Вишню можна назвати однією з найбільш підходящих для заморозки ягід. У процесі охолодження і подальшої розморожування вона не втрачає своїх корисних властивостей, не зменшується кількість вітамінів, вона не втрачає форму, смак трохи відрізняється від свіжої. При правильному способі заморожування можна також зберегти максимальну кількість соку. Сьогоднішній випуск про те, як заморозити вишню.
Як заморозити вишню
Найчастіше перед заморожуванням з ягід вишні видаляють кісточки, так як вони додають зайву вагу, а в наслідок їх все одно потрібно викидати, так як вони отруйні. Але саме способи заморожування з кісточками зберігають соковиті ягоди найкраще. Існує дуже багато способів зберігання ягід в холодильнику, які відрізняються своєю оригінальністю, наприклад, вишня в малиновому пюре. Але, на жаль, такі методи не схожі для цілої ягоди, тому використовують 3 стандартних способу і один коктейльний.
Заморожувати вишню з кісточкою зручно і тому, що кісточки можна видалити вже після розморожування, якщо це потрібно, а от повернути ягодам ідеально круглу форму для прикраси десерту, якщо заморожувалася «порожня» вишня – неможливо.
У всіх випадках необхідно дотримуватися правил підготовки ягід, які застосовні також і до заморожування вишні без кісточки або інших ягід:
- вибирати тільки цілі ягоди без дефектів;
- не брати переспілі;
- заморожувати не більше ніж через добу після збору;
- акуратно вимити, видалити листя і черешки, а також ретельно просушити природним способом;
- використовувати контейнери або пакети для заморозки невеликого розміру, де буде вишня зберігатися порційно – не більш 0,5 кг, так як розморожувати фрукти можна тільки 1 раз;
- по можливості не укладати ягоди в кілька шарів до повної заморозки;
- підготовлені ягоди заморожуються при температурі від -18 градусів до -23.
Для першого способу заморозки вишні з кісточкою необхідно укласти ягоди на дошку в один шар, але недостатньо щільно один до одного. Після того, як всі ягоди замерзнуть, вони перекладаються в контейнер із щільно закривається кришкою. Ягоди слід укладати досить щільно, щоб залишилося мінімально вільного місця з повітрям. Заморожену таким чином вишню можна використовувати в якості прикраси на десерт, або готувати з неї морс, компот, кисіль. Для випічки після розморожування потрібно прибрати кісточки. Якщо робити це з трохи підморожених ягодами, соку в них залишиться більше, але для багатьох це занадто незручна процедура.
Для другого методу необхідний пластиковий стакан або контейнер, в якому вишня буде перемішана з цукром. Нижній шар викладається з ягід, потім тонким шаром посипається цукор. Шари будуються до самого верху. Така заморожена вишня теж може трохи втратити форму, зате такі ягоди набагато смачніше їсти відразу після розморожування.
Для коктейльної способу необхідні спеціальні форми для заморожування. Підійдуть не дуже маленькі форми для льоду. У кожну клітинку укладається по одній вишеньці, яка заливається фільтрованої або охолодженої кип’яченої водою. Далі форму слід закрити кришкою або обмотати харчовою плівкою. Такий спосіб заморозки цікавий щоб урізноманітнити домашню вечірку смачними алкогольними напоями взимку. Розморожувати ягоди не потрібно, так як вишня в кубику льоду використовується тільки для охолодження напоїв, не обов’язково алкогольних.
Найпростіший спосіб заморозки вишні
Складові:
- Вишня свіжа,
- Фасувальні пакети або пакети з замком.
Процес приготування:
Вишня перебирається, гілочки і листочки віддаляються. Частинами промивається і відкидається на друшляк.
Коли рідина стече, можна відразу покласти чисту ягоди в пакет або пластикову коробку з кришкою і поставити на заморозку.
Зверніть увагу, вологі ягоди можуть злипнутися в велику грудку, які незручно буде розморожувати, і використовувати в наслідок. Як правило, смерзшийся кого з ягід без розморожування опускають у воду і роблять компот і морс.
Щоб вишня НЕ зрослися грудкою, ягоди потрібно добре просушити або в процесі заморозки пакет кілька разів струснути.
А як ви заморожуєте вишню на зиму?