Сазан фото рецепт



Кулінари з багатьох країн високо цінують м’ясо сазана за його смакові і корисні якості. Дієтологи наголошують, що при його споживанні організм насичується повноцінним і легкозасвоюваним білком, що дуже важливо для розвитку і зростання людського організму. Сазан вважається кров’яний рибою і його м’ясо навіть прирівнюють до яловичини.

За смаком м’ясо сазана злегка солодкувато і має насичений смак. Також слід зазначити, що смакові якості сазана залежать від місця проживання і його кормової бази.

Якщо ви не любите возитися з дрібними кісточками при приготуванні і поїданні риби, то рекомендуємо вам придбати великого сазана, в якому навіть дрібні кісточки досить великого розміру і їх легко і вибрати.

На цей раз я знову так і зробила, стейки сазана були настільки великими, що на сковорідку вміщувався тільки один стейк. Довелося ділити їх навпіл. З особистого досвіду скажу, що велика риба має більш жирна і має більш виражений смак. А якщо ще вміло приготувати, шматочки сазана будуть соковитими, ніжними і тануть у роті, ось як на моєму фото!

Страви з сазана

сазан

Сазан – дикий предок коропа, любить проточну воду, річка – його природне середовище проживання, короп ж вважається підвидом сазана, якого вивели селекціонери, і живе він в ставках. При своєму середній вазі 6 кг його довжина досягає 65 – 70 см. Сазан довгожитель, живе до 30-35 років, якщо такого екземпляру пощастить бути не спійманим, то він може набрати вагу до 20 кг!

Дуже часто рибу включають до складу різних дієт, це все відбувається через те, що більшість м’ясо риб має низьку калорійність і багатий вітамінний і мінеральний склад. У м’ясі сазана містяться насичені жирні кислоти, білок та інші мінеральні речовини, воно багате набір вітамінів (С, Е, РР, В1 і В2, а також вітамін А). Варто згадати про багатий набір мікроелементів: залізо, магній, фтор, фосфор, кальцій.

З сазана можна приготувати масу смачних страв, які зможуть прикрасити не тільки повсякденний стіл, ця риба стане гідною прикрасою вашого святково накритого столу.

Сазана можна не тільки смажити, його ще й в’ялять, готують найсмачніший балик, запікають в духовці або на грилі, фарширують, готують найсмачніше вуха, а ніжне м’ясо використовують для приготування салатів і других страв.

Як вибрати сазана

сазан

Якщо ви вирушили за рибою в магазин або на ринок, то радимо вам купувати все – таки свіжого сазана, навіть не замороженого. У замороженому вигляді смакові якості сазана значно погіршуються, і м’ясо вже втрачає свою ніжність. Якщо це не рибна нарізка, а тушка цілком, то не завадило б заглянути рибі в зябра, вони повинні бути яскраво червоного кольору, без слизу. А ще подивіться рибі, що називається «очі в очі», очі повинні бути ясними, що не мутними. Луска повинна бути вологою, невелика кількість слизу допускається. Великого сазана вагою понад 5 кг, як правило, продають в нарізці, оскільки це не дешеве задоволення, та й до того ж навряд чи знайдеться бажаючий з’їсти відразу стільки сазаніни. У такого продукту і в зябра НЕ заглянеш, і очі не розгледиш, так що тут потрібно звернути увагу на пружність м’яса і на хороший рибний запах, якщо нюх вас не підводить.

Перед тим як почати приготування риби потрібно обов’язково видалити зябра, які можуть зіпсувати смак страви. Якщо не прибрати зябра то бульйон при варінні юшки може стати каламутним, а також він може придбати запах мулу.

Ось начебто і все, коротко про сазані розповіли, тепер можна приступити до його приготування, сьогодні будемо смажити сазана, і я спробую в найдрібніших деталях розповісти і показати, як це зробити.

сазан фото

Для приготування смаженого сазана вам потрібно підготувати такі інгредієнти:

Складові:

  • Сазан свіжий,
  • Панірування (мука, сухарі або кукурудзяний крохмаль) 4 – 5 ст. ложок,
  • Рослинна олія (без запаху),
  • Спеції за смаком,
  • сіль.

Процес приготування:

Рибу почистити і випатрати, акуратно видаляючи разом з нутрощами жовчний міхур. Будьте обережні, не зачепіть ножем жовчний міхур, інакше, якщо він лопне, м’ясо сазана стане гірким. Витягнути зябра і промити тушку проточною водою. Але якщо ви не бажаєте самі возитися з обробленням риби, то краще відразу купити стейки сазана або попросити продавця щоб вам на місці почистили і обробили рибу.

сазана посолитиОбсушити рибу від води за допомогою паперового рушника або серветки, нарізати порційними шматочками. Тепер потрібно посипати рибу сіллю і спеціями. У нашому фото рецепті сазан був посолений, присипаний білим перцем і сушеним чебрецем. Ви ж можете вибрати спеції на свій смак.

Як приготувати сазанаШматки сазана обваляти в паніровці з борошна або мелених сухарів, так при смаженні риба придбає красиву хрустку скоринку. Я обвалюють половинки стейків в кукурудзяному крохмалі, мені так більше подобається.

Сазан фото рецептНа вогонь ставимо сковороду, наливаємо рослинне масло без запаху і розігріваємо. Тепер в киплячу олію (якщо ви смажите рибу як я, на керамічній сковорідці, то буде досить і одного або пари столових ложок олії) опускаємо шматки риби.

смажений сазанОбсмажуємо сазана на середньому вогні з двох сторін до придбання риби золотистого кольору. Якщо шматки риби дуже великі, то потрібно додатково перевертати рибу (вдруге), зменшити вогонь, накрити сковорідку кришкою і потомити на слабкому вогні ще пару – трійку хвилин.

сазан рецептиСмажений сазан перекладається на широке плоске блюдо і прикрашається зеленню, мені до смаку свіжий кріп і кінза. Як гарнір ви можете використовувати відварну картоплю або будь-яку відварну крупу, головне не забудьте про зелень, яка в цій страві завжди буде до місця.

З відрізаних голови, плавників і хвоста ви можете зварити чудову юшку або смачний рибний суп з додаванням пшона і помідорів, так що, не викидайте їх.

Приємного вам апетиту і хороших рецептів!