Вегетаріанська «Мімоза»



Я знаю, що зараз не в моді є майонезні салати, на зміну жирної заправці прийшов лимонний сік, дижонская гірчиця і кілька крапель оливкової олії. Всі дотримуються дієти, хто для фігури, хто за станом здоров’я, а хто просто не застав ті часи, коли єдиним соусом на столі були майонез, сметана і кетчуп, а значить, не мають такої звички або прихильності до одноманітним соусів. А ось я, як і багато моїх ровесників, пам’ятаю, яку радість викликали святкові домашні страви, щедро заправлені калорійної заправкою! Майонез додавали в супи (борщ, наприклад), запікали під соусом овочі, особливо смачний картопля, готували листкові салати, найпопулярніші з яких, до сих пір викликають апетит у більшої частини населення пострадянського простору. Мало хто відмовиться з’їсти хоча б невелику порцію оселедця під шубою (яку ми навчилися готувати на вегетаріанський лад), а також вегетаріанський олів’є або салат «Мімоза»?

Я переглянула найпопулярніші варіанти пісної мімози, але все рецепти були далекі від ідеалу, на мій смак, природно. Часто зустрічаються такі інгредієнти, як веган яйця, а їх не кожен зможе приготувати, листя норі (з цим легше, але також не завжди доступні, та й ціна кусається), а ще були пропозиції зробити мімозу з селерою або свіжим перцем. Ці інгредієнти, як мені здається, взагалі не відповідають смаку салату, тому я вирішила зробити свій рецепт легендарної Мімози, де всі складові прості, легко доступні, а смак салату дуже схожий на той, що ми їли в дитинстві, хоча ніяких яєць і ніяких консервів тут не присутній.

Інгредієнти на 6-8 порцій:

  • 2-3 шт. відвареної картоплі в мундирах;
  • 2 шт. відвареної моркви;
  • 100 – 150 м адигейського сиру або панир;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт .;
  • яблуко – 2 шт .;
  • 200 м морської капусти;
  • чорна сіль (або звичайна);
  • вегетаріанський майонез або пісний соєвий

Морська капуста піде замість консерви, водорості багаті білком, йодом і мають приємний морський смак. А яйця замінять чорна сіль з сиром, які будуть схожі не тільки смаком, але і текстурою, а також яблуко!

Листковий салат «Мімоза» пісний

Картоплю відварити разом з шкіркою в «мундирах», разом з коренеплодом відварити моркву. Варені, а потім почищені і охолоджені овочі натерти на крупній тертці. Натирати окремо, в різний посуд.

Викласти на дно салатниці або на тарілку з кулінарним кільцем (як у нас на фото) шар тертої картоплі.

терту картоплю

Змастити майонезом.

Майонез зверху шару

Морську капусту порізати. Укласти наступним шаром. Звертайте увагу на якість водоростей, іноді, в капусті на вагу попадається пісок. Не зайвим буде злегка промити інгредієнт під проточною водою.

Змастити майонезом. Ріпчасту цибулю дрібно порізати і покласти зверху на морську капусту.

Морква викласти наступним шаром.

Знову заправляємо.

Яблуко почистити від серцевини і шкірки, натерти на тертці і покласти поверх заправленої моркви.

Змастити добре майонезом.

Сир натерти на тертці, трохи присолити рожевої сіллю і викласти наверх.

Майонез розрівняти ножем по останньому шару.

Тепер можна акуратно прибрати кулінарне кільце.

І зробити останній штрих – прикрасити гілочкою петрушки кучерявої або кропом.

Гарний листковий салат Мімоза з морською капустою готовий!

Смачного!