Я знаю, що зараз не в моді є майонезні салати, на зміну жирної заправці прийшов лимонний сік, дижонская гірчиця і кілька крапель оливкової олії. Всі дотримуються дієти, хто для фігури, хто за станом здоров’я, а хто просто не застав ті часи, коли єдиним соусом на столі були майонез, сметана і кетчуп, а значить, не мають такої звички або прихильності до одноманітним соусів. А ось я, як і багато моїх ровесників, пам’ятаю, яку радість викликали святкові домашні страви, щедро заправлені калорійної заправкою! Майонез додавали в супи (борщ, наприклад), запікали під соусом овочі, особливо смачний картопля, готували листкові салати, найпопулярніші з яких, до сих пір викликають апетит у більшої частини населення пострадянського простору. Мало хто відмовиться з’їсти хоча б невелику порцію оселедця під шубою (яку ми навчилися готувати на вегетаріанський лад), а також вегетаріанський олів’є або салат «Мімоза»?
Я переглянула найпопулярніші варіанти пісної мімози, але все рецепти були далекі від ідеалу, на мій смак, природно. Часто зустрічаються такі інгредієнти, як веган яйця, а їх не кожен зможе приготувати, листя норі (з цим легше, але також не завжди доступні, та й ціна кусається), а ще були пропозиції зробити мімозу з селерою або свіжим перцем. Ці інгредієнти, як мені здається, взагалі не відповідають смаку салату, тому я вирішила зробити свій рецепт легендарної Мімози, де всі складові прості, легко доступні, а смак салату дуже схожий на той, що ми їли в дитинстві, хоча ніяких яєць і ніяких консервів тут не присутній.
Інгредієнти на 6-8 порцій:
- 2-3 шт. відвареної картоплі в мундирах;
- 2 шт. відвареної моркви;
- 100 – 150 м адигейського сиру або панир;
- цибуля ріпчаста – 1 шт .;
- яблуко – 2 шт .;
- 200 м морської капусти;
- чорна сіль (або звичайна);
- вегетаріанський майонез або пісний соєвий
Морська капуста піде замість консерви, водорості багаті білком, йодом і мають приємний морський смак. А яйця замінять чорна сіль з сиром, які будуть схожі не тільки смаком, але і текстурою, а також яблуко!
Листковий салат «Мімоза» пісний
Картоплю відварити разом з шкіркою в «мундирах», разом з коренеплодом відварити моркву. Варені, а потім почищені і охолоджені овочі натерти на крупній тертці. Натирати окремо, в різний посуд.
Викласти на дно салатниці або на тарілку з кулінарним кільцем (як у нас на фото) шар тертої картоплі.
Змастити майонезом.
Морську капусту порізати. Укласти наступним шаром. Звертайте увагу на якість водоростей, іноді, в капусті на вагу попадається пісок. Не зайвим буде злегка промити інгредієнт під проточною водою.
Змастити майонезом. Ріпчасту цибулю дрібно порізати і покласти зверху на морську капусту.
Морква викласти наступним шаром.
Знову заправляємо.
Яблуко почистити від серцевини і шкірки, натерти на тертці і покласти поверх заправленої моркви.
Змастити добре майонезом.
Сир натерти на тертці, трохи присолити рожевої сіллю і викласти наверх.
Майонез розрівняти ножем по останньому шару.
Тепер можна акуратно прибрати кулінарне кільце.
І зробити останній штрих – прикрасити гілочкою петрушки кучерявої або кропом.
Гарний листковий салат Мімоза з морською капустою готовий!
Смачного!