Сир – корисний продукт, який дієтологи рекомендують вживати щодня людям будь-якого віку. Особливо люди похилого віку, майбутні мами і діти потребують білку і кальцію, що містяться у величезній кількості в кисломолочний продукт. І якщо дорослі вживають із задоволенням, то в малюків часто «впихнути» ложку-другу сиру практично неможливо. У таких випадках турботливі мами йдуть на різні хитрощі, аби нагодувати своє чадо – додають в сир різні ягоди, фрукти, варення, готують сирну випічку. Ось і у мене сьогодні на десерт запіканка з полуницею і сиром.
Сирна запіканка з полуницею
рецепт сирної запіканки з полуницею
Повітряна сирна запіканка з ягодами виходить в міру солодка, смачна і ароматна, сподобається навіть не любителям молочних продуктів. Шматочок запіканки і стакан ароматного чаю – ситний сніданок для всієї родини готовий!
Не дивлячись на те, що сезон свіжих ягід триває зовсім недовго, в міжсезоння можна використовувати в рецепті запіканки заморожену полуницю.
Для приготування запіканки стежте, щоб сир НЕ був дуже вологим, інакше ніякої легкості не вийде. Позбутися від непотрібної сироватки можна, помістивши сирну масу в марлю під гніт. Через 2 -3 години зайва рідина піде, і сир буде повністю готовий до застосування.
Складові:
- сир – 0,5 кг,
- яйця – 4 шт.,
- манна крупа – 1 ст.л.,
- цукровий пісок – 6 ст.л.,
- полуниця – 300 г,
- сіль – щіпка.
Процес приготування:
Для запіканки краще взяти сир жирніше, ідеально, якщо це буде домашній продукт. Помістіть його у велику ємність. Додайте яйця і дрібку солі. За допомогою погружного блендера збийте сир в однорідну пишну масу. У ньому не повинно залишитися грудочок, і сам продукт повинен нагадувати густий крем.
Додайте цукровий пісок.
Потім манну крупу. Інгредієнти ретельно перемішайте.
Стиглі (але не переспілі) ягоди полуниці акуратно промийте під проточною водою, і злегка просушіть, розклавши на серветці. Потім велику полуницю наріжте на шматочки, а ягідки подрібніше – на половинки. З’єднайте полуницю з сирною масою.
Найзручніше сирну запіканку готувати в рознімної формі для випічки, потім остиглий десерт легко вийняти з неї. Але можна використовувати і звичайну жароміцних форму. Змастіть її жиром – вершковим або будь-яким рослинним маслом. Головне, щоб без запаху. Дбайливо викладіть сирну масу, разравняйте поверхню ложкою або лопаткою.
Десерт запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці. В середньому, щоб з’явилася золотава скоринка, на теплову обробку піде 40 – 45 хвилин.
Сирну запіканку з полуницею подайте до столу, полив сметанним або полуничним соусом.
Як приготувати запіканку з сиру і полуниці розповіла Ксенія, рецепт і фото автора.