Шотландський суп з куркою і чорносливом

Народна кухня – це завжди практична кухня. Навряд чи Ви зустрінете в звичайних, невигадливих стравах вишуканість, витонченість, безліч деталей, без яких не обходяться фуршетні рецепти. Практичність доходить навіть до того, що одне блюдо можна подати як перше, так і друге. Ось вже де вигода і зручність! Наприклад, так придумали робити шотландці зі своїм супом кок-е-лики (можна зустріти під назвою коки лики або кок-а-лики). Якщо ви хочете подати шотландський суп кок-е-лики в якості другої страви, то під час його приготування або фінальної сервіровки використовуйте менше бульйону. У будь-якому випадку кок-е-лики дуже ситний і здивує цікавим, але абсолютно доречним поєднанням приправ, бульйону і солодкуватого чорносливу.

Шотландський суп з куркою і чорносливом

шотландський суп

як приготувати курячий суп

Складові:

Інгредієнти для шотландського супу

  • курка (або курча) – 1 шт .;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт .;
  • цибуля-порей – 1 шт .;
  • селера – 2 стебла;
  • гвоздика 4-5 бутонів;
  • картопля 2-3 шт .;
  • чорнослив без кісточок – 250 г;
  • лавровий лист – 2 шт .;
  • чорний перець горошком – 4 шт .;
  • чебрець – 1 щіпка;
  • свіжа петрушка – 1 пучок;
  • сіль за смаком.

Процес приготування:

Насамперед очистимо цибулину і «нашпигуємо» її гвоздикою.

Лук з гвоздикою

Білу частину цибулю-порей шаткуємо.

Нашаткувати цибулю порей

Половину порею викладаємо в каструлю. Зверху кладемо курку, начинену цибулиною з гвоздикою.

Курка цибулю з гвоздикою

Заливаємо в каструлю стільки води, щоб вона практично повністю покривала курку. Ставимо все на сильний вогонь, щоб довести до кипіння.

Курячий бульйон

Тим часом ріжемо селера на невеликі шматки.

селера шматочками

Як тільки вода в каструлі з куркою і пореєм закипить, кладемо в неї селера, лавровий лист, чебрець, перець і сіль. Зменшуємо вогонь до слабкого і варимо протягом півтори години.

Курячий бульйон селера спеції

По закінченню варіння курку витягаємо з каструлі, бульйон проціджуємо спочатку в друшляк, а потім – через марлю. Курку ж отставляем в прохолодному місці остигати.

Куряче м'ясо для супу

Остигнула курку обробляємо: шкіру і кістки з остовом утилізуємо, а м’ясо ріжемо великими, фактурними шматками.

розібраний курка

Половину цибулі-порею бланшируємо протягом 4-5 хвилин.

Бланшований цибулю порей

Доводимо бульйон до кипіння, кладемо в нього порізану середніми шматочками картоплю і варимо його протягом 5-7 хвилин. Потім додаємо в суп курку і попередньо замочений чорнослив. Знову доводимо коки-лики до кипіння і варимо ті ж 5-7 хвилин.

Суп з куркою і чорносливом

Знімаємо суп з чорносливом з вогню і додаємо в нього обварений порей.

Суп з чорносливом

Шотландський суп кок-е-лики готовий! Подавайте блюдо гарячим, приправивши свіжої петрушкою. Смачного!

Суп з куркою

Автор рецепта і фото: Софія Березина.