Смачний і соковитий шашлик – улюблене блюдо багатьох м’ясоїдів. Адже це не тільки частування, а й певна атмосфера: багаття, запах диму, спілкування з близькими і друзями, … Але що робити, якщо до теплої пори ще далеко, а покуштувати запечене м’ясо в маринаді хочеться вже зараз? Або якщо сильний вітер і дощ не дають можливості підготувати правильний багаття для шашлику? Вихід з таких ситуацій дуже простий: приготуйте шашлик в духовці зі свинини гірчично-медовому маринаді прямо на деку! Аромату диму у такої страви не буде, але в цілому вийде дуже смачно!
Шашлик в духовці в гірчично-медовому соусі
Для приготування шашликів в духовці вам знадобляться міні-шампури – бамбукові палички шпажки, загострені з одного боку. Також стане в нагоді фольга для запікання, глибока форма для випічки або лист для духовки.
як приготувати шашлик в духовці на шпажках
Складові:
- свинина – 1 кг,
- ріпчаста цибуля 2-3 шт.,
- помідори 2-3 шт. (Краще брати овочі невеликого діаметра),
- гірчиця – 1 ст.л.,
- мед – 1 ст.л.,
- сіль за смаком,
- мелений чорний перець – за смаком,
- рослинне масло – 2 ст.л.
Процес приготування:
На самому початку приготуйте маринад для шашлику. Лук почистіть і наріжте толстенькими кільцями – приблизно 1 см в ширину. Намагайтеся зайвий раз не турбувати шматочки цибулі руками, щоб з них не випали серединки.
У глибокій тарілці або мисці перемішайте гірчицю, мед, сіль і спеції (мелений чорний горошок або іншу пряність на ваш смак).
Помістіть гірчично-медовий маринад у велику миску або каструлю. М’ясо наріжте шматочками 3 на 3 см і простежте, щоб на них не залишалося зайвих плівок. Шматки свинини викладіть в миску з маринадом і перемішайте руками, щоб соус з меду і гірчиці обволок кожен шматочок.
У цю ж миску викладіть великі кільця цибулі. Акуратно перемішайте їх з м’ясом так, щоб не роз’єднати частини цибулі. Накрийте миску кришкою і поставте в холодильник – хай м’ясо маринується 4 години і перебирає на себе цибульний аромат.
За півгодини до нанизування шашлику на шпажки дістаньте бамбукові палички і замочіть їх у воді. Сухі палички в духовці можуть обвуглитися, а ось вологі до кінця приготування страви залишаться міцними.
Помідори наріжте великими кружечками, по товщині приблизно такими ж, як кільця цибулі. По черзі нанизуйте на вологі бамбукові палички шматочки м’яса, цибулі і помідорів. При цьому кожна шашлична паличка повинна починатися і закінчуватися саме шматочком свинини.
Налийте рослинне масло на дно сковороди і гарненько прогрійте її на вогні. Викладіть на гарячу сковорідку шашлики і обсмажте їх з 3-4 сторін до рум’яного кольору. Духовку, тим часом, включіть і розігрійте до 180 градусів.
Вистеліть глибоку форму для запікання фольгою (з запасом), викладіть в неї трохи «схопився» шашлики, зверху накрийте «хвостом» фольги і добре защепіте краю. Поставте форму з шашликами в розігріту духовку і випікайте 30 хвилин. Потім переверніть шашлик в фользі на іншу сторону і пропікаючи ще 30 хвилин.
У готових шашликів м’ясо буде м’яким, а овочі помітно зменшаться в розмірах і «зменшаться». Проте, обов’язково спробуйте шматочок м’яса на предмет готовності перед подачею на стіл.
Шашлик в духовці готовий! Це ароматне блюдо в гірчично-медовому маринаді відмінно поєднується з овочевими гарнірами або просто зі свіжими літніми овочами. Смачного!
Як зробити шашлик в духовці зі свинини розповіла Вікторія, рецепт і фото автора.