У молдавській кухні одними з найбільш затребуваних, популярних страв є плацинди. За виглядом вони нагадують одночасно і коржі, і пироги, і бувають круглої або квадратної форми. Готувати їх можна з будь-якого тесту на ваш вибір – дріжджового, на кефірі, прісного і листкового. Начинки теж є різноманітними: плацинди з гарбузом, картоплею, м’ясом, яблуком, солодким або солоним сиром … Сьогодні ви дізнаєтеся, як приготувати дріжджові плацинди з капустою в духовці і плацинди на сковороді з сиром і зеленню з прісного тіста. Рецепти плацинди можна віднести до базових і готувати на їх основі смачна страва з будь-якою іншою начинкою.
Якщо ви готуєте плацинди на кефірі, поділіться своїм рецептом з нами!
Плацинди молдавські з сиром і яйцем
Вам знадобиться:
- 200-220 мл – рослинної рафінованої олії,
- 1,2 кг – пшеничного просіяного борошна,
- 750 мл – злегка теплої води,
- по 80 г – кропу і зеленої цибулі,
- 5 – яєць,
- перець і сіль – за смаком.
як приготувати плацинди на сковороді
Змішайте борошно з невеликою кількістю солі, висипте на робочу поверхню гіркою. Зробіть поглиблення. Поступово вливайте воду, вимішуючи тісто. Тісто має вийти однорідним, еластичним. Потім скачайте в кульку, накрийте серветкою.
Для начинки перетріть через сито сир. Подрібніть цибулю з кропом, змішайте з сиром і яйцями, посолити і поперчити за смаком.
Поділіть тісто на 17-20 порцій, скачайте кожну в кульку. Розкачайте тонко на квадратики або кружечки.
На середини коржів викладіть начинку, залишаючи трохи вільними краю. Загніть краї тіста до середини хрест-навхрест, защіпнув посередині.
Розігрійте масло на сковороді. Викладіть плацинди рівною стороною вгору. Обсмажувати треба з кожної сторони не більше 6-8 хвилин – до легкого рум’янцю.
Плацинди прекрасні і в гарячому, і в холодному вигляді. Виглядають не тільки апетитно, але і оригінально! Але, головне, готуються простіше простого. Насолоджуйтесь!
Автор рецепта: Лозинська Любов
Рецепт № 2
Плацинди в духовці рецепт з фото крок за кроком
Дріжджові плацинди в духовці замінять вам хліб і стануть відмінним перекусом, який можна взяти з собою. Як і в першому рецепті, ви можете обсмажити коржі з начинкою на сковороді (сухий або з додаванням олії).
Плацинди з тушкованою капустою можна робити з традиційного дріжджового тіста на молоці. Навіть якщо ви не будете додавати в нього яйця, вершкове масло, воно вийде пишним і ніжним. Є довгий варіант приготування – на опарі, а є швидкий. Вибирайте той, який можна використовувати в даний момент.
Розглянемо рецепт плацинди з опарою.
Складові:
Тісто для плацинди:
- борошно пшеничне (вищий сорт) – 10 ст. ложок з гіркою,
- молоко 2,6% – 280-300 мл,
- сіль – 0,5 ч. ложки,
- дріжджі сухі швидкодіючі – 1,5 ч. ложки,
- цукровий пісок – 2 ст. ложки,
- рослинне масло – 2 ст. ложки,
- яйце куряче – 1 шт. для змазування,
- орегано (або італійські трави) – 1 ч. ложка.
начинка:
- білокачанна капуста – 1 качан,
- цибуля синій – ½ шт.,
- морква – ½ шт.,
- масло рослинне – 40 мл,
- томатний соус домашній – 5 ст. ложок,
- сіль за смаком,
- спеції (універсальна) – 1-2 ч. ложки.
Процес приготування:
Молоко 38 градусів перелийте в миску. Засипте туди ж цукор і дріжджі, перемішайте і залиште на 5-7 хвилин.
Потім засипте 5 столових ложок з гіркою борошна і знову перемішайте. Тепер залишайте тісто на 1-2 години.
Влийте рослинне масло.
Вимішайте тісто, воно вже буде мати певну структуру, і знову залиште його на 1 годину.
В цей час займіться начинкою. У сковороду або чашу мультиварки з маслом перекладіть нарізану цибулю і обсмажте його, в мультиварці на режимі «Жарка». Додайте терту моркву і перемішайте.
Засипте нашатковану капусту, переведіть на режим «Гасіння».
Залийте томатний соус. Додайте сіль і спеції і добре перемішайте. Закрийте кришку і тушкуйте 25-30 хвилин.
Начинка готова. Остудіть її, інакше повітряне тісто «поповзе».
Тісто на плацинди трохи збільшилася в обсязі. Додайте решту борошна і вимісити його ще раз.
Розділіть основу на 4 частини.
Розкачайте заготовку і викладіть на неї начинку.
Загорніть краї коржика до центру і підрівняйте краю.
Викладіть плацинди на пергамент, змащений маслом. Зверху змастіть яйцем і посипте орегано.
Випікайте плацинди в духовці, заздалегідь прогрів її, при температурі 170 градусів 30-40 хвилин.
Смачного!
Як приготувати молдавські плацинди розповіла Євгенія Хоновец, рецепт і фото автора.