Капуста з буряком готується за різними рецептами. Перший – швидкий рецепт маринованої капусти. Другий – більш тривалий за часом, оскільки капуста з буряком квашена. Обидва вони представлені до уваги в цьому випуску.
Капуста з буряком маринована
Одним з найбільш часто зустрічаються овочів в нашому раціоні є – білокачанна капуста. Її використовують для приготування салатів, а також перших страв і гарнірів. Овоч містить багато клітковини і рідини, тому добре засвоюється нашим організмом. Вживається у свіжому вигляді, тушкованому і квашеному. Всім відомі страви: голубці, борщ, капусняк – неможливо приготувати без цього овоча.
На маринування капусти з буряком знадобиться дві доби.
Нам потрібні такі продукти:
- білокачанна капуста 1,5 – 2 кг,
- морква – 2 шт.,
- буряк – 1 шт. (середнього розміру),
Для приготування маринаду:
- лавовий лист 3 4 шт.,
- цукор – 150 г,
- сіль – 2 ст. л.,
- запашний перець (горошком) 3 4 шт.,
- гіркий перець (горошком) 4 шт.,
- оцет 9% – 200 г.
Підготуємо овочі.
Очищаємо моркву, обмиваємо холодною водою і нарізаємо за допомогою ножа або овочерізки скибочками.
Буряк обмиваємо водою, очищаємо від шкірки. Розрізаємо на частини і кожну нарізаємо шматочками.
Звільняємо часник від лушпиння. Подрібнюємо на обробній дошці за допомогою ножа.
Беремо капусту вагою до 2 кг. Вона повинна бути білого кольору, без пошкоджених листів. Обполіскуємо під проточною водою. Кладемо на обробну дошку і розрізаємо за допомогою ножа на дві частини. Видаляємо качан і нарізаємо великими шматками (часточками). При бажанні шматки можна нарізати дрібніше.
Зваримо маринад. Вливаємо в каструлю півтора літра води. Всипаємо цукор, сіль, лавровий лист, перець запашний і гіркий. Все розмішуємо ложкою і ставимо кип’ятити на вогонь. Кип’ятимо 3 хвилини з моменту бурління, в кінці вливаємо оцет і вимикаємо вогонь.
Для маринування капусти беремо чисту банку ємністю 3 літри. Починаємо укладати шарами овочі. На дно кладемо нарізану моркву, буряк. Тепер часточки капусти і посипаємо подрібненим часником. Знову: морква, буряк, капуста, часник і так до верху банки.
Тепер заливаємо капусту маринадом. Накриваємо кришкою і залишаємо в кімнаті на дві доби.
Через два дні викладаємо капусту на тарілку. Можна при бажанні капусту нарізати дрібніше і заправити ароматним рослинним маслом.
Смачного!
Автор рецепта і фото: Нарядчук Олена
Дуже корисними властивостями володіє квашена капуста. Кислі бактерії, що утворилися під час бродіння, надають неоціненну користь для організму. Для приготування кислої капусти потрібно не менше трьох діб і навіть більше. Це залежить від температури в приміщенні. Чим вище температура – тим швидше відбувається бродіння, і капуста з буряком швидше скисає.
Квашену капусту можна готувати і їсти в будь-який час року. Це недороге корисне і смачне блюдо. Завдяки додаванню буряка салат виходить яскравим і апетитним. Представлений рецепт капусти з буряком досить молодий, але вже випробуваний і гідно оцінений багатьма господинями. Він хороший тим, що страва готується без оцту. Це велика перевага для тих, у кого є проблеми зі шлунком.
Капуста квашена шматками з буряком
Квашена капуста з буряком – по суті, готовий салат, який виручить в тому випадку, коли потрібно швидко накрити на стіл. Завдяки приємною кислинки він доповнить і прикрасить смак будь-якого гарніру. Приготування страви не відніме багато часу, процес не вимагає особливих кулінарних навичок.
Готуватися буде квашена капуста шматками, а не дрібно шинкувати. Таким чином, вона виходить більш соковитою і хрусткою. Якщо ви вважаєте, що страви повинні бути не тільки смачними, а ще й ефектно виглядати, то капуста, підфарбована яскравим соком буряка, допоможе вам красиво оформити стіл.
Розхвалювати смачний салат можна досить довго. Але, чим довго читати про нього, набагато краще скоріше приготувати корисне і апетитне блюдо, яке, напевно, припаде до смаку вашій родині.
Складові:
- чотири кг капусти свіжої;
- одна середня головка часнику;
- хрін кореневої 50 г;
- буряк 200 г;
- перець червоний пекучий (чилі, кайенский) 1 – 4 стручка;
- два літри води для розсолу (кип’яченою);
- по 100 г цукру, солі.
Процес приготування:
Буряк помити, почистити.
Підготувати спеції.
Буряк, часник, хрін, перець порізати тонкими пластинками.
У гарячу кип’ячену воду всипати сіль і цукор, розсіл остудити до 40 градусів.
Капусту вибирати засолювальних сортів. Квасити капусту за цим рецептом нескладно, не потрібно її довго і копітко шинкувати, досить розрізати на великі шматки.
Кочан розрізати на шматки вагою по 300 – 350 г, качани вирізати.
У тару для засолювання (емальовану каструлю, відро, контейнер) укладати капусту шарами, додаючи на кожен шар порізану буряк, часник, перець.
Залити розсолом, накрити тарілкою, щоб розсіл був зверху.
Дві доби капусту з буряком тримати в теплі, при температурі +20 градусів, ще три – чотири дні – в прохолодному (льох, холодильник).
На сьомий день квашена великими шматочками капуста готова. Вона виходить смачною, хрусткою, в міру гострої і дуже красивою.
За покроковий фото рецепт заготовки з капусти дякуємо Салміну Наталію Олексіївну.
Можливо, вам буде цікавий рецепт приготування хрусткої квашеної капусти:
Простий і швидкий рецепт квашеної капусти – >>