Пропонуємо приготувати дріжджові коржі з сиром на сковороді. Випічка готується на дріжджах і кефірі. Начинка солона, тому подавати коржі можна замість хліба до гарячих перших страв, або з солодким чаєм.
Коржі з сиром
Тісто на кефірі – дуже корисна в господарстві «річ». Нерідко господині стикаються з тим, що куплене молоко скисає, а готувати з нього чергові оладки вже не хочеться. В такому випадку може виручити рецепт дріжджових коржів з солоним сиром: це тісто готується на кефірі, кислому молоці або сироватці, а на обжарку великих за розміром коржів йде німого часу.
коржик з сиром рецепт з фото
Складові:
- борошно пшеничне – 500 г + трохи для розкочування тіста,
- кефір, кисле молоко або сироватка – 1 склянка,
- молоко – 2 ст. л.,
- свіжий сир – 200 г,
- яйця – 1 шт. для тіста і 1 шт. для начинки,
- сухі дріжджі – 1 ч. л.,
- цукор – 1 ч. л.,
- сіль – 1 щіпка для тесту і 1 щіпка для начинки,
- рослинне масло для смаження
Процес приготування:
Приготування будь-якого дріжджового тіста починається з опари – дріжджовий суміші, яка повинна постояти в теплі деякий час і активізувати дріжджі. У невеликій посудині (чашці або мисочці) розмішайте тремтіння, цукор, чайну ложку борошна і трохи тепле молоко (попередньо кип’ятити молоко не потрібно). Залиште посудину на сонці або просто в теплому місці – біля плити. Поки дріжджі збільшуються в розмірі, у велику миску вилийте кефір і гарненько розмішайте його, щоб не було грудок. Висипати до кефіру половину борошна (250 г) і добре розмішайте. На цьому етапі в тесті утворюються грудки – посилено розбивати їх поки не потрібно.
Вбийте в тісто одне яйце і розмішайте масу ложкою.
Потім перевірте дріжджову опару: якщо вона вже перетворилася в пінку, що піднялася до країв мисочки, додайте її в тісто.
Посоліть масу, додайте в неї залишилася борошно і замісити м’яке пружне тісто, що не липнуче до пальців. Змастіть руки рослинним маслом, сформуйте з тіста кулю і покладіть його в миску. Додатково змастіть рослинною олією верх цієї кулі, щоб тісто краще підходило і не пересихало. Накрийте миску рушником або серветкою з натуральної тканини і помістіть в тепле місце на 2 години.
За цей час тісто для коржів помітно збільшиться і стане м’яким і пухким. Розділіть отримане тісто на 6 частин, кожну з них скачайте в кульку.
Підготуйте начинку: розімніть сир в мисці або глибокій тарілці, додайте до нього сире яйце і сіль. Добре все розмішайте.
Один кулька з тіста розкачати в тонкий квадрат, на центр покладіть ложку з гіркою начинки. Розмажте начинку по квадрату, не доходячи до країв тесту. Загорніть до центру лівий і правий бік квадрата, потім – верхній і нижній. Краї тесту, що опинилися в центрі коржі, сощіпіте між собою. Коржик розкачайте тонко – щоб її товщина не була більшою 1 см.
Розігрійте сковороду з рослинним маслом і на її дно викладіть тонкий корж. Обсмажте її з двох сторін. Поки виріб смажиться, сформуйте коржик з наступного кульки тесту. Приготуйте на сковороді всі шість коржів, час від часу підливаючи масло. Дріжджові коржі з солоним сиром готові! Найкраще їх вживати відразу ж – в теплому вигляді. Такі корж добре доповнять перші обідні страви і стануть самостійним частуванням для пікніка. Смачного!
Дріжджові сирні коржики: рецепт і фото від Вікторії