Мабуть, про одне з головних страв Аюрведи – кічарі, можна говорити багато. Це відмінно збалансоване блюдо, в його склад входять рис і боби мунг (маш), які легко засвоюються нашим організмом, а спеції, які тут присутні, допомагають травленню. Але ж відповідно до давньої індійської медицині, травлення – це перше, про що потрібно подбати, якщо ми хочемо зберегти своє здоров’я. Так що давайте сьогодні якраз і приготуємо ідеальне в усіх відношеннях древнеиндийское блюдо.
Даний рецепт можна сказати, базовий. У таку страву можна додати овочі, такі як буряк, моркву, кабачок, гарбуз … Або ж насіння гарбуза або соняшнику, зелень і інші спеції на ваш смак: цілі насіння коріандру і / або гірчиці, насіння зіри, кропу або фенхеля. Можна свіжий або мелений імбир, асафетиду.
Також в приготуванні кічарі використовується масло ДХІ. Взагалі, у багатьох індійських стравах використовується це масло. ДХІ – це термін, який означає топлене вершкове масло. Але це не просто вершкове масло, воно перетоплено і очищено, не містить козеїну і лактозу. І самостійно приготувати його дуже легко.
Отже, кічарі.
Складові:
- Рис -½ склянки (краще всього підходить басматі);
- Маш – ½ склянки;
- Цибуля – 1 шт .;
- Масло ДХІ – 20 г;
- Рослинна олія – 2 ст.л .;
- Куркума -½ ч.л .;
- Коріандр і зіра (мелені) – по ½ ч.л .;
- Перець чилі – 1 см;
- Вода – 2 склянки;
- Сіль за смаком.
Аюрведа говорить нам, що кічарі – це саме те блюдо, яке балансує все три доши. Існує навіть кічарі дієта, яка допомагає позбавитися від зайвої ваги (для схуднення), а також нормалізує травлення. Часто такий дієти дотримуються після Шанкх-Пракшалани (очищення кишечника солоною водою). Такі практики і коригування харчування краще проходити під наглядом лікаря аюрведи.
Як приготувати кічарі для схуднення і здоров’я:
Насамперед я замочила маш в холодній воді на 2 години (можна, в принципі, і на ніч). І тільки потім приступила до приготування.
В казанок додала топлене і рослинне масло, потім виклала всі спеції, щоб вони прогрілися.
Нарізала тоненькими кружальцями свіжий перець чилі, кинула в казан.
Нарізала очищену цибулю, і відправила слідом за чилі. Обсмажила його до м’якості на середньому вогні.
Рис промила кілька разів.
Виклала в казан.
Потім маш.
Перемішала, щоб рис і маш наситився ароматом спецій.
Потім залила гарячою водою, трохи підсолила, і залишила кипіти на повільному вогні до тих пір, поки вся вода не вбралася.
Ось і все, смачне древнеиндийское блюдо кічарі готово!
Корисний, ароматний, дієтичний рис з махаємо і овочами:
Смачного!