Раніше тельбух коштувала копійки, зараз цей субпродукт через дорожнечу можна віднести до делікатесів. І якщо вам хочеться подати до святкового столу незвичайне і смачне блюдо, обов’язково варто спробувати приготувати рубець. Для приготування використовується баранячий або телячий рубець.
тельбух
тельбух або рубець – це частина шлунка жуйного тварини. Страви з тельбуха зустрічаються в багатьох національних кухнях і відрізняються цікавими способами приготування.
Існує багато рецептів, як приготувати тельбухи. Вона годиться для приготування поживних супів, так як ця частина яловичини має масу корисних речовин і вітамінів. Також рубець можна використовувати при приготуванні других страв. У будь-якому випадку не потрібно забувати, що требушка вимагає особливо тривалого варіння, в іншому випадку вона залишиться жорсткою, і смак страви зіпсується. Так як же готувати баранячий або яловичий рубець, щоб він вийшов соковитим і м’яким?
Секрет смачно приготованого рубця полягає, по-перше, в правильній первинній обробці і чищенні. І цей факт багатьох лякає і змушує відмовитися від самого факту покупки цього чудового і корисного продукту.
На щастя, зараз тельбух продається добре обробленої і очищеної, досить тільки промити її під проточною водою і поставити варити.
Якщо вам все-таки довелося купити погано оброблену тельбухи або чистити її самим, важливо знати, як очистити тельбухи, так як нутрощі зазвичай мають різким запахом, і їх потрібно піддати спеціальній підготовці перед варінням або смаженням. Тельбухи потрібно обшпарити гарячою водою і отскоблить ножем брудний шар з поверхні. Очищений рубець необхідно ретельно промити і піддати вторинній обробці, щоб остаточно позбутися від неприємного запаху. Можна навіть сказати, що не так складно готувати субпродукт, набагато складніше навчитися його правильно обробити.
До літру води в каструлі потрібно додати 3 столові ложки солі і в цьому розсолі замочити рубець на 3 години. Коли вода потемніє, її можна замінити новою, поки вода не залишиться чистою. Якщо запах від тельбуха і після цього не випарувався, варто її замочити в слабкому розчині оцту. Після пари годин можна починати готувати.
Мій тато все одно не дозволяє мамі варити тельбухи в той момент, коли він удома, не переносить самого аромату. Якщо у вас така ж ситуація, знайте, що нутрощі в мультиварці може готуватися без вашої участі. Її, так само як і холодець, можна ставити варити на ніч. Вранці вийняти, нарізати і далі обсмажити за бажанням з цибулею, морквою або просто з вершковим маслом. Не кажучи вже про різні салатах і Хе з тельбуха.
Отже, простий традиційний рецепт тельбуха і рубця в мультиварці.
Складові:
- Тельбух (рубець) яловичий або баранячий,
- вода,
- сіль,
- Лавровий лист і інші спеції – за бажанням,
Далі за бажанням використовуємо для смаження, гасіння або рулету:
- Цибуля,
- морква,
- часник,
- Вершкове масло,
- Різні соуси.
Процес приготування:
Коли підготовлена до варіння тельбух буде доведена до кипіння, потрібно обов’язково зняти піну і посолити бульйон з рубця за смаком. Зручно заливати окропом, а не холодною водою, так піни буде набагато менше, і процес приготування почнеться швидше. Додавати в цей момент спеції, лавровий лист, перець горошком, коріння – це вже справа смаку.
Як приготувати тельбухи в мультиварці
Отже, процес той же самий, тільки замість звичайної каструлі використовуємо мультиварку. Укладаємо тельбухи в чашу, заливаємо водою, краще окропом, додаємо сіль і спеції. Готуємо на програмі «Гасіння» або «суп» 4-5 годин. Як вже говорилося, можна ставити тельбухи в мультиварці на ніч. Після зазначеного часу техніка перейде в режим підігріву, на якому тельбух дочекається вас до ранку. У скороварці час приготування тельбуха зменшується в рази, що дуже зручно.
смажена тельбух
Через 4 години варіння на слабкому вогні або приготування в мультиварці, тельбухи вийняти з бульйону.
Нарізати невеликими квадратами або смужками, кому як подобається. Я не завжди використовую овочі, ось і зараз, готую тельбухи без них. Якщо з овочами, то очищений ріпчасту цибулю потрібно буде нарізати півкільцями, моркву натерти на крупній тертці.
На сковороді топимо вершкове масло, і укладаємо клапті тельбуха. Або поміщаємо шматочки рубця в сотейник з морквою, цибулею і спеціями, де підсмажуємо їх до золотистого стану.
Дізнатися, як варити рубець – це півсправи, тепер варто придумати цікавий рецепт смачної страви з тельбухами. Наприклад, приготувати:
Рулет з тельбуха
Великі варені шматки тельбуха, що не охолоджуючи, поперчити і посолити, посипати подрібненим часником і згорнути рулетом, перев’язавши ниткою. Такий рулет відправити в холодильник і вживати в нарізаному вигляді як холодну закуску. Або проварити близько години і перед подачею на стіл нарізати кружечками, окремо подавши до рубця оцет і хрін. Як гарнір до гарячих страв з тельбуха відмінно підійде варену картоплю або свіжі овочі.
Напевно ваші гості будуть здивовані таким незвичайним смачним блюдом і будуть питати рецепт. На нашому столі тельбух довго не затримується, чого і вам бажаю.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів бажає Анюта!