Дав з маша з помідорами



Оригінальний рецепт супу з мунг дала родом з Індії, відноситься до аюрведической кулінарії. Це густе, смачне і поживне перша страва. Маш, як відомо, багатий білком; до того ж ці симпатичні маленькі зелені боби відмінно насичують наш організм корисними та поживними речовинами. Тому і суп з махаємо виходить корисним і ситним.

У деяких регіонах Індії мунг дав готують у вигляді густої бобової каші, а не супу. А ще – в різних частинах країни використовуються різні спеції, тому мунг дав може бути абсолютно невпізнанним за смаком. Якщо ви заглянете в кафе або ресторан з індійською кухнею, то, швидше за все, подібний суп буде називатися «таматар мунг» дав або «бобової юшкою». Замовляючи обід переконайтеся, що ви уточнили, що мали на увазі, так як далом також називають горох, нут, червону і зелену сочевицю, з яких найбільш часто готують каррі на кокосовому молоці, а також кічарі (по аюрведою).

Маш популярний і не тільки в Індії, машхурда – традиційний узбецький суп з бобовими: густий, наваристий, і ароматний.

Складові:

  • маш – 2/3 склянки;
  • морква – 1 шт .;
  • цибуля – 1 шт .;
  • ДХІ – 2 ст.л .;
  • болгарський перець – 1 шт .;
  • зелень – за смаком;
  • помідор – 1 шт. або томати з власному соку;
  • лавровий лист – 1 шт .;
  • сіль за смаком;
  • вода -1 л;
  • спеції мелені: куркума, коріандр, паприка, суміш перців – по щіпці

Індійський суп з маша з помідорами

Маш промила і замочила в холодній воді приблизно за півгодини до початку приготування супу.

Замочені бобові в воді

Потім промила ще раз, і поставила боби варитися на 40 хвилин.

У каструлі з товстим дном розтопила масло ДХІ (його можна замінити рослинним маслом).

Кинула все мелені спеції і трохи їх прогрілася (хвилини 3).

Виклала нарізану цибулю.

Обсмажила хвилин 5.

Потім кинула натерту моркву.

І нарізаний болгарський перчик (у мене був в замороженому вигляді).

Перемішала і залишила смажитися на маленькому вогні до м’якості моркви і перцю.

Помідор помила, зробила надріз хрест-навхрест і залила окропом на 5 хвилин.

Потім очистила шкурку.

І нарізала.

Кинула в каструлю, залишила ще на 3 хвилини на вогні.

Потім, коли помидорчик став м’яким, виклала вже зварені до цього часу боби мунг.

Залила літром гарячої води, посолила, довела до кипіння.

Потім кинула нарізаний кріп і лавровий листочок.

Через 5 хвилин вимкнула вогонь.

Ось і все, смачний дав з маша готовий!

Смачного!