Цільнозерновий бездріжджовий хліб в мультиварці з кунжутом і насінням льону



Рецепт від DianaDin.

Чим хороша цільнозерновий мука? На відміну від високосортної, вона містить оболонку і зародки пшеничних зерен, а з ними – всі цінні для організму речовини. Клітковина, вітаміни, мінерали та цінні незамінні білки – цей склад уже не просто насичує організм енергією, а благотворно позначається на зовнішньому вигляді і здоровому самопочутті людини.

Однак така мука вельми своєрідна в випічці: вона виходить більш щільною, з характерним смаком і кольором. Тому для майстерних хлібобулочних виробів її краще не використовувати, а от хліб, бриоши або оладки на кожен день – відмінний варіант для енергоємного і корисного сніданку.

Цільнозерновий хліб в мультеварке

Щоб приготувати бездріжджовий хліб в мультиварці, потрібно затратити трохи часу (10 хвилин на заміс і 1 годину на випікання), а також певну кількість вельми доступних продуктів (інгредієнти наведені в розрахунку на буханку вагою 950 г):

  • цільнозернових борошно – 2 ст .;
  • вівсяні пластівці – 2 ст .;
  • молоко або вода – 2 ст;
  • цукор або мед – 3 ст. л .;
  • рослинне масло – 2 ст. л .;
  • розпушувач – 2 ч. л .;
  • сіль – 1 ч. л .;
  • жменю кунжуту і насіння льону.

Рекомендується заздалегідь включити програму «Випічка» в мультиварці. Молоко або воду слід розігріти, щоб воно стало теплим, після чого потрібно розчинити в ньому мед або цукор (їх кількість регулюється за смаком – з 3 ст. Л. Виходить більш десертна версія). До нього додати будь-яку рослинну олію – оливкова, лляна, соняшникова або кукурудзяна.

Окремо в чистій і сухій посудині ретельно перемішати всі сухі складові, після чого до них додається олійно-молочна суміш. Розмішати до однорідності і всипати насіння. Тісто знову вимішує – в цей час вже починається процес реакції рідини, борошна і розпушувача, в результаті чого воно стає пухнастим і м’яким. Випікати його необхідно протягом години на температурі 140 C.

бездріжджовий хліб

При бажанні, щоб отримати рум’яної скоринки зверху, за 10-15 хвилин до фінішу можна перевернути практично готовий хліб. У міру солодкий, пористий, з виразним смаком і ароматом насіння, він чудово гармоніює з плавленим сиром або домашнім конфитюром, але і в якості окремого десерту до чашечки ароматної кави або чаю дуже смачний!

Хліб з кунжутом і насінням льону

Смачного!