Виявляється, з хвої можна готувати чудотворний чай, який допоможе впоратися з застудою, підніме імунітет і настрій. Через специфічний смак цей напій до вподоби не всім, але спробувати його неодмінно потрібно.
Рецепти і корисні властивості соснових бруньок і голок
Хвоя має властивості накопичувати шкідливі речовини і радіацію, тому збирати її потрібно виключно в екологічно чистих районах. З цих же міркувань краще збирати навесні молоду поросль, зокрема нирки. Хвоя містить З і В вітаміни, каротин, дубильні речовини, фітонциди, ефірна олія та інші корисні речовини. Сосновий настій готують на горілці або просто заливають корисну сировину окропом. Перший варіант вимагає тривалого приготування і настоювання, другий рецепт найбільш швидкий, про нього і піде сьогодні мова.
Чай із соснових бруньок і голок
Хвойний напій має протизапальну, відхаркувальну дію. Такий чай дуже ефективний при кашлі, застуді, він полегшує дихання і виводить мокроту. Нирки сосни, працюють, як противірусний препарат і дезінфікують. Вони також надають ранозагоювальну, сечогінну і жовчогінну дію, здатні знімати спазми і полегшувати біль у м’язах.
Складові:
- голки і бруньки сосни,
- вода.
Процес приготування:
Столову ложку хвої (свіжої або сухої) залийте склянкою окропу, настоюйте близько півгодини. Цей напій показаний тим, у кого болить печінка, є проблеми з органами дихання, при онко захворюваннях і хворобах крові. Також такий чай є профілактикою різноманітних недуг, сприяє оздоровленню і очищає організм.
Соснові голки добре чистять судини, для цього готується спеціальний чай: 30 г хвої заливається окропом (1.5 склянки), настоюється півгодини в закритому посуді. Після цього сосновий настій проціджують і п’ють в три прийоми перед їжею.
Зверніть увагу!
Хвойна терапія не застосовується при: вагітності, гепатиті, важких захворюваннях нирок, сильної серцевої недостатності, гострих запаленнях (потрібна консультація лікаря), лактації та алергії на хвою.
Поради, як збирати і як зберігати:
Соснові голки заготовляють в будь-який час року, але найбільш сильні вони взимку, а от ніжні нирки збирають тільки навесні, поки вони не встигли розкритися і смоли в них найбільше. Луска нирки повинні притискатися до серединки, якщо вони вже розкриті, то ви запізнилися і збирати такий «урожай» не варто. Зрізати нирки можна ножицями, не забудьте про рукавички, щоб не вимазати пальці смолою.
Сушать корисну хвою в приміщеннях, які добре провітрюються. Нирки потрібно розкласти в один шар на папері, коли висохнуть – переселити їх в бавовняні мішечки і сховати в темне сухе місце. Висохлий урожай зберігається до двох років. Аналогічним чином сушаться голки.
Будьте здорові і пийте ароматний корисний чай!
Можливо, вам буде цікаво дізнатися про корисні властивості чайного гриба: