Шарлотка з яблуками – класичний рецепт



пиріг з яблуками Класичний англійський пиріг Шарлотка

Прийшов сезон яблук, а це значить, що настав час готувати найпростіший і дуже смачний англійський пиріг з яблуками – «Шарлотка».

Назви пирога носить ім’я його винахідниці, молодий англійки Шарлотти, яка, переплутавши рецепт звичайного яблучного пирога, виклала часточки яблук на дно формочки. Діставши готову випічку з духовки, дівчина схитрувала і перевернула пиріг догори ногами. Чому яблучна начинка виявилася зверху. Мало того, що це було красиво, пиріг «перевертень» виявився дуже смачним.

Рецепт швидко набрав популярність серед подруг меткої Шарлотти, а потім і в Англії, звідки популярність пирога поширилася по всьому світу.

Отже, нам знадобиться:

  • 4 яйця
  • 1 ст. цукру (стакан – 150 гр.)
  • 100 гр. борошна
  • 2 маленьких яблука
  • кориця мелена (щіпка)

Дотримуючись пошаговому рецептом з фото, приготувати шарлотку буде дуже легко!

Яблука очистити від шкірки і нарізати тонкими скибочками (очищати від шкірки не обов’язково, але іноді шкурка у яблука буває дуже груба).

До речі, якщо ви любите рецепти з яблук, то напевно вас здивує десерт зі смажених яблук по-французьки!

очищаємо яблука від шкірки

Збиваємо міксером або блендером, а можна і віночком яйця з цукром і дрібкою кориці до білого кольору і густої однорідної маси. Приблизно, як густа сметана.

збиваємо до білого кольору

Додаємо борошно і знову все збиваємо. Змішуємо всі ретельно, щоб не утворювалися грудочки.

додаємо борошно

Форму для випікання змащуємо рослинним маслом, кладемо шар яблук, потім шар тіста, знову шар яблук + тесту.

викладаємо в формочку

Відправляємо в духовку, розігріту до 180 С. І випікаємо до золотистої скоринки.

пиріг Шарлотка

Класичний рецепт пирога завжди готується з яблуками, але їх можна замінити за смаком будь-якими сезонними фруктами. Дуже смачно виходить з вишнею і корицею (чомусь навіть нагадує десерт Шварцвальд з вишнею), зі стиглої грушею, з бананами і плиткою шоколаду, яку можна роздробити на дрібну крихту.

Смачного!