Плацинди молдавські



У молдавській кухні одними з найбільш затребуваних, популярних страв є плацинди. За виглядом вони нагадують одночасно і коржі, і пироги, і бувають круглої або квадратної форми. Готувати їх можна з будь-якого тесту на ваш вибір – дріжджового, на кефірі, прісного і листкового. Начинки теж є різноманітними: плацинди з гарбузом, картоплею, м’ясом, яблуком, солодким або солоним сиром … Сьогодні ви дізнаєтеся, як приготувати дріжджові плацинди з капустою в духовці і плацинди на сковороді з сиром і зеленню з прісного тіста. Рецепти плацинди можна віднести до базових і готувати на їх основі смачна страва з будь-якою іншою начинкою.

Якщо ви готуєте плацинди на кефірі, поділіться своїм рецептом з нами!

Плацинди молдавські з сиром і яйцем

Вам знадобиться:

  • 200-220 мл – рослинної рафінованої олії,
  • 1,2 кг – пшеничного просіяного борошна,
  • 750 мл – злегка теплої води,
  • по 80 г – кропу і зеленої цибулі,
  • 5 – яєць,
  • перець і сіль – за смаком.

як приготувати плацинди на сковороді

Змішайте борошно з невеликою кількістю солі, висипте на робочу поверхню гіркою. Зробіть поглиблення. Поступово вливайте воду, вимішуючи тісто. Тісто має вийти однорідним, еластичним. Потім скачайте в кульку, накрийте серветкою.

Для начинки перетріть через сито сир. Подрібніть цибулю з кропом, змішайте з сиром і яйцями, посолити і поперчити за смаком.

Поділіть тісто на 17-20 порцій, скачайте кожну в кульку. Розкачайте тонко на квадратики або кружечки.

На середини коржів викладіть начинку, залишаючи трохи вільними краю. Загніть краї тіста до середини хрест-навхрест, защіпнув посередині.

Розігрійте масло на сковороді. Викладіть плацинди рівною стороною вгору. Обсмажувати треба з кожної сторони не більше 6-8 хвилин – до легкого рум’янцю.

Плацинди прекрасні і в гарячому, і в холодному вигляді. Виглядають не тільки апетитно, але і оригінально! Але, головне, готуються простіше простого. Насолоджуйтесь!

Автор рецепта: Лозинська Любов

Рецепт № 2

Плацинди в духовці рецепт з фото крок за кроком

Дріжджові плацинди в духовці замінять вам хліб і стануть відмінним перекусом, який можна взяти з собою. Як і в першому рецепті, ви можете обсмажити коржі з начинкою на сковороді (сухий або з додаванням олії).

плацинди

Плацинди з тушкованою капустою можна робити з традиційного дріжджового тіста на молоці. Навіть якщо ви не будете додавати в нього яйця, вершкове масло, воно вийде пишним і ніжним. Є довгий варіант приготування – на опарі, а є швидкий. Вибирайте той, який можна використовувати в даний момент.
Розглянемо рецепт плацинди з опарою.

Складові:

Тісто для плацинди:

  • борошно пшеничне (вищий сорт) – 10 ст. ложок з гіркою,
  • молоко 2,6% – 280-300 мл,
  • сіль – 0,5 ч. ложки,
  • дріжджі сухі швидкодіючі – 1,5 ч. ложки,
  • цукровий пісок – 2 ст. ложки,
  • рослинне масло – 2 ст. ложки,
  • яйце куряче – 1 шт. для змазування,
  • орегано (або італійські трави) – 1 ч. ложка.

начинка:

  • білокачанна капуста – 1 качан,
  • цибуля синій – ½ шт.,
  • морква – ½ шт.,
  • масло рослинне – 40 мл,
  • томатний соус домашній – 5 ст. ложок,
  • сіль за смаком,
  • спеції (універсальна) – 1-2 ч. ложки.

Процес приготування:

Молоко 38 градусів перелийте в миску. Засипте туди ж цукор і дріжджі, перемішайте і залиште на 5-7 хвилин.

Молоко цукор дріжджі

Потім засипте 5 столових ложок з гіркою борошна і знову перемішайте. Тепер залишайте тісто на 1-2 години.

Як приготувати тісто для плацинди

Влийте рослинне масло.

Рослинна олія тісто

Вимішайте тісто, воно вже буде мати певну структуру, і знову залиште його на 1 годину.

вимісити тісто

В цей час займіться начинкою. У сковороду або чашу мультиварки з маслом перекладіть нарізану цибулю і обсмажте його, в мультиварці на режимі «Жарка». Додайте терту моркву і перемішайте.

Обсмажену цибулю терта морква

Засипте нашатковану капусту, переведіть на режим «Гасіння».

Тушкована капуста в мультиварці

Залийте томатний соус. Додайте сіль і спеції і добре перемішайте. Закрийте кришку і тушкуйте 25-30 хвилин.

Сіль спеції томатний соус

Начинка готова. Остудіть її, інакше повітряне тісто «поповзе».

овочева начинка

Тісто на плацинди трохи збільшилася в обсязі. Додайте решту борошна і вимісити його ще раз.

готове тісто

Розділіть основу на 4 частини.

Основа з тіста

Розкачайте заготовку і викладіть на неї начинку.

Начинка на виноградному з тіста

Загорніть краї коржика до центру і підрівняйте краю.

Плацинди з сиром

Викладіть плацинди на пергамент, змащений маслом. Зверху змастіть яйцем і посипте орегано.

Плацинди на пергаменті

Випікайте плацинди в духовці, заздалегідь прогрів її, при температурі 170 градусів 30-40 хвилин.

плацинди молдавські

Смачного!

Як приготувати плацинди

Як приготувати молдавські плацинди розповіла Євгенія Хоновец, рецепт і фото автора.