Курка в польоті



Курка в польоті

За часів великого і могутнього Радянського Союзу досить широке поширення отримав рецепт запікання курки на пляшці. З пляшки довго і нудно віддирати етикетка. Посуд милася. Курку просто солили і перчили, іноді змащували майонезом з часником. Особливих пряних спецій не використали. Та й не було такого вибору як зараз. У пляшку наливали невелику кількість води. Насаджували на неї курку і запікали в духовці. Це вважалося святковим блюдом. Всі були задоволені. Скажемо більше – просто щасливі. До сих пір ніяк не можу зрозуміти, чому це блюдо викликало таке захоплення … Курка – як курка. Нічого цікавого. Тому пропоную свій рецепт запеченої курки «в польоті» на новий лад.

Сов Деповська курка в польоті на новий лад

У наш час завдяки інтернету ми отримали величезну кількість різноманітних рецептів, що голова йде обертом. Але ностальгія за дитинством знову і знову повертає нас до святкової курці, запеченої в духовці на пляшці або банці. Я дуже люблю відвідувати різні господарські магазини. Завжди можна знайти що-небудь цікаве. Зараз в господарських магазинах продають величезну кількість всіляких, кухонних прибамбасів. Серед них я натрапила на ростер – пристосування для запікання курки. Коштує це диво зовсім недорого, що то в районі ста рублів. Накотилася ностальгія …. і я звичайно ж придбала це "чудо кулінарної техніки". Сов деповський рецепт, знайдений в старій, маминої кулінарної книжці я переробила по-своєму. Отже, приступимо до приготування курки в польоті.

Для приготування курки в польоті нам з вами знадобляться підставка для запікання курки (в іншому випадку пляшка або банку), форма для запікання або деко, гострий ніж, обробна дошка, розпилювач для масла.

Складові:

  • курка вагою приблизно півтора кілограма,
  • картопля – 5 шт.,
  • лимон – 1 шт.
  • сіль за смаком,
  • білий перець – щіпка,
  • оливкова олія – ​​5 ст. л.,
  • часник – 2 зубчики,
  • солодка паприка,
  • розмарин,
  • майоран,
  • шавлія,
  • базилік,
  • м’ята.

Процес приготування:

Курка на пляшціПриродно, маринувати курку перед запіканням ви можете в своєму улюбленому маринаді. Бажано маринувати курку не менш 2-х годин. Якщо зовсім часу немає – промаринується її хоча б годину. Куряче м’ясо просочиться лимонним соком і спеціями, і ви отримаєте неповторний, середземноморський аромат птиці. А ще краще залишити її маринуватися на ніч в холодильнику.

Курка на банціКурку моєму, солимо, скроплюємо соком лимона і щедро посипаємо спеціями і цедрою лимона. Втираємо часник і залишаємо маринуватися.

Курка з картоплеюКартопля моєму, чистимо. Коли у нас молода картопля, то його можна не чистити, досить ретельно помити металевої щіточкою і порізати. Посипаємо картопля сіллю і розмарином.

Курка на ростеріТепер садимо нашу курку на підставку. Ростер з куркою ставимо в форму для запікання. На дно форми укладаємо картопля. З розпилювача скроплюємо курку і картоплю оливковою олією. Звичайно, масло можна і просто полити, але з розпилювача набагато зручніше. Придбати такий розпилювач можна в господарському магазині за доступною ціною.

Відправляємо курку з картоплею в розігріту до 220-230 градусів духовку, включаємо конвекцію, якщо звичайно є така опція. Запікаємо півтори години.

Курка з картоплею в духовціКурка, запечена на спеціальному пристосуванні, а так само банку або пляшці, виходить ніжною і соковитою. Дієтологи рекомендують їсти саме таку курочку, так як весь жир стікає в піддон. А якщо ви не дотримуєтеся дієти, то вас порадує запечена картопля з хрусткою скоринкою. Він виходить просто дивовижного смаку.

За рецепт і покрокові фото приготування курки «в польоті» дякуємо Василину.

Приємного вам апетиту і хороших рецептів!