Хто шукає рецепти здорового харчування, оцінить представлений швидкий бездріжджовий цільнозерновий хліб на кефірі. Зараз стало дуже модно пекти хліб самостійно в домашніх умовах. Благо в даний час магазини побутової техніки пропонують величезний вибір хлібопічок та мультіварок. І будь-якій господині, при наявному наборі доступних продуктів, не важко буде побалувати домочадців свіжоспеченим хлібом.
Цільнозерновий хліб
рецепт без дріжджів на кефірі
В фото рецепті будемо випікати хліб в мультиварці, але це не означає, що за інших умов ви не зможете його приготувати в духовці. Крім цільнозерновий борошна використовується борошно житнє і вівсяні пластівці (геркулес).
Складові:
- 2,5 стіл. ложки рослинної олії (соняшникової, оливкової);
- 1 гранований стакан кефіру жирністю 2,5%;
- 1,5 гранчака цільнозерновий борошна;
- 1/2 гранчака житнього борошна;
- 1/2 гранчака вівсяних пластівців (геркулес);
- 0,5 ч. Ложки харчової соди;
- 1 стіл. ложка без верху цукру;
- 1 ч. Ложка без верху солі.
Процес приготування:
У велику чашу висипаємо, попередньо просіяні через сито, цельнозерновую і житнє борошно. Якщо в господарстві немає цільнозерновий (не можете знайти в продажу), використовуйте звичайну пшеничну.
У цю ж ємність додаємо вівсяні пластівці, соду, цукор і сіль.
Змішуємо всі інгредієнти між собою.
В іншу чашу виливаємо рослинне масло і кефір, перемішуємо, а потім поступово вливаємо в чашу з борошном.
Все швидко і ретельно змішуємо, оскільки занадто довгий вимішування зробить тісто жорстким.
Тепер змащуємо чашу мультиварки (у мене модель Redmond M20) маленьким шматочком вершкового масла.
Присипаємо панірувальними сухарями.
Викладаємо наше тісто колобочкі, що не придавлюючи його на дно.
Виставляємо на панелі мультиварки програму "випічка", час приготування – 30 хвилин.
Як тільки мультиварка подасть сигнал про готовність, перевертаємо наш хлібець за допомогою чаші для приготування на пару. Знову виставляємо той же режим і час. В результаті всього за годину отримуємо смачний і ароматний домашній хліб на соді.
Хліб в духовці випікати при 180 градусах близько 35-40 хвилин, готовність перевіряти дерев’яною паличкою (на ній не повинно залишатися сирого тесту).
Після вилучення його з чаші, залиште остигати на кілька годин, накривши цільнозерновий хліб на кефірі бавовняним рушником.
З таким хлібом можна подавати супи, другі страви. Дуже смачні з ним бутерброди.
Автор рецепта і фото: Кулакова Людмила