Торт завжди викликає святковий настрій, особливо, якщо це ніжний домашній Наполеон! Звичайно, хтось може заперечити, мовляв, нічого особливого, але в такому випадку можна сказати з упевненістю – справжнього Наполеона ви в очі не бачили. Можна приготувати торт а-ля Наполеон з готових листкових коржів, куплених в магазині, і він буде смачним, але якщо ви пробували справжній, то швидше за все будете розчаровані і відразу ж захочете приготувати такий чудовий десерт самостійно. Робота ця, звичайно, кропітка, але зусилля того варті.
Торт Наполеон
Можна придбати вже готовий Наполеон в магазині – це найпростіший варіант. Але і тут вас чекає розчарування – такий торт і близько не стояв з домашнім, з його ніжним повітряним кремом і крихкими коржами, який тануть у роті.
Ознайомившись з рецептом, стає ясно, що не так вже й складно приготувати торт Наполеон в домашніх умовах, хоча за часом виходить і довго. Такий торт досить популярний, хоча в кухнях різних народів світу він зустрічається під іншими назвами. В Англії вас почастують «ванільним скибочкою», а у французьких та італійських кафе ви можете спробувати «Мільфей», в якому ви без зусиль дізнаєтеся улюблені ласощі.
У будь-якому випадку, варто хоча б раз спробувати спекти такий торт і можливо, він стане вашим улюбленим десертом для різних урочистостей.
Якщо ви готуєте торт Наполеон вперше, то покроковий фото-рецепт буде дуже до речі.
класичний рецепт з заварним кремом
Всі інгредієнти прості і доступні.
тісто:
- пшеничне борошно – 6 склянок,
- маргарин (вершкове масло) – 400 г,
- курячі яйця – 2 шт.,
- сіль – 1 ч.л.,
- вода – 450 мл.
Для заварного крему:
- курячі яйця – 4 шт.,
- цукор-пісок – 500 г,
- вершкове масло – 500 г,
- пшеничне борошно – 4 ст.л.,
- молоко – 1 л.
Підготуйте всі інгредієнти для замішування коржів. Найзручніше замішувати тісто для Наполеона ножем з широким лезом. Цьому є просте пояснення – охолоджене масло візьме борошна саме стільки, скільки потрібно, тому що не буде танути від теплоти рук. Надлишок борошна може зіграти погану службу – ви отримаєте жорстке тісто і само собою з нього не вийде зробити тонкі, хрусткі і одночасно ніжні коржі для торта.
Незалежно від того, що ви будете використовувати – маргарин або вершкове масло – його потрібно буде приморозив. На стіл або дошку насипте трохи борошна.
У ній же порубати ножем масло в дрібну крихту, змішайте з борошном.
Далі знадобиться ємність зі скла, об’ємом 500 мл, ідеально підійде банку – в неї вбийте пару яєць і долийте до верху води. Підсолити і гарненько збийте виделкою або вінчиком.
Складіть руки човником і з олійно-борошняної крихти сформуйте гірку, в якій зробіть поглиблення. У нього починайте потихеньку вливати яєчну суміш.
Великий ніж не ховайте далеко, адже знову знадобиться «рубати» отриману масу. Для тих, хто не любить бруднити руки в тісті – це відмінний бонус. Додаємо яєчну масу в крихти до тих пір, поки вона не закінчиться. Весь цей час безперервно «рубаємо» ножем.
Поступово всі інгредієнти утворюють в кінцевому підсумку досить однорідне тісто. Скрутіть його в кому, а потім розділіть на 16 однакових частин. Розкладіть їх на дошці або блюді, накрийте плівкою і відправте відпочивати в холодильник на півгодини або в морозильну камеру на менш тривалий термін, хвилин на 5-7.
Далі потрібно кожну грудочку розкачати в тонкий корж. Завдання – обійтися мінімумом борошна для обсипання робочої поверхні. Якщо ваша коржик стала настільки тонкою, що крізь неї просвічує стіл – то це ідеальна коржик. Ображати корж, зробивши її круглої ( «збирати» такий торт складніше) або прямокутної – під розмір дека.
Так як тісто досить еластичне, то перенести його на деко досить просто. Малоймовірно, що воно порветься, але, якщо все ж це сталося – нічого страшного.
Не забудьте наколоти пласт тесту виделкою в декількох місцях – щоб під час випікання корж НЕ здувся.
Відправляти деко з коржем потрібно в заздалегідь розігріту до 180-200 градусів духовку.
Апетитний золотистий колір коржа говорить про те, що він готовий і його можна діставати. Поки печеться один пласт – ви розкочуєте інший. В кінцевому підсумку у вас вийде 16 золотистих листкових коржів, якщо вони прямокутні. А якщо ви вирішили ускладнити собі завдання і зробили круглі – то їх вийде набагато більше.
Заварний крем для торта Наполеон
Візьміть відповідну глибокий посуд і вбийте туди яйця, підмішати пшеничне борошно і збийте все це до однорідного стану. Можна взяти віночок або погружной блендер.
У каструлю або сотейник з товстим дном налийте молоко і додайте цукор-пісок. Помішуючи, дочекайтеся, поки він повністю розчиниться. Враховуйте, що крему вийде багато, тому ємність каструлі повинна бути достатньою. Чи не підійде для приготування заварного крему ємність з Алюмінієва або емальований – в першому випадку крем при збиванні з маслом забарвиться в сірий колір, а в другому випадку і зовсім пригорить.
