Заготовки на зиму

Солоні помідори на зиму

Солоні помідори і огірки – улюблена закуска в зимовий період. Вони хороші тим, що не загрожують додати зайві сантиметри в талії. У кожній родині по жіночій лінії передаються свої секрети приготування запасів на зиму. Через відмінності гастрономічних уподобань одним подобаються солодкі помідори, а іншим гострі. Останнім часом з’явилася тенденція випробування різноманітних екзотичних рецептів, наприклад, томатів з виноградом, кавуном, яблуками і т.д … Але більшість господинь після проведення експериментів все одно повертаються до стандартного варіанту засолювання.

Солоні помідори на зиму

рецепт засолювання без оцту

солоні помідори

Описаний рецепт дуже простий. По ньому у вас вийдуть помідори «в кращих традиціях» ароматні і смачні. Готуватися вони будуть без оцту, тому підійдуть тим, хто страждає від проблем з шлунком. Чарівний аромат томатів подарують листочки смородини і вишні, які кладуться в банки, парасольки кропу і хрін. Відшукати їх на прилавках супермаркетів, швидше за все, не вийде, тому доведеться відправитися на ринок.

Помідори для засолювання вибирайте красиві, без дефектів, середнього розміру, ні в якому разі, не переспілі і не м’які (їх краще відправити для томата). Смачні соління виходять з так званих «вершків» (невеликих пружних томатів, довгастої форми), плодів у вигляді лампочки і навіть з Черрі.

Рецепт солоних помідорів

В ідеалі томати повинні дозрівати, підставляючи червоніючі боки жаркого літнього сонця. Тому постарайтеся придбати не тепличні, а грунтові помідори.

В осінній сезон, коли на грунті з’являються перші заморозки, не всі томати встигають дозріти. Щоб вони не почорніли, господині збирають залишки врожаю разом з зеленими недозрілі плодами. Зелені помідори зберігають удома, де вони дозрівають. Якраз цей рецепт солоних помідорів холодним способом може стати в нагоді і для засолювання бурих і зелених томатів.

Здається, що не варто навіть замислюватися про те, що робити з готовими помідорами їх можна їсти з гарнірами і ставити на стіл до приходу в гості чоловічій компанії. Але, крім того, томати стануть хорошим доповненням при приготуванні супів, м’яса і тушкованих овочів.

Складові:

  • підготовлена ​​вода – 10 л .;
  • сіль – 2 склянки;
  • цукор – 1 склянка;
  • помідори (червоні, зелені або бурі);
  • часник;
  • ароматні парасольки кропу;
  • листя смородини;
  • вишні;
  • хрін (листя або корінь).

Процес приготування:

Щоб приготувати розсіл, потрібно закип’ятити воду, охолодити, розчинити в ній сіль і цукор.

Часник потрібно розділити на часточки, очистити від лушпиння і помити. Розріжте часникові зубчики на кілька частин.

Сполосніть листочки смородини і вишні. Очистіть корінь хрону і настругати його ножем на невеликі пластики. Листя можна просто згорнути або порвати руками.

Солоні помідори рецепт

Помідори помийте, дайте їм стекти, трохи підсохнути, наколи кожен томат шпажкою або виделкою. Це робиться для того, щоб помідори не лопалися і краще Просолов.

Покладіть томати шарами в ємність для засолювання, перекладаючи їх листочками смородини і вишні. Додайте часник, парасольки кропу, листя і коріння хрону.

Помідори солоні холодним способом

Солити помідори можна в банках (як трилітрових, так в п’яти-, десятилітрових), каструлях з емаллю, нержавіючих, пластикових або дерев’яних бочках. Тільки не використовуйте для цих цілей алюмінієвий посуд. Залийте томати холодним розсолом і зберігайте в прохолодному приміщенні або в холодильнику.

Поради:

Якщо хочете зробити звичне блюдо незвичайним, то додайте в нього солоні помідори. Спробуйте, наприклад, приготувати польський суп.

Для його приготування потрібно 2.5 л бульйону, 400 г солоних томатів, 5 картоплин, морквина, цибулина, пучок зелені, шматочок вершкового масла і 0,5 склянки рису.

Томати потрібно перетерти через друшляк, в результаті вийде 250-300 г соусу. Морквину потріть, наріжте цибулю, кубиками поріжте картоплю. У киплячий бульйон киньте кубики картоплі, через 5 хвилин додайте рис. Варіть до готовності рисових зерен (приблизно чверть години). Морквину підсмажте з цибулею на олії, додайте томатне пюре. Влийте готову піджарку в суп, нашатковану зелень, при необхідності посоліть. Варіть після закипання протягом 3 хвилин, після виключення дайте супу трохи настоятися.

Як бачите, солоні томати, можуть бути не тільки закускою, а й одним з компонентів смачних страв. Тому обов’язково зробіть запаси на зиму, щоб меню було різноманітним і смачним.

За рецепт і фото передаю спасибі своїй мамі!

Хочу додати, якщо у вас немає часу чекати кілька тижнів, а саме стільки вони будуть солитися, візьміть за основу цей же рецепт. Тільки готуйте томати не холодним способом, а гарячим. Тобто заливайте НЕ стуженой водою, а гарячим розсолом. І залиште помідори на добу-дві зберігатися при кімнатній температурі. Процес бродіння скоротиться в рази, навіть на наступну добу ви можете поласувати малосольними червоними томатами.

З повагою, Анюта.