На створення цієї страви мене надихнула індійська і шрі-ланкійська кухня, в якій дуже популярна страва під назвою каррі. Всі хто знайомий з індійською кухнею знають, що каррі може бути чим завгодно: рибою, м’ясом, зеленню, овочами, бобовими, грибами або міксом цього всього. Тут важливо тільки одне – додати суміш спецій каррі, побільше гострого перцю і кокосове молоко.
Моє каррі з цвітної капусти з зеленим горошком – це швидкий, можна сказати, адаптований варіант страви. Він призначений для тих, хто не хоче проводити багато часу за плитою (або просто не володіє достатньою кількістю часу). Каррі з капусти дуже ароматне завдяки пряним спецій, ніжне – завдяки кокосовому молоку і текстурі розварених овочів, гостре – завдяки перцю чилі, якого я не «посоромилася» додати.
Каррі, зазвичай, подають до відварного рису. Рис заздалегідь варять, остуджують., Що не солять. Спецій в каррі предостатньо, щоб в поєднанні з пісним рисом вийшло ідеальне блюдо для сніданку, обіду або вечері, як це прийнято у індусів.
А ще до каррі можна подати прісні коржі або коржі з начинкою, наприклад, ось такі коржі з картоплею.
Складові:
- 1 маленький качан цвітної капусти
- 200 мл консервованого кокосового молока (або свіжого) або половина кокоса, подрібненого в дрібну стружку + 250 мл води
- 1 жменя зеленого горошку
- 1 маленька морквина
- 1 цибулина
- 3 зубчики часнику
- 1 ч. Л. світлого порошку каррі (куркума, турмерік)
- 1 ст. л. темного порошку каррі (суміш різних спецій)
- 1 перець чилі або мелений чилі за смаком
- сіль за смаком
Якщо ви хочете приготувати даний ланкійське каррі, такий, як готують на острові Шрі-Ланка, скористайтеся цим рецептом чечевичного каррі, який виконаний за всіма правилами. У нас же зараз буде трохи прискорений рецепт.
Каррі з цвітної капусти і зеленого горошку на кокосовому молоці
Чи не очищайте кольорову капусту від зеленого листя! Практика показує, що листя на смак нічим не гірше суцвіть. Тим більше, зелений колір додасть страві свіжості і яскравості.
Наріжте цибулю, часник і морква великим кубиком. Наріжте капусту разом з листям теж великим кубиком або розділіть на суцвіття. Ніжку капусти (саму грубу частину) можна нарізати кубиком подрібніше.
Збийте кухонним комбайном кокос, щоб він перетворився в дрібну, повітряну стружку. Якщо у вас консервоване молоко, тим краще, набагато менше роботи на кухні.
Складіть капусту в невелику каструлю. Додайте туди ж морква, часник і цибулю. Горошок – на останньому етапі, так як він готується швидше за все.
Розбавте кокосову стружку 250 мл. питної води. Гарненько пам’ятайте руками, щоб вода стала білою, як молоко. Процідіть через сито молоко, щоб відокремити його від стружки. А потім влийте його в каструлю з овочами.
Туди ж всипте спеції і чилі, порізаний дрібними кільцями. Все, крім солі, її варто додати за 2-3 хв. до готовності.
Акуратно перемішуємо всі інгредієнти і ставимо на «слабкий» вогонь на 10-15 хв. Цвітна капуста і морква повинні добре розваритися і увібрати смак кокосового молока і спецій.
Додаємо зелений горошок за 5 хв. до готовності.
Щоб перевірити готовність каррі з цвітної капусти – натисніть на овочі виделкою: якщо овочі м’які і легко перетворюються в пюре – значить страва готова.
Не забудьте посолити.
Чим густіше і жирніше кокосове молоко – тим смачніше і ситний каррі. Ви можете варіювати кількість молока на свій смак або розбавити молоко водою, щоб вийшов кокосовий карі-суп в індійському стилі. Це один з моїх найулюбленіших супів.
Смачного!