Народна кухня – це завжди практична кухня. Навряд чи Ви зустрінете в звичайних, невигадливих стравах вишуканість, витонченість, безліч деталей, без яких не обходяться фуршетні рецепти. Практичність доходить навіть до того, що одне блюдо можна подати як перше, так і друге. Ось вже де вигода і зручність! Наприклад, так придумали робити шотландці зі своїм супом кок-е-лики (можна зустріти під назвою коки лики або кок-а-лики). Якщо ви хочете подати шотландський суп кок-е-лики в якості другої страви, то під час його приготування або фінальної сервіровки використовуйте менше бульйону. У будь-якому випадку кок-е-лики дуже ситний і здивує цікавим, але абсолютно доречним поєднанням приправ, бульйону і солодкуватого чорносливу.
Шотландський суп з куркою і чорносливом
як приготувати курячий суп
Складові:
- курка (або курча) – 1 шт .;
- ріпчаста цибуля – 1 шт .;
- цибуля-порей – 1 шт .;
- селера – 2 стебла;
- гвоздика 4-5 бутонів;
- картопля 2-3 шт .;
- чорнослив без кісточок – 250 г;
- лавровий лист – 2 шт .;
- чорний перець горошком – 4 шт .;
- чебрець – 1 щіпка;
- свіжа петрушка – 1 пучок;
- сіль за смаком.
Процес приготування:
Насамперед очистимо цибулину і «нашпигуємо» її гвоздикою.
Білу частину цибулю-порей шаткуємо.
Половину порею викладаємо в каструлю. Зверху кладемо курку, начинену цибулиною з гвоздикою.
Заливаємо в каструлю стільки води, щоб вона практично повністю покривала курку. Ставимо все на сильний вогонь, щоб довести до кипіння.
Тим часом ріжемо селера на невеликі шматки.
Як тільки вода в каструлі з куркою і пореєм закипить, кладемо в неї селера, лавровий лист, чебрець, перець і сіль. Зменшуємо вогонь до слабкого і варимо протягом півтори години.
По закінченню варіння курку витягаємо з каструлі, бульйон проціджуємо спочатку в друшляк, а потім – через марлю. Курку ж отставляем в прохолодному місці остигати.
Остигнула курку обробляємо: шкіру і кістки з остовом утилізуємо, а м’ясо ріжемо великими, фактурними шматками.
Половину цибулі-порею бланшируємо протягом 4-5 хвилин.
Доводимо бульйон до кипіння, кладемо в нього порізану середніми шматочками картоплю і варимо його протягом 5-7 хвилин. Потім додаємо в суп курку і попередньо замочений чорнослив. Знову доводимо коки-лики до кипіння і варимо ті ж 5-7 хвилин.
Знімаємо суп з чорносливом з вогню і додаємо в нього обварений порей.
Шотландський суп кок-е-лики готовий! Подавайте блюдо гарячим, приправивши свіжої петрушкою. Смачного!
Автор рецепта і фото: Софія Березина.