Рецепт від Христі.
Дуже простий і корисний варіант виготовлення безе. Для створення даної солодощі використовується охолоджений лляної відвар (що робить доступним безе для вегетаріанців і тих, хто поститься). Текстура меренги виходить повітрям і розсипчастою. Смак десерту дуже схожий на смак класичного безе.
Рецепт безе без яєць дуже популярний серед вегетаріанців, але частіше за все десерт готують на основі аквафаби – води, що залишилася після варіння нуту або на бульйоні з під консервованого горошку або нуту. Мені такий варіант не сильно сподобався, так як в безе відчувається смак бобових. А ось якщо готувати меренгу на лляному відварі, то стороннього смаку не буде.
Щоб меренги вийшли повітряними і апетитними, рекомендується дотримуватися всіх порад і рекомендацій, наведених нижче. Обов’язковою є додавання в масу кислоти і натурального оцту, а також попереднє охолодження готового і процеженного лляного настою.
Для виготовлення безе рекомендується використовувати цукор-пісок дрібного помелу, так як великі крупинки можуть не розчинитися при збиванні (що зіпсує структуру і смак готового продукту). Безе на лляному відварі зберігає свої смакові якості і зовнішній вигляд 4-7 днів. Головне – зберігати натуральні меренги в сухому контейнері.
Складові:
- – лимонна кислота (1.4 ч.л.);
- – фруктовий оцет 6% (1/2 ч.л.), яблучний цілком підходить;
- – льон (4 ст.л.);
- – цукор (4-6 ст.л.);
- – ванільний цукор (щіпка);
- – вода (750 мл).
Як зробити безе без яєць – веганські варіант
1. Насипаємо рекомендовану норму льону в сотейник, наливаємо холодну воду.
2. Готуємо настій 40-50 хвилин (при низькій температурі).
3. Проціджують лляну масу через марлю або сито, охолоджуємо 2-3 години.
4. Додаємо в миску з настоєм кислоту і натуральний оцет, починаємо збивати на високій швидкості міксера не менше 10-12 хвилин.
5. Вводимо в миску з лляної масою цукор-пісок. Його можемо замінити цукровою пудрою. Кількість підсолоджувача регулюємо в залежності від своїх смакових переваг. Продовжуємо збивати лляну суміш ще 10-15 хвилин.
6. Після того, як заготівля стане густою і пишною, викладаємо її на форму (попередньо застеливши її харчової папером). Для цього використовуємо ложку.
7. Відправляємо меренги в піч (85 градусів), готуємо 60 хвилин. Збільшуємо температуру до 100 градусів, залишаємо ще на 60 хвилин. Включаємо духовку на режим «Конвекція».
Насолоджуємося безе в будь-який час.
Смачного!