Хто був на відпочинку в Індії, розслаблявся на золотих пляжах Індійського океану, плескався в теплій водичці, або ж гуляв по історичних місцях, відвідуючи різнопланові екскурсії екзотичної країни (а може все набагато простіше, «дикуном», ви зняли житло у місцевих усміхнених жителів? ), той, однозначно, запам’ятав чарівне слово «Самоса»! Де б ви не знаходилися, не має значення, північ це або південь країни, велике місто або богом забута село, всюди можна було зустріти торговців Самос: завжди свіжі, гарячі, і, обов’язково гострі, пиріжки, які так смачно зуміє приготувати тільки справжній індус або індіанка.
І справа тут не тільки в рецепті, техніці приготування або спеціях: індуси завжди готують з душею! Рідкісний випадок, коли місцевий кухар пошкодує спецій або покладе менше начинки, ніж передбачено. І що цікаво: чим убожій кухар, чим старіше кафе – тим душевної і смачніше буде замовлену страву.
Як ви вже здогадалися, сьогодні, я б хотіла поділитися з вами рецептом індійських пиріжків Самоса, які ми приготуємо з грибами, цибулею і морквою. Цей рецепт відрізняється від самос з овочами, хоча обидві техніки приготування є справжніми. Це, напевно, як рецепт борщу, коли кожна господиня готує його за своїми правилами, і борщ завжди має свій, неповторний смак.
До слова, якщо ви любите готувати вдома індійські страви, вам варто познайомитися з рецептом оригінальних коржів алу-паратха з картопляною начинкою.
Отже, крім сонячного настрою і індійської музики, включеною голосніше, нам знадобиться:
- 2 ст. борошна (пшеничного або суміш пшеничного з цільнозерновий)
- вода (скільки візьме тісто)
- 1 ч. Л. солі
- 1/2 ст. топленого масла – ДХІ (або рослинне масло)
- сушені трави: в магазинах складно знайти готову суміш сушених індійських трав, її ви можете зібрати самі, змішавши сухе листя каррі, насіння пажитника, коріандр, куркуму, сушений імбир, кардамон, червоний перець і т. д. Можна купити суміш прованських трав або пакетик улюблених спецій. Куркума і гострий перець обов’язкові!
Для начинки:
- 400 гр. печериць
- 1 велика морква
- 1 ріпчаста цибуля
- 1 головка часнику
- масло ДХІ
- сіль, чорний мелений перець за смаком
Хочу звернути вашу увагу на те, що наші Самос, за розміром, набагато більше індійських – мінімум в два рази. Індійські пиріжки можуть бути зовсім маленькі, на один укус, а можуть мати звичний «пиріжковий» розмір.
Індійські Самос з грибами
В першу чергу потрібно приготувати тісто. Це робиться дуже просто, і, до речі, з цього ж тесту можна приготувати пісні вареники або пироги.
Змішуємо борошно + 1 ст. води, а також сіль, масло і спеції в одному посуді.
Змішуємо вилочкою всі інгредієнти: додаємо воду або досипати муку, головне, отримати потрібну консистенцію.
Тісто буде еластичне, м’яке, що не липке.
Відкладаємо тісто для самос в сторонку, можна накрити мисочку рушником або загорнути тісто в харчову плівку, щоб не підсихало. Тим часом, готуємо начинку з грибів, часнику і цибулі. Родзинка цієї начинки – масло ДХІ, яке надає дивовижну м’якість і соковитість страві.
Готуємо овочі: великим кубиком нарізаємо цибулю і моркву, трохи дрібніше – часник (половина головки).
Обсмажуємо на 4-5 ст. л. ДХІ часник (поки не стане золотим).
Додаємо цибулю.
Тепер черга моркви.
Ще 3-5 хв., Цибуля та морква трохи підрум’яняться і наситяться маслом і ароматом часнику. Можна додавати печериці, нарізані на 4-5 частин.
Іноді помішуючи, обсмажуємо овочі з грибами до повної готовності останніх. За пару хвилин до вимкнення плити, гарненько посоліть і поперчіть начинку. Не шкодуйте спеції.
«Відпочиле» тісто тонко розгортаємо (товщі, ніж на вареники). Тим часом, начинка буде остигати.
Напевно у вас, як і у мене, не вийде ідеальний коло. Це не важливо, адже тісто ми потім підрівняти, обрізки також будуть використані.
По центру викладаємо трохи остигнула грибну начинку.
З’єднуємо краю, обрізаємо зайве. Робимо красиву «облямівку».
Викладаємо майбутні пиріжки на деко і ставимо в розігріту духовку випікатися. Температура – 200-220С, час – 15-25 хв. Потрібно дати пропектися тільки тесту, так як начинка вже готова.
Рум’яні боки самос повідомлять вам про готовність індійського страви.
Викладаємо на тарілку і даємо трохи охолонути.
Подаємо гарячими! Смачного!