Яєчну масу поступово вливайте в гаряче солодке молоко, не припиняючи помішувати. Взагалі, весь процес приготування заварного крему відбувається при постійному прогріванні на слабкому вогні і при помішуванні. Чекаємо, поки маса стане по консистенції нагадувати пюре, потім охолодити її до 22 градусів. Щоб запобігти появі скоринки, і під час охолодження крем потрібно пару раз перемішати.
Вершкове масло потрібно заздалегідь дістати з холодильника, щоб воно підтануло. Потім його потрібно збити за допомогою міксера або блендера до однорідного стану, після чого поступово підмішати в нього крем, не навпаки!
Заключний етап приготування крему – збийте все міксером, він повинен мати гладку однорідну структуру.
Збірка домашнього Наполеона
Щоб блюдо при складанні торта залишалося чистим, застеліть його пекарської папером.
Тепер викладіть на неї перший корж і гарненько промажьте його заварним кремом, накрийте другим коржем і притисніть його.
Повторює вищеописані дії, поки не закінчаться коржі.
Трамбуємо кожен шар, щоб торт вийшов щільніше, як і личить бути Наполеону.
Коли торт буде зібраний, папір більше не знадобиться – просто акуратно дістаньте її, притримуючи торт рукою.
Для обсипання верху або боків потрібна крихта. Її можна зробити з обрізків коржів (якщо є такі) або ж використовувати для цієї справи цілий корж. Подрібніть його будь-яким зручним для вас способом – розкришите руками або ж качалкою, попередньо переклавши в пакет. Отриманою крихтою обсипте верхівку і боки торта. За бажанням можна додати в крихту подрібнені горіхи (будь-які), мигдальні пластівці, тертий шоколад.
Щоб Наполеон гарненько просочився, а крем застиг, потрібно відправити його в прохолодне місце години на 3, а краще всього на ніч.
Смачного вам чаювання! З повагою, Анюта!
Рецепт № 2 від Алиме
Більшість людей люблять солодке і тому і дня не можуть прожити без нього. Хорошим господаркам іноді хочеться побалувати своїх домочадців чимось смачненьким. Я для своїх рідних і близьких печу знаменитий торт Наполеон, класичний рецепт якого я вдосконалила. Він у мене виходить ніжним, смачним і надовго не затримується в холодильнику. Жоден День народження не обходиться без Наполеона.
Торт Наполеон рецепт з сирним кремом
покроковий фото рецепт
Приготування цього Наполеона в домашніх умовах не займе багато часу. Інгредієнти для тесту швидко рубаються в крихту і потім скочуються в колобок. З кремом ще простіше. Якщо в класичному рецепті крем для торта Наполеон готується заварний, то тут швидко змішується згущене молоко з вершковим маслом і м’яким сиром.
Складові:
Для тесту:
- вершкове масло або маргарин – 250 гр .;
- борошно – 2,5 склянки;
- яйце – 1 шт .;
- води – 0,5 склянки;
- оцет – 1/10 ст.л .;
- сода – 0,5 ч.л.
Для крему:
- вершкове масло – 200 гр .;
- згущене молоко – 1 банка;
- сир або сирна маса – 200 гр .;
- вершки 33% – 200 мл.
Процес приготування:
Спочатку робимо крихту. Для цього беремо 250 гр. вершкового масла. Якщо його немає, то можна взяти маргарин. Кладемо його в морозилку і чекаємо, коли він замерзне. Як тільки маргарин став досить твердим дістаємо з морозилки і натираємо на тертці. Додаємо борошно і все перемішуємо. Ось і вийшла крихта.
Тепер нам потрібно зробити рідку частину тесту. Для цього збиваємо яйце і воду.
Тепер потрібно додати гашене соду. Для цього у нас є оцет і сода. Змішуємо ці два компоненти між собою і додаємо до рідкої частини тесту.
У нас готові дві частини тесту і тепер залишається тільки з’єднати їх. Акуратно перемішуємо всі компоненти. Тісто на торт Наполеон готове. Відправляємо його на 6 годин у холодильник.
По закінченню часу дістаємо тісто. Тепер його потрібно розділити на шматочки. У мене виходить 7-10 шматочків, все залежить від розміру бажаних коржів або діаметра форми. Беремо качалку, неважливо якої вона довжини, і розгортає тісто. Товщина одного коржа повинна бути 1-2 мм. Інакше надалі він не просочиться кремом і буде сухим.
Бажано заздалегідь включити духовку і виставити 200 градусів. Кожен корж для Наполеона випікається 10 хвилин.
Приступаємо до приготування крему. У кожного свої смакові переваги. Ви можете взяти мій рецепт або використовувати класичний варіант заварного з вершковим маслом.
Змішуємо 200 гр. розм’якшеного вершкового масла, банку згущеного молока і сир. Замість останнього інгредієнта можна взяти ванільну сирну масу.
Іноді я беру 33% вершки, збиваю їх і додаю в крем. Виходить дуже смачно, але якщо у вас немає під рукою цього компонента, то нічого страшного.
Крем повинен вийти трохи густим, щоб не розтікався, коли ви їм будете просочувати коржі.
Вибираємо найтемніший корж і відкладаємо його на прикрасу. Тепер кожен корж просочуємо кремом і збираємо торт. Зверху посипаємо крихтою з темного коржа. І ставимо домашній Наполеон в холодильник на ніч, щоб він просочився.
Наш незвичайний Наполеон готовий! Запрошуйте рідних і друзів на чай! Смачного!
Торт наполеон: покроковий фото рецепт з сиром від Алиме