Сьогоднішній рецепт заготовки баклажанів найсмачніший, готуємо баклажани по-грузинськи на зиму. Просто і швидко – останнім часом саме такий спосіб заготівлі дає самий відмінний результат. Якщо ви ставитеся до любителів "синенькі", обов’язково зробіть кілька баночок гострих баклажанів на зиму. Також рецепт можна використовувати для повсякденного раціону, виключивши зі списку оцет. Смачно, ароматно, в принципі, додавати нічого не потрібно, але якщо бажаєте, можна внести додаткові нотки за рахунок улюблених прянощів і спецій. Коли відкриєте баночку, посипте баклажани по-грузинськи волоськими горіхами товченими в ступці або дрібно рубаними ножем. І, якщо любите, присмачити зеленню кінзи.
Баклажани по-грузинськи на зиму
Отже, приступимо, готуємо баклажани по-грузинськи на зиму, рецепт розрахований на баночку 0,5 л, а то, що залишиться, беремо відразу на пробу. Пропорції збільшуємо на кількість банок.
покроковий фото рецепт
Складові:
- баклажани 600-650 г,
- олія соняшникова або кукурудзяна – 60 мл,
- гострий перець – ½ частина,
- солодкий перець – 160 г,
- сіль 3 г + 15 г,
- цукор 7-8 г,
- оцет – 40 мл,
- часник – 60 м
Процес приготування:
Для приготування заготовки баклажанів насамперед готуємо основний інгредієнт – баклажани: добре вимити, просушують, обрізаємо хвостики з двох сторін, нарізаємо овоч невеликими кубиками. Беремо миску, яка підходить за обсягом, закладаємо порційно шматочки баклажан, кожен шар пересипаємо сіллю (15 г). Ми залишаємо синенькі в спокої на наступні пів години.
Підготуємо інші продукти: солодкий і гіркий перець очищаємо від насіння, також чистимо потрібну кількість часнику. Всі інгредієнти вимиваємо, просушують, пропускаємо на м’ясорубці або подрібнюємо в чаші блендера, встановивши насадку «металевий ніж». З’єднуємо отриману мелкозернистую суміш з маслом (підійде соняшникова олія без запаху або кукурудзяна), сіллю, цукром і оцтом. Перемішуємо все.
Після закінчення часу віджимаємо баклажани, рідина, яка утворилася, виливаємо. Тепер прогреваем сковороду, обсмажуємо баклажани приблизно 5-7 хвилин, до легкої рум’яної скоринки.
У рум’яні шматочки баклажан заливаємо гостру часникову заправку з гірким і солодким перцем. При бажанні можна додати улюблені прянощі, спеції.
Тушкуємо баклажани по-грузинськи протягом 10-12 хвилин, вогонь повинен бути помірним.
Поки гасяться баклажани, підготуємо банки – ретельно вимити з содою, стерилізуємо в стерилізаторі, духовці, мікрохвильовці. Кришки опускаємо в киплячу воду, витримуємо три хвилини, акуратно дістаємо. Тепер наповнюємо баночки приготованими баклажанами. Стерилізуємо додатково заготовку 5-7 хвилин.
Герметично закупорюють банки кришками, прибираємо заготовку в затишне місце, де вкриваємо її теплою ковдрою і залишаємо на добу для охолодження. Переставляємо баночки з баклажанами на полицю льоху або зберігаємо їх у звичайній коморі, без доступу світла.
Приємного вам апетиту!