Капуста з буряком рецепти



Капуста з буряком готується за різними рецептами. Перший – швидкий рецепт маринованої капусти. Другий – більш тривалий за часом, оскільки капуста з буряком квашена. Обидва вони представлені до уваги в цьому випуску.

Капуста з буряком маринована

Капуста з буряком

Одним з найбільш часто зустрічаються овочів в нашому раціоні є – білокачанна капуста. Її використовують для приготування салатів, а також перших страв і гарнірів. Овоч містить багато клітковини і рідини, тому добре засвоюється нашим організмом. Вживається у свіжому вигляді, тушкованому і квашеному. Всім відомі страви: голубці, борщ, капусняк – неможливо приготувати без цього овоча.
На маринування капусти з буряком знадобиться дві доби.

Нам потрібні такі продукти:

  • білокачанна капуста 1,5 – 2 кг,
  • морква – 2 шт.,
  • буряк – 1 шт. (середнього розміру),

Для приготування маринаду:

  • лавовий лист 3 4 шт.,
  • цукор – 150 г,
  • сіль – 2 ст. л.,
  • запашний перець (горошком) 3 4 шт.,
  • гіркий перець (горошком) 4 шт.,
  • оцет 9% – 200 г.

Квашена капуста інгредієнти

Підготуємо овочі.

Очищаємо моркву, обмиваємо холодною водою і нарізаємо за допомогою ножа або овочерізки скибочками.

очищена морква

Буряк обмиваємо водою, очищаємо від шкірки. Розрізаємо на частини і кожну нарізаємо шматочками.

Як маринувати буряк

Звільняємо часник від лушпиння. Подрібнюємо на обробній дошці за допомогою ножа.

подрібнений часник

Беремо капусту вагою до 2 кг. Вона повинна бути білого кольору, без пошкоджених листів. Обполіскуємо під проточною водою. Кладемо на обробну дошку і розрізаємо за допомогою ножа на дві частини. Видаляємо качан і нарізаємо великими шматками (часточками). При бажанні шматки можна нарізати дрібніше.

Капуста для маринування

Зваримо маринад. Вливаємо в каструлю півтора літра води. Всипаємо цукор, сіль, лавровий лист, перець запашний і гіркий. Все розмішуємо ложкою і ставимо кип’ятити на вогонь. Кип’ятимо 3 хвилини з моменту бурління, в кінці вливаємо оцет і вимикаємо вогонь.

Маринад для капусти

Для маринування капусти беремо чисту банку ємністю 3 літри. Починаємо укладати шарами овочі. На дно кладемо нарізану моркву, буряк. Тепер часточки капусти і посипаємо подрібненим часником. Знову: морква, буряк, капуста, часник і так до верху банки.

Швидка капуста з буряком

Тепер заливаємо капусту маринадом. Накриваємо кришкою і залишаємо в кімнаті на дві доби.

Квашена капуста з буряком

Через два дні викладаємо капусту на тарілку. Можна при бажанні капусту нарізати дрібніше і заправити ароматним рослинним маслом.
Смачного!

Маринована капуста з буряком

Автор рецепта і фото: Нарядчук Олена

Дуже корисними властивостями володіє квашена капуста. Кислі бактерії, що утворилися під час бродіння, надають неоціненну користь для організму. Для приготування кислої капусти потрібно не менше трьох діб і навіть більше. Це залежить від температури в приміщенні. Чим вище температура – тим швидше відбувається бродіння, і капуста з буряком швидше скисає.

Квашену капусту можна готувати і їсти в будь-який час року. Це недороге корисне і смачне блюдо. Завдяки додаванню буряка салат виходить яскравим і апетитним. Представлений рецепт капусти з буряком досить молодий, але вже випробуваний і гідно оцінений багатьма господинями. Він хороший тим, що страва готується без оцту. Це велика перевага для тих, у кого є проблеми зі шлунком.

Капуста квашена шматками з буряком

Капуста з буряком рецепт з фото

Квашена капуста з буряком – по суті, готовий салат, який виручить в тому випадку, коли потрібно швидко накрити на стіл. Завдяки приємною кислинки він доповнить і прикрасить смак будь-якого гарніру. Приготування страви не відніме багато часу, процес не вимагає особливих кулінарних навичок.

Готуватися буде квашена капуста шматками, а не дрібно шинкувати. Таким чином, вона виходить більш соковитою і хрусткою. Якщо ви вважаєте, що страви повинні бути не тільки смачними, а ще й ефектно виглядати, то капуста, підфарбована яскравим соком буряка, допоможе вам красиво оформити стіл.

Розхвалювати смачний салат можна досить довго. Але, чим довго читати про нього, набагато краще скоріше приготувати корисне і апетитне блюдо, яке, напевно, припаде до смаку вашій родині.

Складові:

  • чотири кг капусти свіжої;
  • одна середня головка часнику;
  • хрін кореневої 50 г;
  • буряк 200 г;
  • перець червоний пекучий (чилі, кайенский) 1 – 4 стручка;
  • два літри води для розсолу (кип’яченою);
  • по 100 г цукру, солі.

Процес приготування:

БурякБуряк помити, почистити.

Часник хрін в капустуПідготувати спеції.

Хрін з часникомБуряк, часник, хрін, перець порізати тонкими пластинками.

У гарячу кип’ячену воду всипати сіль і цукор, розсіл остудити до 40 градусів.

Капуста для засолюванняКапусту вибирати засолювальних сортів. Квасити капусту за цим рецептом нескладно, не потрібно її довго і копітко шинкувати, досить розрізати на великі шматки.

Капуста шматками солонаКочан розрізати на шматки вагою по 300 – 350 г, качани вирізати.

Рецепт капусти з бурякомУ тару для засолювання (емальовану каструлю, відро, контейнер) укладати капусту шарами, додаючи на кожен шар порізану буряк, часник, перець.

Капуста з буряком в відріЗалити розсолом, накрити тарілкою, щоб розсіл був зверху.

Капуста з буряком квашенаДві доби капусту з буряком тримати в теплі, при температурі +20 градусів, ще три – чотири дні – в прохолодному (льох, холодильник).
На сьомий день квашена великими шматочками капуста готова. Вона виходить смачною, хрусткою, в міру гострої і дуже красивою.

За покроковий фото рецепт заготовки з капусти дякуємо Салміну Наталію Олексіївну.

Можливо, вам буде цікавий рецепт приготування хрусткої квашеної капусти:

Смачна квашена капуста Простий і швидкий рецепт квашеної капусти – >>