Майонез – невід’ємна частина російської кухні, соус популярний вже кілька століть, і навряд чи втратить актуальність найближчим часом. Загальне визнання французький соус отримав за часів Радянського Союзу, виною тому була відсутність (дефіцит) здебільшого продуктів, а також віддалене знайомство з кухнями народів світу. В цей час були популярні три основні салатні заправки: рослинне масло (іноді з оцтом, рідше з лимонним соком або гірчицею), сметана і майонез.
Звичайно, зараз нам цілком доступно оливкова олія, бальзамик, дижонская гірчиця, багато хто з нас вміють готувати соус дзадзики, тар-тар, теріякі і багато іншого. Але ось майонез все ще залишається однією з найпопулярніших заправок для домашніх салатів. Особливо, на новорічні або різдвяні свята, в які складно уявити стіл без всім відомої «шуби» або «олів’є«.
Цікавий варіант веганскої майонезу з баклажанів! Блюдо сезонне, але явно гідно вашої уваги. Покликане урізноманітнити щоденний раціон, особливо, в літньо-осінній період, коли ціни на баклажани і багато овочів залишаються копійчаними.
Класичний рецепт майонезу включає в список інгредієнтів молоко, оцет або сік лимона, рослинне масло і яєчний жовток. Звичайно, існує багато варіацій виконання холодного соусу. Дуже затребуваний домашній майонез без яєць на молоці, який в кулінарії часто використовують вегетаріанці, в пості та алергіки. Цим рецептом ми з вами поділимося сьогодні.
Інгредієнти на 500 мл. домашнього майонезу:
- молоко – 150 мл;
- масло рослинне – 300 мл (якщо є можливість, то візьміть оливкове, холодного віджиму);
- гірчиця – 2-3 ч. л .;
- сік лимона (або оцет) – 1-2 ст. л .;
- сіль за смаком;
- цукор – за смаком.
Як приготувати майонез в домашніх умовах:
У високу склянку з широкими бортиками або каструльку наливаємо молоко кімнатної температури.
Поверх наливаємо рослинне масло. Увага! Спочатку молоко – потім масло, саме в такій черговості.
Занурювальним блендером збиваємо все разом з сіллю, соком лимона і цукром. Якщо вам хочеться додати сушені трави, то можете засипати їх також на цьому етапі.
Якщо домашній майонез відразу не загусне, тоді влийте тоненькою цівкою ще трохи олії. Це швиденько виправить ситуацію.
Спробуйте соус на смак, може бути вам захочеться трохи присолити?
Вегетаріанський майонез готовий!
Смачного!