Сьогодні наш пост буде присвячений смачному рибного блюда, яке можна сміливо і на святковий стіл подати. Риба в клярі в нашому рецепті буде готуватися з філе. Однак кляр настільки універсальна річ, що в ньому можна обсмажити і більші шматочки риби, наприклад, горбуші, хека або минтая.
У нас на столі морський язик в клярі.
Кляр – це рідке тісто, в яке умочують продукти перед смаженням.
Основним компонентом клярі зазвичай є борошно і яйця, інші добавки можуть змінюватися. Варіантів приготування клярі існує величезна безліч: кляр на мінеральній воді, кляр на яйцях, на пиві, на збитих білках, на молоці. Кожна господиня обирає той кляр, з яким їй зручно працювати.
Я пропоную вашій увазі рецепт клярі на майонезі. На мій смак і смак моїх рідних – це один з найбільш вдалих рецептів клярі. Його я і застосувала для приготування філе морського мови.
Рибка в такому клярі завжди виходить смачною, ніжною, соковитою, і навіть на наступний день кляр не втрачає свого смаку і залишається м’яким і ніжним.
Морський язик в клярі
Для приготування морського мови в клярі нам буде потрібно
Складові:
- Філе риби (морський язик, пангасіус або будь-яке інше філе) – 3 шт. це приблизно 900 г,
- Майонез – 200 мл,
- Яйця – 4 шт.,
- Борошно 4-5 ст. л. з гіркою,
- сіль,
- Перець чорний мелений,
- Масло рослинне для смаження риби.
Процес приготування:
Готується така риба в клярі дуже швидко, так само швидко і з’їдається. Отже, приступимо.
Якщо риба ще в льоду (льодової глазурі), то відразу кладемо її розморожувати. Коли філе підтануло, кладемо його на робочий стіл, відразу нарізаємо впоперек на смужки. Кожен шматочок повинен вийти товщиною приблизно 2 см.
Зверху трохи присаливаем і добре присмачуємо чорним свіжомеленим перцем. Даємо морському мови просочитися сіллю і перцем, тим часом займаємося приготуванням клярі для риби. У глибокій мисці злегка збиваємо яйця, додаємо майонез і починаємо вводити борошно. Вимішуємо кляр за допомогою віночка до консистенції густої сметани. Кляр на майонезі при умочуванням шматочків риби повинен добре затримуватися на філе, не стікати.
На великій сковороді розігріваємо олію і починаємо смажити морський язик в клярі. Знадобляться дві вилки. Однією виделкою тримаємо шматочок риби, маку в кляр. Другий допомагаємо знімати рибу у фритюр на сковороду. Так готуємо всю рибу. Вийде 2-3 сковороди.
Обсмажуємо морський язик до золотистої рум’яної скоринки з двох сторін приблизно по 2 хвилини. Цього часу цілком достатньо, риба в клярі дуже швидко прожарівается.
Зверніть увагу, якщо рідке тісто сильно стікає з рибного філе, значить потрібно додати в кляр ще трохи борошна. Знову вимісити його і далі готує рибу за вищенаведеним рецептом.
Зручно готувати рибу в рідкому тісті заздалегідь, наприклад, з вечора. Тому укласти його в підготовлений контейнер один на одного. А ось коли настане час подавати страву, розкласти на красиву сервировочную тарілочку і прикрасити свіжою зеленню.
За рецепт риби в клярі на майонезі дякуємо Світлану Бурову.
Приємного всім апетиту, вдалих страв і хороших рецептів!