При згадці назви пирога Шарлотка, на думку в першу чергу приходить пишний пиріг з ароматними яблуками і головне, легкість приготування цього смачного пирога. Але мало хто знає, що шарлотку можна готувати не тільки з яблуками, ця випічка виходить прекрасної з різними ягодами, які широко представлені на нашому літньому столі, та й взимку можна використовувати заморожені ягоди. Цей пиріг не може не вийти, так як до складу випічки входить мінімальний набір інгредієнтів, які змішати не важко будь-кому, навіть починаючому кухарчука.
Увага: для того щоб ваш пиріг вийшов пишним, потрібно ретельно збивати яйця, саме від цього і залежить пишність випічки!
Слід сказати, що класичний варіант приготування Шарлотки був придуманий у Франції і робили це ласощі з білого хліба, яблук, лікеру, заварного крему. Слід зазначити, що цей варіант Шарлотки готувався довго і вимагав багато часу на відміну від сучасної шарлотки. Назва цієї випічки походить від французького слова «charlyt», що означає в перекладі на російську мову «блюдо з солодким кремом». До Росії пиріг був привезений французом, Марі Антуаном Карем, який служив у Олександра I. Спочатку це був десерт з бісквітного печива, вершків і яблук, який значно відрізнявся від класичного варіанта. Але в подальшому рецепт випічки Шарлотки був значно спрощений і, врешті-решт, результат ми можемо побачити сьогодні на своїх столах: пишний бісквіт з яблуками або іншими складовими.
Шарлотка з малиною і яблуками
Сьогодні, завдяки сучасній техніці нам надано великий вибір варіантів приготування шарлотки: духовка, мікрохвильовка, мультиварка. Шарлотка з малиною і яблуками в мультиварці виходить нічим не гірше, ніж в духовці, а може навіть і краще і смачніше. Важливо, що в мультиварці ваша випічка ніколи не підгорить, а завдяки рівномірному нагріванню випічка вийде пропечене рівномірно.
Для того щоб приготувати шарлотку з малиною в мультиварці вам буде потрібно наступний набір інгредієнтів:
Складові:
- Яйця (великі) – 4 штуки,
- Цукровий пісок – 2 мультістакана,
- Борошно пшеничне – 2 мультістакана,
- Розпушувач для тіста – 2 ч. Ложки,
- Сіль – 1 щіпка,
- Ванільний цукор або ваніль за смаком,
- Яблука – 3 штуки,
- Ягоди малини (свіжі або заморожені) – 1 стакан,
- Вершкове масло для змазування чаші.
Процес приготування:
Правильне приготування бісквітного пирога з малиною в мультиварці забезпечить його хороший підйом і пишність.
Для початку потрібно охолодити яйця і тільки потім приступати до збивання. Яйця розбити в чашку і додати дрібку солі, потім збивати за допомогою міксера яйця в густу піну. Поступово починаємо засинати цукровий пісок, при цьому не перестаємо збивати масу. В результаті у вас повинна вийти досить густа яєчна піна.
В окремій чашці змішуємо просіяне борошно з розпушувачем для тесту і ваніллю або ванільним цукром. Потім отриману суху суміш невеликими порціями додаємо в яєчну масу. Акуратно перемішуємо тісто лопаткою або дерев’яною ложкою, вимішуємо до однорідного стану.
Очистити яблука або нарізати їх на часточки з шкіркою.
Якщо у вас свіжі ягоди, то їх слід перебрати і потім обсушити. Заморожені ягоди малини додають в бісквіт без розморожування їх.
Чашу мультиварки слід рясно змастити вершковим маслом і вилити бісквітне тісто. Потім викладаємо на тісто яблука і підготовлені ягоди малини. Під час приготування малиновою шарлотки ягоди поступово будуть опускатися і розподіляться в тесті.
Закривши кришку мультиварки, вибираємо режим «Випічка» і будемо готувати шарлотку з малиною одну годину.
