Так уже сталося, що чіпси майже у всіх асоціюються з нездоровим способом життя і картоплею. Лише небагатьом відомо, що існують дієтичні варіанти цього шкідливого страви. Їх готують з моркви, баклажан або гарбуза. Однак це не весь перелік смачних і, головне, корисних чіпсів. Всього за 15 хвилин можна приготувати ароматні, низькокалорійні, хрусткі чіпси з лаваша в духовці.
Чіпси з лаваша
Для приготування корисних чіпсів знадобиться один великий аркуш тонкого вірменського лаваша. Він сам по собі є дієтичним продуктом, оскільки готується з борошна і води. Ніяких яєць, дріжджів і тваринних жирів. Чим тонше лаваш, тим ніжніше і легше вийдуть чіпси.
Покроковий фото рецепт пропонує найпростіший варіант цієї страви зі спеціями. Крім цього точно також можна готувати чіпси з сиром, посипавши лист тертої крихтою. Також можна використовувати сушений базилік, петрушку, кріп, селера. Перець можна підібрати на свій смак: солодку або пекучу паприку, чорний мелений перець. Для пікантності можна додати подрібнений часник.
як приготувати чіпси без картоплі
Складові:
- лаваш вірменський – 1 лист,
- рослинне масло – 3 ст. л.,
- сушена зелень – 2 ст. л.,
- чорний кунжут – 2 ч. л.,
- мелена паприка – 1 ч. л.,
- сіль – 1 ч. л. без гірки.
Процес приготування:
Коржик потрібно розгорнути і змастити олією з одного боку. Можна використовувати оливкову або соняшникову олію. Для змазування краще скористатися кулінарної пензликом. Масло потрібно розподілити по всій поверхні лаваша тонким шаром.
Потім слід посолити і поперчити корж, посипати сухими подрібненими травами і чорним кунжутом. Для чіпсів з тонкого тесту прекрасно підійде суміш прованських трав. Чорний кунжут додасть чіпсів з лаваша горіховий аромат. Всі приправи слід легкими рухами пальців або пензликом втерти в коржик. Робити це потрібно обережно, щоб не порвати її.
Після цього лаваш необхідно згорнути рулетом або скласти гармошкою уздовж довгої сторони. Потім нарізати поперек на шматочки шириною 2-3 см.
Кожен шматочок, не розгортаючи, слід нарізати квадратиками або трикутниками.
Нарізаний лаваш потрібно розкласти в один шар на сухому листі. При цьому необхідно простежити, щоб всі шматочки лежали змащеній стороною вгору. Деко з лавашем необхідно поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 3-5 хв. Чіпси дуже швидко підрум’янюються і потрібно стежити, щоб вони не підгоріли.
Готову страву добре подавати з часниковим соусом або кетчупом.
За рецепт і фото домашніх чіпсів дякуємо Гаяне.