Картопляна запіканка з фаршем 3 рецепта з фото



Домашня кухня, не прив’язана до будь-яких національних «координатами» – це чи не вершина людської винахідливості і любові до кулінарного мистецтва? Ось у вас в руках простий набір продуктів, і стоїть завдання смачно і ситно нагодувати домочадців. Що ж ви придумаєте?

Саме в цей момент і спрацьовує та сама «лампочка», яка спалахує в голові домашнього кухаря, і народжується абсолютно унікальне блюдо, яке, можливо, з часом перетвориться на фірмове. Давайте і ми змайструємо наш шедевр з простих продуктів. Перша картопляна запіканка з фаршем буде з сирої картоплі з додаванням манки, другий рецепт – з картопляного пюре. Вибирайте свій варіант до смаку.

Картопляна запіканка з фаршем

Картопляна запіканка

рецепт в духовці з сирої картоплі

Для рецепта такий запіканки як «начинки» підійде не тільки поєднання фрикадельок і помідорів чері. Цілком собі апетитним і цікавим може бути варіант з червоною рибою і соусом до неї, наприклад.

Дерзайте і експериментуйте!

Інгредієнти картопляна запіканка

  • 1 кг картоплі;
  • 500 г свинячого фаршу;
  • 1 велика цибулина або 2-3 маленьких;
  • 1 велика морква;
  • 250 г помідорів чері;
  • 2 курячих яйця;
  • щіпка гранульованого часнику або 2-3 зубки свіжого;
  • 1 л. ч. куркуми;
  • сіль і чорний перець за смаком;
  • 3-4 ст. л. майонезу;
  • 2 л. ч. гірчиці;
  • 3 л. ст. манної крупи;
  • рослинна олія.

Дрібними кубиками нарізаємо моркву. Також дрібно намагаємося нашаткувати ріпчасту цибулю.
Тепер страхуємо лук і моркву на середньому вогні на невеликій кількості рослинного масла, додавши до овочів щіпку гранульованого часнику і куркуму.

Морква цибуля часник обсмажити

Тим часом чистимо і подрібнюємо на тертці з великими отворами вся картопля.

Запіканка з сирої картоплі

З’єднуємо в одному посуді подрібнений картопля, манну крупу, яйця, майонез, гірчицю. Додаємо солі і перцю за смаком.

Манна крупа яйця майонез сіль

Перемішуємо перераховані вище інгредієнти. Додаємо сюди ж пасеровані цибулю ріпчасту і моркву.

Лук морква в запіканку

Перемішуємо ще раз остаточно картопляну основу для запіканки.

Картопляна основа для запіканки

Фарш солимо і приправляємо перцем за смаком. Формуємо з нього фрикадельки розміром з помідори черрі. У мене вийшло близько 30 штук.

Фрикадельки помідори черрі

Деко злегка змащуємо олією і викладаємо на нього підготовлену картопляну масу, рівномірно розподіляємо її по всій поверхні.

Картопляна запіканка в духовці

Фрикадельки викладаємо поверх картопляної маси, злегка вдавлюючи їх.
Те ж саме робимо і з помідорами.

Картопляна запіканка з помідорами

Запіканку з картоплі відправляємо в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів, на 50-60 хвилин.

Смачна картопляна запіканка готова!

Картопляна запіканка з фаршем

Подаємо страву гарячою з улюбленим соусом і овочевим салатом. Смачного!

Автор рецепта і фото: Софія Березина.

Рецепт № 2

Картопляна запіканка з м’ясом – це смачне гаряче блюдо, яке зазвичай готується до обіду або вечері. А якщо ви задумали приготувати її до свята, то і подати слід так, щоб вона відразу звернула на себе увагу. Пропонуємо вам свій варіант приготування і оформлення смачною і ситної запіканки у вигляді змійки. Таке блюдо можна зробити спеціально до новорічного столу, якщо настає рік Змії, але ж він буває один раз в дванадцять років, навіщо ж чекати? І за смаком, і за зовнішнім виглядом така закуска не поступиться будь-якому вишуканому страві. Коли хочеться різноманітності необов’язково винаходити щось нове, досить проявити фантазію і кмітливість, і звичне блюдо буде сприйматися зовсім по-іншому.

Картопляна запіканка з м’ясним фаршем "Змійка"

Картопляна запіканка

Складові:

Інгредієнти для картопляної запіканки

  • 400 г м’ясного фаршу;
  • 400 г картоплі;
  • 70 г моркви;
  • 70 г ріпчастої цибулі;
  • 2-3 яйця;
  • 40 г сиру твердих сортів;
  • зелень,
  • рослинна олія,
  • майонез,
  • сіль і перець за смаком;
  • папір для випічки або рукав для запікання.

Картоплю почистити, порізати уздовж навпіл або на четвертинки. Залити водою, посолити, поставити на вогонь. Варити до готовності.

Картопля зварити

Коли картопля звариться (перевірити ножем – картопля повинна бути), злити майже всю воду, залишивши 50-70 мл.
У відварену картоплю розбити яйце. Збити пюре.

