Запіканка з картоплі, білокачанної капусти і квасолі під сиром
Вегетаріанська овочева запіканка з квасолею готується з будь-яких овочів, які є зараз вдома. В цьому і є «родзинка» страви: один рецепт, але кожен раз новий смак.
Інгредієнти, які є обов’язковими в цьому рецепті – це картопля, свіжа або консервована квасоля або боби, свіжі помідори або томатна паста і вершки (можна замінити на соєві). Крім того в картопляну запіканку можна включити будь-які сезонні овочі (кабачки, солодкий перець, баклажани, цвітна капуста, брокколі або білокачанна капуста, топінамбур, гарбуз і т.д.), зелень (шпинат, кропива, лобода і т.д.), гриби і ін.
Є лише одна умова: всі інгредієнти слід нарізати правильною формою (кубики, колечка і т.д.), пропорційно часу їх приготування. До приклади, баклажани запікаються набагато довше стиглих томатів, тому, в такому випадку, кільця баклажанів повинні бути трохи тонше кілець томатів.
Ще один варіант, це заздалегідь відварити / бланшувати овочі, що значно скоротить час їх приготування. Власне, так і буде зроблено в нашому рецепті.
Отже, нам знадобиться:
- 500 гр. консервованої квасолі в томаті або 300 гр. відвареної квасолі і 200 гр. томатної пасти або свіжого томатного пюре
- 3 великих картоплі, відварених в мундирі
- 400 гр. білокачанної капусти
- 1 велика цибулина
- 1 ст. рідких вершків
- 1 ст. л. борошна
- 0,5 ст. твердого сиру, натертого на крупній тертці
- рослинна олія
- мелений червоний перець
- сіль
Готуємо овочеву запіканку з квасолею під сиром
Відварити картоплю в мундирах. Остудити і нарізати великими кільцями.
Поки картопля вариться, підготувати капусту. Листи білокачанної капусти нарізати на широкі прямокутники або квадратики, як на картинці.
Відварити капусту в підсоленій воді протягом 2-3 хв. Воду злити.
Цибулю нарізати на дрібні кубики і обсмажити на олії до золотого кольору.
До смаженого цибулі влити консервовану квасолю в томатному соусі і прогріти протягом 3-4 хв., Поки квасоля не почне закипати.
Тепер можна підготувати соус з вершків. На сухій, гарячій сковороді обсмажити 2 ст. л. муки. Як тільки борошно поміняє колір (на більш кремовий), додати 2 ст. л. рослинного масла і ретельно перемішати, розбиваючи все грудочки. Через 1 хв. влити вершки, додати сіль і червоний перець за смаком. Як тільки соус загусне, вершки можна буде зняти з вогню.
Тепер можна викладати овочі шарами.
Форму для випікання змастити олією. Викласти на дно бланшированную капусту.
Потім шар квасолі з цибулею.
Тепер товсті колечка відвареної картоплі.
Після чого змастити картопля вершковим соусом.
І присипати тертим сиром. Форму поставити в духовку, розігріту до 180 С.
Як тільки сир підрум’яниться, картопляна запіканка з квасолею буде готова. Для цього знадобиться 15-25 хв.
Запіканку можна нарізати на порційні шматочки і подавати на стіл.
Блюдо виходить дуже смачним і ситним.
Овочеву запіканку потрібно подавати гарячою.
Смачного!