Кічарі з махаємо і спеціями



Мабуть, про одне з головних страв Аюрведи – кічарі, можна говорити багато. Це відмінно збалансоване блюдо, в його склад входять рис і боби мунг (маш), які легко засвоюються нашим організмом, а спеції, які тут присутні, допомагають травленню. Але ж відповідно до давньої індійської медицині, травлення – це перше, про що потрібно подбати, якщо ми хочемо зберегти своє здоров’я. Так що давайте сьогодні якраз і приготуємо ідеальне в усіх відношеннях древнеиндийское блюдо.

Кічарі

Даний рецепт можна сказати, базовий. У таку страву можна додати овочі, такі як буряк, моркву, кабачок, гарбуз … Або ж насіння гарбуза або соняшнику, зелень і інші спеції на ваш смак: цілі насіння коріандру і / або гірчиці, насіння зіри, кропу або фенхеля. Можна свіжий або мелений імбир, асафетиду.

Також в приготуванні кічарі використовується масло ДХІ. Взагалі, у багатьох індійських стравах використовується це масло. ДХІ – це термін, який означає топлене вершкове масло. Але це не просто вершкове масло, воно перетоплено і очищено, не містить козеїну і лактозу. І самостійно приготувати його дуже легко.

Отже, кічарі.

Складові:

  • Рис -½ склянки (краще всього підходить басматі);
  • Маш – ½ склянки;
  • Цибуля – 1 шт .;
  • Масло ДХІ – 20 г;
  • Рослинна олія – ​​2 ст.л .;
  • Куркума -½ ч.л .;
  • Коріандр і зіра (мелені) – по ½ ч.л .;
  • Перець чилі – 1 см;
  • Вода – 2 склянки;
  • Сіль за смаком.

Аюрведа говорить нам, що кічарі – це саме те блюдо, яке балансує все три доши. Існує навіть кічарі дієта, яка допомагає позбавитися від зайвої ваги (для схуднення), а також нормалізує травлення. Часто такий дієти дотримуються після Шанкх-Пракшалани (очищення кишечника солоною водою). Такі практики і коригування харчування краще проходити під наглядом лікаря аюрведи.

Як приготувати кічарі для схуднення і здоров’я:

Насамперед я замочила маш в холодній воді на 2 години (можна, в принципі, і на ніч). І тільки потім приступила до приготування.

Маш замочений на ніч

В казанок додала топлене і рослинне масло, потім виклала всі спеції, щоб вони прогрілися.

Казанок з маслом

Нарізала тоненькими кружальцями свіжий перець чилі, кинула в казан.

Нарізала очищену цибулю, і відправила слідом за чилі. Обсмажила його до м’якості на середньому вогні.

Рис промила кілька разів.

Мал

Виклала в казан.

Потім маш.

Перемішала, щоб рис і маш наситився ароматом спецій.

Потім залила гарячою водою, трохи підсолила, і залишила кипіти на повільному вогні до тих пір, поки вся вода не вбралася.

Ось і все, смачне древнеиндийское блюдо кічарі готово!

Корисний, ароматний, дієтичний рис з махаємо і овочами:

Смачного!