Важливо! Готовий бісквітний пиріг не слід відразу витягувати з мультиварки. Після того як прозвучить сигнал про закінчення приготування, не відчиняйте кришку, залиште пиріг всередині ще хвилин на 15 в режимі «Підігрів». Потім відключаємо диво каструльку, відкриваємо кришку і даємо пирога трохи охолонути прямо в мультиварці.
Після виймаємо чашу і з допомогою піддону для варіння на пару виймаємо шарлотку з неї.
Потім викладаємо ароматний бісквітний пиріг на плоске блюдо і за бажанням прикрашаємо. Малинову шарлотку можна посипати цукровою пудрою і прикрасити свіжими ягодами малини і листочками м’яти. Або прикрасити як у нас на фото сметанною помадкою або кремом з шоколадом.
Для приготування сметанному помадки потрібно збити сметану з цукровою пудрою або цукром. На 100 г сметани знадобиться 2-3 столові ложки цукру.
Пиріг з малиною покрити кремом із збитої сметани і посипати тертим шоколадом. Чим не торт!
Якщо ви вирішили приготувати шарлотку з малиною в духовці, весь процес підготовки тесту аналогічний. Духовка повинна бути заздалегідь прогріта, а форма змазана або вистелена папером для випічки. Спекти бісквіт з малиною при 180 градусах, час приготування 35-40 хвилин. Готовність бісквіта перевірити дерев’яною паличкою або зубочисткою, якщо суха – значить пиріг готовий. Тільки перевіряти потрібно в тому місці, де немає ягід.
Ну, а якщо у вас не знайшлося ягід малини під рукою, але зате в достаток малинове варення, то радимо пустити його в хід і приготувати шарлотку з малиновим варенням в мультиварці або духовці. Такий малиновий пиріг будемо готувати на кефірі. Можете навіть не сумніватися, випічка вийде дуже смачною!
Шарлотка з малиновим варенням
Для того щоб приготувати шарлотку з малиновим варенням в мультиварці вам буде потрібно наступний набір інгредієнтів:
- Яйце (велике) – 2 штуки,
- Кефір (жирний) – 1 стакан,
- Цукровий пісок – 0,5 склянки,
- Борошно пшеничне – 1,5 – 2 склянки,
- Розпушувач для тіста – 10 грам або 1 ч. Ложка харчової соди, гашеного оцтом,
- Ванільний цукор за смаком,
- Малинове варення – 1 склянка,
- Сіль одна щіпка,
- Вершкове масло (для змазування чаші для випічки).
Як приготувати пиріг з малиновим варенням в мультиварці
У глибокій чашці змішуємо попередньо охолоджені яйця з дрібкою солі. Потім, коли маса почне загусати, починаємо додавати цукровий пісок невеликими порціями. Збиваємо яйця в густу піну.
Потім додаємо кефір і збиваємо масу ще раз.
Розпушувач змішуємо з борошном, якщо ви використовуєте соду, то її слід погасити і додавати разом з кефіром. Потім додаємо суміш з просіяного борошна і розпушувача в масу з кефіру і яєць. Все ретельно перемішуємо. За смаком додаємо ваніль або ванільний цукор.
Чашу мульти варіння слід змастити вершковим маслом і вилити в неї частину тесту. Потім поверх тесту викладаємо малинове варення, розрівнюємо і покриваємо другою частиною тіста.
Закриваємо кришку мультиварки і, вибравши режим «Випічка» встановлюємо час 60 хвилин. Після сигналу залишаємо пиріг в закритій мультиварці ще хвилин на 15 – 20 в режимі «Підігрів».
Потім перекладаємо пиріг на блюдо і посипаємо цукровою пудрою. За бажанням можна окремо збити два яєчні білки з цукровою пудрою або піском і покрити отриманою масою верх пирога, залишаємо, щоб пиріг з білкової глазур’ю охолов, і потім подаємо на стіл.
Або ж збиті вершки будуть прекрасно виглядати на цьому ароматному пирозі. Пиріг гарний як гарячим, так і холодним, він не втрачає свої смакові якості, а ставати ще смачніше.
Ви можете використовувати будь-яке варення, яке є у вас вдома, імпровізують на здоров’я, радійте себе і своїх близьких ароматною і смачною випічкою!
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!