Борщ із куркою
Відомо, що смачний борщ має бути густим, наваристим, з великою кількістю м’яса. Однак у холодильнику не завжди є яловичина або свинина, і тут на допомогу приходить звичайна курка. Маючи під рукою хороший рецепт, з неї можна приготувати неймовірно ситну і таку улюблену всіма першу страву.
Приблизна калорійність борщу з куркою 64 ккал на 100 грамів. Пропонуємо три найкращі рецепти на будь-який випадок.
Борщ із куркою – фото рецепт покроковий
З куркою виходить неймовірно наваристий і смачний борщ, хоча й менш жирний і калорійний, ніж зі свининою. Цей рецепт сподобається всім, хто не любить жирну їжу або дотримується правил правильного харчування.
Інгредієнти
- Курка (м’ясо на кістці разом зі шкірою) : 500 г
- Капуста білокачанна: 150 г
- Картопля: 3-4 шт.
- Буряк: 1-2 шт.
- Цибуля: 1 шт.
- Морква: 1-2 шт.
- Часник: 2 зубчики
- Оцтова кислота 70%: 1.5 ч. л.
- Лавровий лист: 1-2 шт.
- Сіль, суміш перців: за смаком
- Рослинна олія: 4 ст. л. л.
Інструкція приготування
- Збираємо продукти за списком і приступаємо до приготування.
- Для бульйону в каструлю наливаємо 3,5-4 літри води, опускаємо шматочки курки і варимо зі спеціями та часником протягом 50-60 хвилин.
- Поки бульйон вариться, займаємося овочами – чистимо картоплю, моркву, цибулю, часник і буряк.
- Картоплю ріжемо досить великими шматочками (близько 2-3 см).
- Ріпчасту цибулю нарізаємо тонкими півкільцями або соломкою, часник рубаємо дуже дрібно.
- Капусту шаткуємо соломкою. Можна використовувати тертку зі спеціальною насадкою.
- Моркву тремо на крупній тертці.
- Буряк подрібнюємо аналогічним чином.
- Із бульйону дістаємо м’ясо, замість нього в каструлю закладаємо картоплю і капусту. Варимо 20-25 хвилин.
- У цей час моркву та цибулю обсмажуємо на соняшниковій олії до появи золотистого кольору.
- Додаємо буряк і продовжуємо обсмажувати ще кілька хвилин.
- Заливаємо овочі водою, додаємо оцет і трохи солі, після тушкуємо ще близько 15 хвилин на сильному вогні.
- Відокремлюємо куряче м’ясо від кісток і відправляємо його в загальну каструлю.
- Слідом викладаємо засмажку. За потреби досолюємо, перчимо, ще раз доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь. Накриваємо кришкою і залишаємо настоюватися на 30-40 хвилин.
- Після цього розливаємо по тарілках і подаємо зі свіжим хлібцем. Можна посипати зеленню, додати сметану, майонез, як більше подобається.
Класичний борщ із куркою з буряком і капустою
Борщ із курки за класичним рецептом виходить дуже наваристим і смачним. З огляду на те, що курка вариться набагато швидше будь-якого іншого м’яса, не доведеться проводити біля плити півдня. Півтори години і ситне перше вже буде на столі.
Використовувати можна будь-яку частину курячої тушки. Якщо хочете отримати низькокалорійну страву, беріть грудку, але найсмачніше виходить з стегенець або стегенець.
Необхідні інгредієнти:
- Половина качана капусти;
- 300 г картоплі;
- 2 курячих стегна;
- 1 морквина;
- 1 цибулина;
- 2 буряки;
- 400 г томатів у власному соку;
- Сіль і перець за смаком;
- Сметана і зелень для подачі.
Приготування:
- М’ясо відправляємо в каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння, знімаємо піну і варимо 40 хвилин. Тим часом натираємо моркву на крупній тертці.
- Цибулю ріжемо дрібним кубиком. Буряк відварюємо, охолоджуємо, очищаємо і теж натираємо на тертці або ріжемо соломкою. На пательню наливаємо трохи рослинної олії, відправляємо цибулю і готуємо до прозорості. Слідом засипаємо моркву і тушкуємо до м’якості.
- Додаємо буряк, томати у власному соку і томимо ще кілька хвилин. У цей час картоплю ріжемо кубиками, капусту дрібно шаткуємо. Дістаємо м’ясо і відправляємо овочі в бульйон варитися. Чекаємо, поки курятина трохи охолоне, відокремлюємо м’ясо від кістки і кладемо назад у каструлю.
- Коли овочі зваряться, додаємо засмажку, сіль, перець і лавровий лист. Проварюємо 7-0 хвилин, вимикаємо вогонь і закриваємо кришкою. Залишаємо в такому стані мінімум на півгодини. Подаємо до столу зі сметаною і посипаємо свіжою петрушкою або кропом.
Зелений борщ із куркою
Перші страви зі щавлем – це ідеальний варіант для літньої пори. Пропонуємо досить незвичайний рецепт зеленого борщу. Нам знадобиться не звичайна курка, а копчена. Вона додасть страві особливого смаку й аромату. Незвичайним буде і спосіб приготування картоплі. Перед закладкою будемо томити її на оливковій олії з іншими овочами.
Необхідні інгредієнти:
- 2 копчені курячі грудки;
- 100 г сирої моркви;
- 150 г цибулі;
- 200 г картоплі;
- 2 зубчики часнику;
- 200 г щавлю;
- 2 яйця;
- Сіль, перець;
- 30 мл рослинної олії.
Приготування:
- Цибулину подрібнюємо. Каструлю або глибоку сковорідку ставимо на плиту, наливаємо олію і розігріваємо. Пасеруємо цибулю до прозорості.
- Картоплю миємо, чистимо, ріжемо кубиком або тонкими брусочками. Відправляємо до цибулевої засмажки і готуємо на слабкому вогні 7-10 хвилин.
- Моркву натираємо на крупній тертці та відправляємо туди ж. Постійно помішуючи, томимо до м’якості всіх овочів. Вливаємо 2 літри води і доводимо до кипіння.
- Курячу грудку нарізаємо дрібно. Щавель шаткуємо тонкими смужками. Відправляємо все в суп і проварюємо 5 хвилин.
- Яйця збиваємо виделкою. Активно мішаємо суп і тонкою цівкою вливаємо яєчну суміш. Після цього даємо покипіти ще 2-3 хвилини і знімаємо з вогню. Подаємо зелений борщ зі сметаною. Смачного!