Картопляне пюре яйце

У м’ясний фарш додати перець і сіль, один яєчний білок.
Фарш перемішати.

М'ясний фарш сіль перець білок яйця

Подрібнити цибулю ножем або теркою.
На сковороді розігріти невелику кількість рослинного масла, на якому і обсмажити цибулю до прозорого стану.

Обсмажену цибулю в маслі

Поки обсмажується цибуля, морква натирається на тертці.
Додати моркву на сковороду до цибулі. Гасити 5-7 хвилин.

Морква на тертці

На деко вистелити папір для випічки або рукав для запікання (рука не розгортати).
Папір (рукав) змастити олією.
На деко викласти фарш у вигляді змії, «голову» викласти другим шаром на тіло.

Фарш на деку

Поверх фаршу укласти піджарку з цибулі та моркви.

Піджарка з цибулі та моркви

Далі йде шар з картопляного пюре. Виліпити «змії» голову у вигляді трикутника. При необхідності можна промазати шари майонезом.

Картопляне пюре майонез

Твердий сир також натерти на дрібній тертці і викласти його останнім шаром по всій поверхні «змії».
Викласти сир останнім шаром. Розплавлений сир при запіканні перетвориться в золотисту скориночку.

«Очки» змії можна зробити з половинок маслин або перцю горошком.

Запіканка з картоплі сир

Ось і все – можна відправляти в духовку, попередньо розігрів його до 180 градусів. Запікати не менше 40 хвилин.

Запіканка в духовці

Разом з папером (рукавом) запіканку перенести на велике плоске блюдо. Кулінарними ножицями обрізати зайвий папір по колу. Не намагайтеся зняти запіканку з рукава – вона зламається, блюдо буде зіпсовано.
По периметру і всередині «кілець» викласти зелень.
З моркви або оливки виріжте корону. З гілочок зелені зробіть роздвоєний язик.

Як приготувати картопляну запіканку

Ця страва стане чудовою прикрасою святкового столу!
Смачного!

Автор Ольга Зарубіна

Рецепт № 3

Запіканка з картоплі зі свининою може бути приготовлена ​​як на обід, так і на вечерю. Блюдо за запропонованим фото рецептом виходить ніжним і ароматним.

А ще це прекрасний варіант «утилізації» вчорашнього картопляного пюре, яке залишилося після вечері. Незважаючи на те, що блюдо ну зовсім просте, у нього є маса плюсів. Головний плюс це те, що всі інгредієнти доступні, другий плюс, не менш важливий, блюдо завжди виходить ситним. Інгредієнти в складі улюблені багатьма навіть окремо, тому навіть маленькі нехочухі спробують шматочок з великим задоволенням.

Запіканка з картопляного пюре з фаршем

рецепт в духовці з сиром

Картопляна запіканка з фаршем

Будемо викладати картоплю шарами, між якими укладемо м’ясний фарш. Для фаршу можна взяти свинину. Не менш смачно вийде з куркою або рибою, експериментуйте!

Ми сьогодні додали до складу особливі інгредієнти, сир і сметану. Результат – апетитна рум’яна кірочка.

Отже, будемо готувати запіканку з картопляного пюре з фаршем в духовці.

Складові:

  • фарш (будь-який) – 200 г .;
  • картопля – 8 шт;
  • масло вершкове – невеликий шматочок;
  • зелений кріп – пучок;
  • пір’я цибулі – пучок;
  • сіль за смаком;
  • яйця – 2 шт;
  • рослинне масло – пара ложок;
  • вершки або сметана – 60 р .;
  • твердий сир – 80 м

Процес приготування:

Рецепт картопляної запіканкиПриготування запіканки почнемо з варіння картоплі (або використовуємо залишився пюре, як обмовлялося вище). Картопля шматочками потрібно відварити в підсоленій воді до готовності.

Запіканка з пюре з фотоЗлити відвар, розім’яти його в пюре, додати вершкове масло.

Запіканка з пюреРозбити сирі яйця. Добре розмішати.

Запіканка з м'ясомЗелень дрібно порубати. Якщо хтось із членів сім’ї не любить зелень, пропустити цей крок.

Картопляна запіканка в духовці як приготуватиФарш змішати з зеленню. Обсмажити його на соняшниковій олії до напівготовності.

Запіканка з м'ясом рецептФорму для запікання промазати рослинним маслом. Викласти частину мятого картофеля.В центрі розподілити напівготовий обсмажений фарш.

Картопляна запіканка з фаршем приготуванняЗакрити м’ясну начинку залишилися пюре, рівномірно його розподіливши.

Рецепт картопляної запіканки з фотоПромазати верх сметаною.

Запіканка з пюре рецепт з фотоПосипати все тертим сиром. Надіслати випікатися в розігріту духовку на 20 хвилин. Температура повинна бути не вище 180 °.

Картопляна запіканка в духовціЗапіканка готова. Подаємо в гарячому вигляді з салатом зі свіжих овочів.

Смачного!

Рецепт картопляної запіканки з м’ясом можна адаптувати не тільки під духовку, але і приготувати її в мультиварці на програмі «випічка».

Автор рецепта і фото: Ірина Гребенкина