Запаморочливим стравою, яку гідно оцінять всі цінителі м’ясних страв, можна назвати – рулет з сала в духовці. Свиняче сало широко застосовується в кулінарії, його можна солити, коптити, маринувати, запікати, відварювати, робити рулет. На думку великих цінителів сала, найсмачніший і ласий шматочок сала можна взяти зі спини, на другому місці знаходиться сало з бочину, ну і останнє місце займає сало з очеревини.
Але я можу посперечатися з цими поціновувачами і спростувати, що сало з очеревини гірше, ніж сало зі спини. Очеревина тонша, має тонкий прошарок м’яса, найчастіше кілька прошарків, тобто це ідеальний варіант для рулету. Очеревину можна з легкістю згорнути, що і доведемо вам в сьогоднішньому рецепті.
Рецепт рулету з сала в духовці
Відразу скажу, що я зняла з сала шкуру, тому що порося був плямистим (чорно – білим) і чорна щетина, що залишилася під шкірою не дуже естетично, на мою думку, буде виглядати в готовому запеченому рулеті. Запікати рулет з очеревини будемо в фользі з часником і яблуками (Ранетками), що зробить сало ще духмяний і соковитіше.
Складові:
- Сало (очеревина з прошарком) – 1 кг;
- Часник – 1 головка (середня);
- Спеції (чорний і червоний мелений перець, паприка, коріандр і т.д.) за смаком;
- Сіль за смаком;
- Яблука (ранетки) 5 – 10 штук;
- Фольга для запікання і нитка для обв’язування рулету.
Процес приготування:
Перед тим, як приготувати рулет з сала в духовці очеревину промийте і зніміть акуратно шкуру.
Тепер очистіть часник і пропустіть його через чеснокодавку.
Змішайте в невеликій мисці подрібнений часник, сіль і спеції. Перетріть всі інгредієнти руками. Для запікання рулету можна використовувати і готові приправи, які продаються в магазині, в них вже підібраний потрібний букет приправ і спеції, що підходить саме для свинини.
Тепер злегка просушеної шматок сала натираємо ароматної сумішшю з часнику, суміші і солі. Ретельно втираємо спеції. Зробіть йому масаж, якщо так можна сказати, нехай спеції проникнути глибше і зроблять його ароматні і м’якше.
Тепер поверніть очеревину в рулет і ще раз натріть його залишилися спеціями вже зовні. Щільно обв’яжіть капроновою ниткою, закріпіть нитку і покладіть рулет в чашку з кришкою. Ми залишаємо солити сало на добу.
Очистіть від плодоніжок ранетки і промийте їх.
Розстеліть фольгу на деку і загорніть в неї рулет і підготовлені дрібні яблука.
Відправляємо деко з салом в духовку, розігріту до 180 градусів на 1 годину (+/- 15 хвилин в залежності від вашої духовки).
Готовий рулет зі свинячої очеревини з яблуками найкраще остудити і після нарізати на порційні шматочки. Подаємо блюдо зі свіжим хлібом і чашкою чаю. Чим не смачний і ситний сніданок ?!
Не викидайте яблука, запікати у фользі і просякнуті соком м’яса і жиром, вони теж виходять дуже смачними.
Приємного вам апетиту!
Ідея, як приготувати смачну сало в цибулинні: