Лечо в мультиварці на зиму



У моїй родині завжди серйозно підходили до питання консервації овочів на зиму. Моя мама чого тільки не заготовлювала на зиму: і помідори, і огірки, і кабачки. А якщо заготовлювала щось нове, то закочувалося потроху. Я люблю все, що мама закривала, але все-таки перевагу віддаю лечо. Використовую його для швидкої подачі на стіл як салат, а ще заправляю їм щі або борщ.

Яка ж це смачна овочева закуска! Здається, що її можна їсти саму по собі. Я так часто і робила, кілька шматочків хліба і баночка з лечо.

Спочатку я теж готувала лечо по-старому, як мама, у великій каструлі. Не завжди вистачає терпіння стояти біля плити і весь час його помішувати, дивитися, щоб заготовка не пригоріла. І я знайшла вихід! Тепер готую лечо на зиму в мультиварці!

Дуже часто готую саме в ній, адже більшість процесів приготування вона виконує сама, і моє нескінченне присутність на кухні необов’язково. Ось я і вирішила пристосувати свій улюблений рецепт лечо до мультиварці. Спробувавши, я зрозуміла, що це набагато легше, і тепер завжди буду готувати консервацію саме в ній. Немає нічого простіше! Адже поки мультиварка сама готує, я можу зайнятися більш приємними справами. А салат виходить нітрохи не гірше, ніж у моєї мами.

    Лечо на зиму в мультиварці

До того ж приготування заготовки з перцю і помідорів в невеликих обсягах мені здалося набагато простіше. Не потрібно вбивати на закочувальний процес цілий день, як це робили наші мами і бабусі. За 4-5 баночок смачного лечо або іншої закуски в день без особливих зусиль може собі дозволити робити навіть починаюча господиня або молода мама.

Лечо в мультиварці

Складові:

  • Помідори – 1,5 кілограма;
  • Морква – 3 штуки;
  • Лук – 3 штуки;
  • Перець болгарський – 1 кілограм;
  • Олія – ​​¾ склянки;
  • Вода – ½ склянки;
  • Цукор – 2 столових ложки;
  • Сіль – 1 столова ложка;
  • Оцтова есенція 70% – ½ столової ложки.

Процес приготування:

Всі овочі, необхідні для приготування Лечо, потрібно вимити і висушити. Досить, щоб після миття вони полежали 15 хвилин, щоб з них стекла вода.

Перець для салату можна вибирати червоного кольору, або оранжевого, це поєднання яскравих кольорів дуже красиво виглядає в банку. Плоди повинні бути середнього розміру, або великі, тому як маленькі – недостатньо м’ясисті, одна шкурка.

Болгарський перець для лечо розрізаємо, видаляємо плодоніжки і насіння. Тепер нарізаємо його соломкою. Якщо ви любите, щоб шматочки були більші, то ріжте широкими сегментами.

Помідори я зазвичай ріжу невеликими кубиками, так як люблю, щоб овочі були дрібно нарізаними, ви ж ріжте так, як більше віддаєте перевагу.

Тепер натираємо на крупній тертці моркву, попередньо її очистивши. З цибулі потрібно зняти лушпиння і дрібно нарізати. Можна теж кубиками.

Морква цибуля для лечо в мультиварціПідготовлені овочі поміщаємо в чашу мультиварки, додаємо туди цукор, сіль і рослинне масло. Все потрібно добре перемішати.

Помідори перець для лечо в мультиварціЗакриваємо кришку мультиварки, встановлюємо режим «випічка». Нам потрібно дочекатися, коли овочі добре закиплять. Це займе приблизно 40 хвилин.

Овочі закипіли, після цього потрібно мультиварку перевести на режим «гасіння», і готувати лечо в мультиварці 1 годину. Кришку не відкриваємо, весь цей час овочі гасяться у власному соку, і вони не розварюються, шматочки добре зберігають форму.

Лечо в мультиварці рецептиПісля того, як овочі згасити цілу годину, потрібно розвести оцтову есенцію в половині склянки кип’яченої холодної води, додати її в мультиварку. Все потрібно перемішати і знову виставити режим «випічка». Час встановлюємо 3 хвилини, щоб прокип’ятити салат-лечо з оцтовою есенцією.

За той час, коли працювала мультиварка, у вас був вільний час, можна встигнути підготувати банки, в які будемо закочувати наш салат. Банки потрібно вимити з содою під проточною водою і виконати стерилізацію. Якщо у вас немає стерилізатора – не біда, його цілком можна замінити звичайним киплячим чайником, потримавши банку над носиком або мікрохвильовкою.

Лечо в мультиварці на зимуСалат в мультиварці готовий, його можна розкладати на зиму по стерилізованих банках і закочувати ключем. А якщо у вас банки з закручуються кришками, то потрібно їх щільно загвинтити. Баночки перевертаємо догори дном і даємо їм охолонути. Тепер Лечо можна відправити туди, де ви зазвичай зберігайте зимову консервацію.

Тепер взимку нам завжди прийде на допомогу баночка смачного лечо з помідорами, морквою і солодкими перцями. З консервованими овочами зимовий вечерю буде смачніше і смачніше. Мультиварка – дуже корисна річ, адже з нею готувати дуже зручно!

Світлана Кисловская спеціально для сайту Хороші рецепти.

Можливо, вам буде цікавий рецепт салату з огірків з томатною заливкою:

Огірки в томатній пасті Огірки в томатної заливки – >>