Попався мені якось на очі дуже цікавий узбецький суп з махаємо під назвою машхурда. Мені подобається пробувати рецепти з різних кухонь світу, тому я просто не змогла пройти повз такого супчика.
З тих пір машхурда я готувала вже раз 20, не менше. І кожен раз, насолоджуючись першим блюдом, думаю про те, як добре, що я все-таки не пройшла повз цього чудового узбецького супу.
Традиційно машхурда готується з м’ясом, але, навіть виключивши цей інгредієнт, можна отримати досить смачна страва. Виходить суп ситним і наваристим – ще б пак, адже в ньому присутня маш і рис. Ще я вирішила додати трохи заморожених овочів – буквально 50 г зерен кукурудзи і стільки ж заморожених патисонів.
Складові:
- Бульйон (або ж просто окріп) – 2 л;
- Цибуля – 1 шт .;
- Морквина – 1 шт .;
- Картопля – 3 шт .;
- Рис – ½ склянки;
- Маш – ½ склянки;
- Болгарський перець – 30 г;
- Патисони або кабачки – 50 р .;
- Томатна паста – 1 ч.л .;
- Зелень – за смаком;
- Сіль за смаком;
- Мелені спеції: суміш перців, паприка і коріандр – по щіпці;
- Рослинна олія – 3 ст.л .;
- Часник – 1 зубок
Можна використовувати готову заморожену суміш, куплену в магазині. Наприклад – «мексиканську», до складу якої якраз точно входить кукурудза і болгарський перець.
До слова, якщо ви любите мунг дав, тоді радимо приготувати пряний маш з овочами і спеціями за рецептом нашої передплатниці Карини К.
Як приготувати суп з махаємо:
Лук і моркву очистити і нарізала.
При бажанні моркву можна пустити на тертку.
У казан (люблю я готувати в казанку) налила рослинне масло. Виклала лук.
Кинула нарізаний болгарський перець (у мене він був заморожений) і моркву.
Обсмажила хвилин 6-7 на вогні, трохи менше середнього.
Потім виклала очищену і нарізану кубиками картоплю.
Ще через 5 хвилин кинула кукурудзу і нарізані патисони (теж запаси літа з морозильної камери).
Кинула все спеції і томатну пасту.
Потримала на вогні ще 5 хвилин, і влила овочевий бульйон.
Потім вкинули промитий нешліфований рис і маш.
До речі, маш я залила холодною водою перед початком приготування супу, тобто стояв він замоченим всього лише години підлогу.
Залишила варитися до м’якості рису (а це не менше 20 хвилин, так як рис я використовувала нешліфований).
За 3 хвилини до вимкнення посолила супчик, кинула нарізану зелень і натертий на дрібній тертці часник.
Ось і все, смачний, ситний узбецький суп з махаємо готовий!
Навариста і ароматна машхурда дотримуються вегетаріанського харчування.
Смачного!