувати вдома індійські страви, вам варто познайомитися з рецептом оригінальних коржів алу-паратха з картопляною начинкою.

Отже, крім сонячного настрою і індійської музики, включеною голосніше, нам знадобиться:

  • 2 ст. борошна (пшеничного або суміш пшеничного з цільнозерновий)
  • вода (скільки візьме тісто)
  • 1 ч. Л. солі
  • 1/2 ст. топленого масла – ДХІ (або рослинне масло)
  • сушені трави: в магазинах складно знайти готову суміш сушених індійських трав, її ви можете зібрати самі, змішавши сухе листя каррі, насіння пажитника, коріандр, куркуму, сушений імбир, кардамон, червоний перець і т. д. Можна купити суміш прованських трав або пакетик улюблених спецій. Куркума і гострий перець обов’язкові!

Для начинки:

  • 400 гр. печериць
  • 1 велика морква
  • 1 ріпчаста цибуля
  • 1 головка часнику
  • масло ДХІ
  • сіль, чорний мелений перець за смаком

Хочу звернути вашу увагу на те, що наші Самос, за розміром, набагато більше індійських – мінімум в два рази. Індійські пиріжки можуть бути зовсім маленькі, на один укус, а можуть мати звичний «пиріжковий» розмір.

Індійські Самос з грибами

В першу чергу потрібно приготувати тісто. Це робиться дуже просто, і, до речі, з цього ж тесту можна приготувати пісні вареники або пироги.

Змішуємо борошно + 1 ст. води, а також сіль, масло і спеції в одному посуді.

Тісто: початок

Змішуємо вилочкою всі інгредієнти: додаємо воду або досипати муку, головне, отримати потрібну консистенцію.

замішуємо тісто

Тісто буде еластичне, м’яке, що не липке.

Тісто для самос

Відкладаємо тісто для самос в сторонку, можна накрити мисочку рушником або загорнути тісто в харчову плівку, щоб не підсихало. Тим часом, готуємо начинку з грибів, часнику і цибулі. Родзинка цієї начинки – масло ДХІ, яке надає дивовижну м’якість і соковитість страві.

Готуємо овочі: великим кубиком нарізаємо цибулю і моркву, трохи дрібніше – часник (половина головки).

Цибуля, часник, морква

Обсмажуємо на 4-5 ст. л. ДХІ часник (поки не стане золотим).

обсмажений часник

Додаємо цибулю.

Смажена цибуля

Тепер черга моркви.

морква

Ще 3-5 хв., Цибуля та морква трохи підрум’яняться і наситяться маслом і ароматом часнику. Можна додавати печериці, нарізані на 4-5 частин.

печериці

Іноді помішуючи, обсмажуємо овочі з грибами до повної готовності останніх. За пару хвилин до вимкнення плити, гарненько посоліть і поперчіть начинку. Не шкодуйте спеції.

«Відпочиле» тісто тонко розгортаємо (товщі, ніж на вареники). Тим часом, начинка буде остигати.

Розкачуємо тісто

Напевно у вас, як і у мене, не вийде ідеальний коло. Це не важливо, адже тісто ми потім підрівняти, обрізки також будуть використані.

По центру викладаємо трохи остигнула грибну начинку.

Начинка з грибів і овочів

З’єднуємо краю, обрізаємо зайве. Робимо красиву «облямівку».

форма Самоса

Викладаємо майбутні пиріжки на деко і ставимо в розігріту духовку випікатися. Температура – 200-220С, час – 15-25 хв. Потрібно дати пропектися тільки тесту, так як начинка вже готова.

Пиріжки на деку

Рум’яні боки самос повідомлять вам про готовність індійського страви.

Гарячі Самос

Викладаємо на тарілку і даємо трохи охолонути.

Самос з грибами

Подаємо гарячими! Смачного!