Пропоную вашій увазі приготувати простий, але ситний заливний пиріг. Принад у цієї страви безліч. Розповім, як це смачний пиріг оселився в нашій родині. Одного разу, недільним днем, я роздумувала, чим би смачним, незвичним і корисним нагодувати сім’ю. Італійська піца – вона не прижилася в нашій родині, як в іншому і кулебяка. Можливо, я просто поки готую не так, як в сусідньому ресторанчику. Але ось одного разу замовивши там заливний пиріг – ми були приємно здивовані його простим і одночасно вишуканим смаком. Згадуючи радість дітей і чоловіка від цієї смакоти, я помчала на кухню. Я точно знала, що в пирозі було м’ясо. В іншому я поклалася на свою інтуїцію. Ось результат мого кулінарного експерименту. Зауважу, що чоловік схвалив пиріг, а діти сказали, що мій пиріг навіть краще ресторанного варіанту.
Заливний пиріг з подвійною м’ясною начинкою
Складові:
Для начинки:
- 1 середня цибулина,
- 100 грам сервелат,
- 100-150 г відвареної яловичини або свинини.
Для тесту:
- 3 яйця,
- 2-3 столових ложки сметани або майонезу,
- сіль,
- мелений чорний перець і мелена паприка.
Для прикрас:
- Зелена цибуля,
- оливки,
- Твердий сир.
Процес приготування:
Наріжте півкільцями цибулю. Викладіть на гарячу сковороду в соняшникову олію і тушкуйте на невеликому вогні до напівготовності.
М’ясо наріжте. А після розберіть на волокна. Так пиріг буде більш ніжний.
Перейдемо до приготування тіста. Розбийте 3 яйця. Перемішайте до однорідності виделкою. Збивати зовсім не потрібно. Додайте майонез або сметану. У мене магазинна сметана 20% жирності.
Перемішайте, поки сметана не розчиниться. Всипте сіль і спеції. Я зазвичай використовую чорний перець для смаку, і паприку для кольору. З домашніми яйцями пиріг вийде більш жовтий. Якщо яйця вам попалися досить бліді – додайте половину чайної ложки меленої куркуми. Це спеція має ніжний аромат, але дуже насичений колір. Цей секрет дозволить будь-якому заливного пирога стати жовтим і апетитним. Перемішуємо до розчинення солі та рівномірного розподілу спецій.
Поверх тушкованого лука викладаємо м’ясо. Прогріваємо м’ясо пару хвилин. Далі викладаємо ковбасу. Насправді можна покласти і відварну курку, і будь-яке інше м’ясо на ваш смак. Знову прогреваем всю начинку.
Робити це краще в формі, де буде запікатися пиріг.
Заливаємо тестом м’ясну начинку. Тісто наливайте поступово, намагаючись, щоб прогалин в начинці не було. Якщо ж ви помітили, що в деяких місцях начинка відсутня, потрібно розподілити її швидко виделкою, поки тісто не застигло.
Далі пропоную запекти пиріг в духовці при температурі 150-180 градусів 10-15 хвилин.
Тим часом приготуємо прикраса для яєчного пирога.
Наріжте кружечками оливки або маслини.
Наріжте дуже маленькими кубиками сир.
Пиріг вже готовий. Дайте йому трохи охолонути, інакше сир просто розтане.
Краї пирога прикрасьте оливками, а в кожне колечко укладіть по кубику сиру.
Центр прикрасьте дрібно нарізаною зеленою цибулею.
Наріжте. Прикрасьте оливками і сиром, і сміливо подавайте до столу.
Варіантів такого пирога може бути безліч. Ось деякі начинки для заливних пирогів, які особливо популярними стали у нас вдома.
Рецепт заливного пирога з грибною начинкою
начинка:
- 200 грам сирих печериць,
- 70-100 грам маринованих опеньків,
- 2 відварених яйця,
- ½ цибулини,
- Вершкове масло для смаження.
Лук пригасити на маленькому вогні з вершковим маслом.
Мариновані гриби злегка підсмажити окремо.
Всипати опеньки до цибулі. Начинку перемішуємо.
Виливаємо тісто, поверх розкладаємо нарізані тонкими часточками яйця. Намагайтеся, щоб шматочок жовтка при нарізці залишився всередині.
Запікаємо пиріг і прикрашаємо маринованими капелюшками опеньків.
Рецепт заливного пирога з овочами
Для цієї начинки підійдуть будь-які овочі.
Ось ті, які вважають за краще мої рідні.
- 1 молодий кабачок,
- ½ червоного і жовтого болгарського перцю,
- Зелений горошок,
- Кукурудза,
- Кольорова або брюссельська капуста.
Капусту відварити 5-7 хвилин.
Овочі дрібно нарізати.
Приготувати маринад з лимонного соку, солі цукру і пари ложок гарячої води.
Залити овочі.
Кукурудзу і зелений горошок я віддаю перевагу консервовані, у них більш ніжний смак.
Як тільки маринад охолоне – викладаємо овочі в змащену маслом форму. Виливаємо тісто.
Посипаємо зеленню і запікаємо.
Рецепт свого швидкого заливного пирога надіслала Тетяна АТВ.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!