Супи

Борщ із куркою

Відомо, що смачний борщ має бути густим, наваристим, з великою кількістю м’яса. Однак у холодильнику не завжди є яловичина або свинина, і тут на допомогу приходить звичайна курка. Маючи під рукою хороший рецепт, з неї можна приготувати неймовірно ситну і таку улюблену всіма першу страву.

Приблизна калорійність борщу з куркою 64 ккал на 100 грамів. Пропонуємо три найкращі рецепти на будь-який випадок.

Борщ із куркою – фото рецепт покроковий

З куркою виходить неймовірно наваристий і смачний борщ, хоча й менш жирний і калорійний, ніж зі свининою. Цей рецепт сподобається всім, хто не любить жирну їжу або дотримується правил правильного харчування.

Інгредієнти

  • Курка (м’ясо на кістці разом зі шкірою) : 500 г
  • Капуста білокачанна: 150 г
  • Картопля: 3-4 шт.
  • Буряк: 1-2 шт.
  • Цибуля: 1 шт.
  • Морква: 1-2 шт.
  • Часник: 2 зубчики
  • Оцтова кислота 70%: 1.5 ч. л.
  • Лавровий лист: 1-2 шт.
  • Сіль, суміш перців: за смаком
  • Рослинна олія: 4 ст. л. л.

Інструкція приготування

  1. Збираємо продукти за списком і приступаємо до приготування.

    Борщ із куркою

  2. Для бульйону в каструлю наливаємо 3,5-4 літри води, опускаємо шматочки курки і варимо зі спеціями та часником протягом 50-60 хвилин.

    Борщ із куркою

  3. Поки бульйон вариться, займаємося овочами – чистимо картоплю, моркву, цибулю, часник і буряк.

    Борщ із куркою

  4. Картоплю ріжемо досить великими шматочками (близько 2-3 см).

    Борщ із куркою

  5. Ріпчасту цибулю нарізаємо тонкими півкільцями або соломкою, часник рубаємо дуже дрібно.

    Борщ із куркою

  6. Капусту шаткуємо соломкою. Можна використовувати тертку зі спеціальною насадкою.

    Борщ із куркою

  7. Моркву тремо на крупній тертці.

    Борщ із куркою

  8. Буряк подрібнюємо аналогічним чином.

    Борщ із куркою

  9. Із бульйону дістаємо м’ясо, замість нього в каструлю закладаємо картоплю і капусту. Варимо 20-25 хвилин.

    Борщ із куркою

  10. У цей час моркву та цибулю обсмажуємо на соняшниковій олії до появи золотистого кольору.

    Борщ із куркою

  11. Додаємо буряк і продовжуємо обсмажувати ще кілька хвилин.

    Борщ із куркою

  12. Заливаємо овочі водою, додаємо оцет і трохи солі, після тушкуємо ще близько 15 хвилин на сильному вогні.

    Борщ із куркою

  13. Відокремлюємо куряче м’ясо від кісток і відправляємо його в загальну каструлю.

    Борщ із куркою

  14. Слідом викладаємо засмажку. За потреби досолюємо, перчимо, ще раз доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь. Накриваємо кришкою і залишаємо настоюватися на 30-40 хвилин.

    Борщ із куркою

  15. Після цього розливаємо по тарілках і подаємо зі свіжим хлібцем. Можна посипати зеленню, додати сметану, майонез, як більше подобається.

    Борщ із куркою

Класичний борщ із куркою з буряком і капустою

Борщ із курки за класичним рецептом виходить дуже наваристим і смачним. З огляду на те, що курка вариться набагато швидше будь-якого іншого м’яса, не доведеться проводити біля плити півдня. Півтори години і ситне перше вже буде на столі.

Використовувати можна будь-яку частину курячої тушки. Якщо хочете отримати низькокалорійну страву, беріть грудку, але найсмачніше виходить з стегенець або стегенець.

Необхідні інгредієнти:

  • Половина качана капусти;
  • 300 г картоплі;
  • 2 курячих стегна;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • 2 буряки;
  • 400 г томатів у власному соку;
  • Сіль і перець за смаком;
  • Сметана і зелень для подачі.

Приготування:

  1. М’ясо відправляємо в каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння, знімаємо піну і варимо 40 хвилин. Тим часом натираємо моркву на крупній тертці.

    Борщ із куркою

  2. Цибулю ріжемо дрібним кубиком. Буряк відварюємо, охолоджуємо, очищаємо і теж натираємо на тертці або ріжемо соломкою. На пательню наливаємо трохи рослинної олії, відправляємо цибулю і готуємо до прозорості. Слідом засипаємо моркву і тушкуємо до м’якості.

    Борщ із куркою

  3. Додаємо буряк, томати у власному соку і томимо ще кілька хвилин. У цей час картоплю ріжемо кубиками, капусту дрібно шаткуємо. Дістаємо м’ясо і відправляємо овочі в бульйон варитися. Чекаємо, поки курятина трохи охолоне, відокремлюємо м’ясо від кістки і кладемо назад у каструлю.

    Борщ із куркою

  4. Коли овочі зваряться, додаємо засмажку, сіль, перець і лавровий лист. Проварюємо 7-0 хвилин, вимикаємо вогонь і закриваємо кришкою. Залишаємо в такому стані мінімум на півгодини. Подаємо до столу зі сметаною і посипаємо свіжою петрушкою або кропом.

    Борщ із куркою

Зелений борщ із куркою

Перші страви зі щавлем – це ідеальний варіант для літньої пори. Пропонуємо досить незвичайний рецепт зеленого борщу. Нам знадобиться не звичайна курка, а копчена. Вона додасть страві особливого смаку й аромату. Незвичайним буде і спосіб приготування картоплі. Перед закладкою будемо томити її на оливковій олії з іншими овочами.

Необхідні інгредієнти:

  • 2 копчені курячі грудки;
  • 100 г сирої моркви;
  • 150 г цибулі;
  • 200 г картоплі;
  • 2 зубчики часнику;
  • 200 г щавлю;
  • 2 яйця;
  • Сіль, перець;
  • 30 мл рослинної олії.

Приготування:

  1. Цибулину подрібнюємо. Каструлю або глибоку сковорідку ставимо на плиту, наливаємо олію і розігріваємо. Пасеруємо цибулю до прозорості.

    Борщ із куркою

  2. Картоплю миємо, чистимо, ріжемо кубиком або тонкими брусочками. Відправляємо до цибулевої засмажки і готуємо на слабкому вогні 7-10 хвилин.

    Борщ із куркою

  3. Моркву натираємо на крупній тертці та відправляємо туди ж. Постійно помішуючи, томимо до м’якості всіх овочів. Вливаємо 2 літри води і доводимо до кипіння.

    Борщ із куркою

  4. Курячу грудку нарізаємо дрібно. Щавель шаткуємо тонкими смужками. Відправляємо все в суп і проварюємо 5 хвилин.

    Борщ із куркою

  5. Яйця збиваємо виделкою. Активно мішаємо суп і тонкою цівкою вливаємо яєчну суміш. Після цього даємо покипіти ще 2-3 хвилини і знімаємо з вогню. Подаємо зелений борщ зі сметаною. Смачного!

    Борщ із куркою