За часів великого і могутнього Радянського Союзу досить широке поширення отримав рецепт запікання курки на пляшці. З пляшки довго і нудно віддирати етикетка. Посуд милася. Курку просто солили і перчили, іноді змащували майонезом з часником. Особливих пряних спецій не використали. Та й не було такого вибору як зараз. У пляшку наливали невелику кількість води. Насаджували на неї курку і запікали в духовці. Це вважалося святковим блюдом. Всі були задоволені. Скажемо більше – просто щасливі. До сих пір ніяк не можу зрозуміти, чому це блюдо викликало таке захоплення … Курка – як курка. Нічого цікавого. Тому пропоную свій рецепт запеченої курки «в польоті» на новий лад.
Сов Деповська курка в польоті на новий лад
У наш час завдяки інтернету ми отримали величезну кількість різноманітних рецептів, що голова йде обертом. Але ностальгія за дитинством знову і знову повертає нас до святкової курці, запеченої в духовці на пляшці або банці. Я дуже люблю відвідувати різні господарські магазини. Завжди можна знайти що-небудь цікаве. Зараз в господарських магазинах продають величезну кількість всіляких, кухонних прибамбасів. Серед них я натрапила на ростер – пристосування для запікання курки. Коштує це диво зовсім недорого, що то в районі ста рублів. Накотилася ностальгія …. і я звичайно ж придбала це "чудо кулінарної техніки". Сов деповський рецепт, знайдений в старій, маминої кулінарної книжці я переробила по-своєму. Отже, приступимо до приготування курки в польоті.
Для приготування курки в польоті нам з вами знадобляться підставка для запікання курки (в іншому випадку пляшка або банку), форма для запікання або деко, гострий ніж, обробна дошка, розпилювач для масла.
Складові:
- курка вагою приблизно півтора кілограма,
- картопля – 5 шт.,
- лимон – 1 шт.
- сіль за смаком,
- білий перець – щіпка,
- оливкова олія – 5 ст. л.,
- часник – 2 зубчики,
- солодка паприка,
- розмарин,
- майоран,
- шавлія,
- базилік,
- м’ята.
Процес приготування:
Природно, маринувати курку перед запіканням ви можете в своєму улюбленому маринаді. Бажано маринувати курку не менш 2-х годин. Якщо зовсім часу немає – промаринується її хоча б годину. Куряче м’ясо просочиться лимонним соком і спеціями, і ви отримаєте неповторний, середземноморський аромат птиці. А ще краще залишити її маринуватися на ніч в холодильнику.
Курку моєму, солимо, скроплюємо соком лимона і щедро посипаємо спеціями і цедрою лимона. Втираємо часник і залишаємо маринуватися.
Картопля моєму, чистимо. Коли у нас молода картопля, то його можна не чистити, досить ретельно помити металевої щіточкою і порізати. Посипаємо картопля сіллю і розмарином.
Тепер садимо нашу курку на підставку. Ростер з куркою ставимо в форму для запікання. На дно форми укладаємо картопля. З розпилювача скроплюємо курку і картоплю оливковою олією. Звичайно, масло можна і просто полити, але з розпилювача набагато зручніше. Придбати такий розпилювач можна в господарському магазині за доступною ціною.
Відправляємо курку з картоплею в розігріту до 220-230 градусів духовку, включаємо конвекцію, якщо звичайно є така опція. Запікаємо півтори години.
Курка, запечена на спеціальному пристосуванні, а так само банку або пляшці, виходить ніжною і соковитою. Дієтологи рекомендують їсти саме таку курочку, так як весь жир стікає в піддон. А якщо ви не дотримуєтеся дієти, то вас порадує запечена картопля з хрусткою скоринкою. Він виходить просто дивовижного смаку.
За рецепт і покрокові фото приготування курки «в польоті» дякуємо Василину.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!