Сьогодні хотілося б поділитися з вами прекрасними, та й можна сказати дуже простими рецептами приготування домашнього сиру. Напевно, зараз багато хто скаже, що такого процесу не існує і це, напевно, навіть не сир виходить. Але можу вам сказати, що виходить прекрасний домашній сир, на все приготування у вас буде потрібно не більше двох годин, що дуже мало, тобто ви з легкістю можете приготувати такий м’який сир з молока на обід або вечерю.
Я готую такий сир в домашніх умовах вже не перший раз, і кожен раз виходить оригінальний продукт, а все тому, що я кожен раз додаю нові інгредієнти, точніше добавки. Як добавки для домашнього сиру я використовую свіжу зелень, іноді додаю часник.
Чесно скажу, сири з волоським горіхом і кмином я ще не готувала, так як трохи побоююся таких експериментів, але думаю, смак повинен вийти дивовижним. А любителям ароматної кінзи можна порадити цю травичку в якості додаткового інгредієнта.
Домашній сир із зеленню
Дуже часто домашні сири варять із сиру. Сьогоднішній рецепт сиру з домашнього незбираного молока з вершковим маслом і з додаванням петрушки. Так що такий продукт не можна назвати дієтичним, а ось якщо купити для приготування знежирене молоко і виключити масло, то ви з легкістю отримаєте дієтичний продукт, яким можна буде харчуватися в розвантажувальні дні або під час білкової дієти Дюка.
Отже, приступимо до приготування сиру з зеленню, за смаком дуже схожого на адигейський.
Вам будуть потрібні досить прості і доступні продукти.
Складові:
- Домашнє молоко – 5 літрів,
- Свіжа зелень – 1 великий пучок,
- Сіль – 4 ст. ложки,
- Яблучний оцет – 10 ст. ложок,
- Оцтова есенція (70%) – 1 ч. Ложка,
- Вершкове масло – 100 грам.
Процес приготування:
Зараз самі переконаєтеся, що сир будинку можна приготувати досить легко і швидко.
Для початку потрібно поставити на вогонь молоко і закип’ятити його.
Свіжу зелень, слід ретельно промити, струсити, щоб позбавиться від непотрібної рідини і після дрібно порубати.
Потім в кипляче молоко додаємо сіль і вершкове масло. Найкраще використовувати натуральне вершкове масло, воно надає більш ніжний і м’який смак готового продукту.
Тепер, після того, як в молоці повністю розтопиться вершкове масло, потрібно додати рубану зелень петрушки і оцтову есенцію, яку попередньо змішали з яблучним оцтом.
Знову доводимо суміш до кипіння, при цьому потрібно періодично помішувати масу великою ложкою або шумівкою.
Проварюємо масу ще 1 – 2 хвилини. За цей час молоко згорнеться, і густа сирна маса відокремиться від сироватки і підніметься вгору.
Тепер проціджуємо домашній сир з сиру через друшляк. Потім потрібно звернути отриману сирну масу в марлю, покласти в друшляк і зверху поставити вантаж.
Ми залишаємо на 1 годину, за цей час стече вся сироватка, і маса стане твердіше, ви можете надати їй будь-яку форму, перед тим як поставити на неї вантаж.
Через годину дістаємо домашній сир з марлі, і якщо ви занадто нетерплячі, то можете відразу порізати і спробувати домашній пікантний сир, але краще за все дати йому повністю охолонути, тобто покласти в холодильник на годину. Ми не відрізняємося особливої терплячістю, тому порізали сир відразу ж після того як скла вся рідина. Готовий домашній сир з молока виходить схожим на м’який білий магазинний сир, моя знайома сказала, що він дуже схожий на адигейський сир.
Для додання вареному сиру більш пікантного аромату і смаку можна додати до його складу сушену або свіжу паприку, маслини або оливки.
Ще один рецепт смачного сиру, який я перейняла від мами.
Домашній сир з сиру
Сьогодні багато хто вважає приготування домашнього сиру справжнім подвигом, хоча наші предки, та й багато жителів сіл вважають приготування домашнього сиру нормою. За деякими джерелами сир виготовляли ще в 8 тисячолітті до нашої ери, а сьогодні ми звикли купувати сир в магазині, де він представлений в широкому асортименті. Але я вам пропоную приготувати самостійно домашній сир з сиру, смачний і дуже корисний. Можна звичайно додавати різноманітні добавки в сирну масу перед застигання, але мені подобається саме цей сир без нічого, він і так має прекрасний вершковий смак, думаю, цього більш ніж достатньо.
Для того щоб зробити сир в домашніх умовах вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Сир домашній – 2 кг,
- Молоко коров’яче (домашнє) 3 – 4 літри,
- Сода харчова – 1 ч. Ложка,
- Сіль – 1 ч. Ложка,
- Вершкове масло – 100 грам,
- Яйця курячі (домашні) 2 – 3 штуки.
Рецепт приготування сиру з сиру
У мене всі продукти були домашні, думаю, що і з магазинних аналогів молочних продуктів, сир повинен вийти не менш смачним. Отже, приступимо. Для початку наллємо в каструлю молоко і поставимо на вогонь, доводимо молоко до кипіння. Відразу б хотілося відзначити, бажано використовувати каструлю з товстим дном або ту, яку не шкода. У кипляче молоко опускаємо сир, додаємо сіль і варимо 25 – 30 хвилин після закипання.
Поки вариться сир в молоці, потрібно в окрему каструлю поставити друшляк і застелити його марлею або іншою тканиною. У мене це шматок тюлі, який використовую для відкидання домашнього сиру або ось, для приготування сиру. Потім відкидаємо гарячий сир на друшляк і повністю зціджувати молоко, в якому він варився. З того молока, яке залишиться після варіння сиру можна приготувати смачні млинці, не викидайте продукти, використовуйте їх на всі 100%.
Тепер перекладаємо сир в ту каструлю, в якій він варився.
Поки що сир гарячий додаємо в нього вершкове масло, порубане шматочками, харчову соду і не забуваємо про яйця.
Відправляємо каструлю на вогонь, при цьому потрібно зробити його самим мінімальним. Все інтенсивно перемішуємо, потрібно щоб маса вийшла однорідною. Завдяки харчової соді сир розплавиться, і сирна маса стане однорідною. Проварюємо сир ще 10 хвилин.
Готову сирну масу перекладаємо в лоток, закриваємо, і відправляємо в холодильник до повного охолодження. Попередньо слід змастити вершковим маслом форму, в яку будемо викладати домашній сир.
Порада:
якщо в такий сир додати трохи більше солі, наприклад, 1 ст. ложку, то ви отримаєте сир, що нагадує Сулугуні. А ще можна додати будь-яку ароматну сіль, яка додасть вашому сиру оригінальний смак, а може і колір (наприклад, якщо до складу солі буде входити паприка).
Готовий сир потрібно буде просто витягти з лотка, перевернувши його, нарізати і подати на стіл.
Як ви помітили, приготування домашнього сиру з сиру і молока не займе у вас багато часу, а ось прекрасний смачний сніданок з бутербродами з сиру вашій родині гарантований. Не думаю, що все сири можна приготувати в домашніх умовах, проте спробувати зайнятися сироваріння ніколи не пізно, головне, щоб було бажання.
Як приготувати смачний і корисний сир в домашніх умовах вам розповіла Славяна.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!