За старих часів млинці традиційно вважалися святковою стравою, господині випікали їх в масляні дні. Круглі, рум’яні, тонкі або товсті млинці були символом минає холодної зими. В даний час покуштувати млинців – справа буденна, а приготувати їх, найчастіше, не складає особливих труднощів. Правда, не у кожної господині виходять тонкі і смачні млинці. Частенько вони або рвуться при смаженні, або виходять товстими і грубими. Заварні млинці на молоці і окропі у цій простому рецептом виходять завжди тонкі і смачні. А особливий спосіб приготування тіста, «заварний», робить їх пружними і не дозволяє рватися на сковорідці. Ну, а зручніше смажити млинці на спеціальних «млинцевих» сковорідках – з широким, товстим дном, низькими бортиками і тефлоновим покриттям. У такому посуді млинці рівномірно підсмажують, їх легко перевертати з одного боку на іншу, а готові – просто самі «сповзають» зі сковороди.
Заварні млинці на молоці і окропі
- молоко -300 мл,
- вода – 150 мл,
- пшеничне борошно – 10 ст.л.,
- куряче яйце – 2 шт.,
- соняшникова олія без запаху – 2 ст.л. (Плюс 2 ст.л. для змащування сковорідки),
- цукровий пісок – 2,5 ст.л.,
- сіль – 1/3 ч.л.,
- розпушувач тесту – 1,5 ч.л.,
- ванілін (за бажанням)
Для приготування млинцевого тесту рекомендується використовувати досить велику ємність (миску або каструлю). Помістіть в неї яйця, збийте з сіллю і цукром за допомогою віночка.
У яєчну масу тонкою цівкою влийте молоко, краще – кімнатної температури. Перемішайте.
Потім, не припиняючи помішувати, введіть невеликими порціями заздалегідь просіяне борошно. Тісто ретельно, щоб видалити всі борошняні грудочки, збийте віночком.
Для більш повітряної структури, додайте в тісто розпушувач (його можна замінити половиною чайної ложки соди). А щоб готові млинці вийшли ніжними і м’якими, обов’язково влийте кілька ложок соняшникової олії без запаху.
На закінчення тісто заваріть окропом, при цьому обов’язково інтенсивно помішуйте.
Млинцева маса повинна вийти гладкою, однорідною, що ллється, без борошняних грудочок. Залиште її на 10 хвилин, щоб відпочила.
А тим часом відправте нагріватися сковороду на середньому вогні, до моменту приготування млинців вона повинна бути максимально напружена.
Як тільки сковорода гарненько прогрілася, змастіть її поверхню тонким шаром соняшникової олії, потримайте ще хвилинку на вогні. Після цього ополоником зачерпніть тісто, налийте його на сковорідку і швидко, круговими рухами розподіліть тонким шаром по дну посуду.
Підрум’яньте млинці з обох сторін.
Солодкі млинці подайте зі сметаною, медом, конфітюром, згущеним молоком.
Фото рецепт заварних млинців від Ксенії.
Існує ще багато рецептів млинців, їх готують на дріжджах, на молоці, на кефірі, ряжанка, на сироватці і навіть на мінеральній воді. В обов’язковому порядку в тісто для млинців кладуться яйця. Начебто повторювані рецепти, але це не стосується способу приготування тіста на млинці. Відрізняється спосіб – заварне тісто, в цьому випадку в густе тісто додається гаряче молоко або вода, в залежності від рецептури.
Через гарячої рідини тісто відмінно розмішується, навіть ложкою можна його розмішати так, щоб всі грудочки тут же зникли. А тісто на млинці без грудочок – це високий рівень майстерності кулінара.
Заварні млинці на кефірі з молоком
Заварні млинці за цим рецептом виходять дивно ніжними, смачними і тонкими, їх можна просто змастити вершковим маслом. А можна приготувати заварні фаршировані млинці. Наприклад, придумати до них начинку, сирну або м’ясну з лівером. І солодкий і несолодкий варіанти, безумовно, вийдуть дуже смачними.
Складові:
- Теплий кефір – 0.5 літра,
- Куряче яйце – 1 шт.,
- Сіль – 1 ч. Л.,
- Цукор – 1 ст. л.,
- Олія – 2 ст. л.,
- Борошно пшеничне – 250 г,
- Сода – 1 ч. Л.,
- Гаряче молоко – 1 стакан.
Процес приготування:
Щоб розвести млинцеве заварне тісто, потрібно у велику ємність влити половину літра кефіру, який краще попередньо підігріти до теплого стану. Це легко зробити в мікрохвильовій печі, виставивши середню потужність 500 Вт і 5 хвилин часу.
Слідом в кефір додати яйце, чайну ложку солі, столову ложку цукру і дві столові ложки рослинної олії.
Все змішати між собою і всипати 250 г борошна і чайну ложку соди. Тісто виходить досить-таки густим, не капає з вилки.
І ось тепер тісто на млинці почне перетворюватися в заварне. Для цього в тісто потрібно влити одну склянку гарячого молока. Так само зручніше буде скористатися мікрохвильовою піччю, розігрів молоко при потужності 700 Вт 5 хвилин, а щоб воно не «втекло» з-за високої температури в момент кипіння, краще його розігрівати в 700-мл банку. Гаряче молоко швидко вмішати в тісто.
Як спекти заварні млинці
Млинці за цим рецептом випікаються точно так же, як і звичайні. Тісто по консистенції виходить самим звичайним, легко розподіляється по сковороді, так що проблем з випічкою заварних млинців бути не повинно. Головне – вправність.
Підготувати сковорідку, розжарити на вогні. На перший раз можна рівномірно нанести масло, краще рослинне.
Нахилити сковороду і вилити порцію тесту, розподілити по всій поверхні сковороди. Блін при випіканні покриється дірочками, і коли сирого тесту вже не буде, його пора перевернути на іншу сторону.
Випікати до готовності, випічка другої сторони млинця займає менше часу. Зазвичай готові млинці присмачують або розтопленим вершковим маслом, або наносять тверде масло на теплий млинець, воно починає підтавати, і їм змазують млинець.
Заварні млинці смачні зі сметаною. А ще є старовинний спосіб – Макану млинця в розтоплене вершкове масло. Дуже смачно виходить!
За рецепт і фото дякуємо Світлану Іванову.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!