У радянські часи наші мами і бабусі намагалися на зиму якомога більше зробити заготовок. Консервували все, від ягід до овочів. Вважалося, що у доброї господині полки комори неодмінно повинні ломитися від різних солінь і закаток. Зараз все частіше овочі і фрукти на зиму заморожують – швидко і не клопітно. Але не всі продукти хороші в замороженому вигляді. Наприклад, ті ж огірки або кабачки при розморожуванні абсолютно втрачають свої смакові якості, тому на зиму їх краще консервувати.
Гострі кабачки на зиму в томатному соусі особливо сподобаються любителям перчених страв. Хоча, якщо порцію пекучого перцю, зазначеного в рецепті, зменшити вдвічі або зовсім виключити, тоді шанувальники більш делікатних страв теж по достоїнству оцінять цю закуску з овочів.
Гострі кабачки на зиму смажені в томатному соусі
смажені кабачки в томатному соусі фото рецепт
Зазначене в рецепті кількість овочів розраховане на одну літрову банку.
Складові:
- кабачки – 1 кг,
- ріпчаста цибуля – 2 шт.,
- часник – 3 часточки,
- свіжі помідори – 400 г,
- гострий (пекучий) перець – 2 шт.,
- запашний перець горошком 4 -6 шт.,
- зелень петрушки – невеликий пучок,
- соняшникова олія для обсмажування – 100 мл,
- кам’яна сіль – 2 ч. л.,
- цукровий пісок – 1,5 ч. л.,
- оцет 9% – 1 ст.л.
Процес приготування:
Молоді, невеликого розміру кабачки з тонкою шкіркою і дрібними насінням – просто ідеальні для закачування. Їх просто слід почистити і нарізати кружальцями завтовшки в 1 см. Інакше справи йдуть зі зрілими кабачками: знімаємо з них шкірку, розрізаємо вздовж навпіл, столовою ложкою акуратно виймаємо м’якоть з грубими насінням. Потім плоди нарізаємо півкільцями, пальчиками або невеликими брусочками, додаємо не повну чайну ложку кам’яної солі, ретельно перемішуємо.
На розпеченому олії обсмажуємо кабачки з двох сторін до легкого золотистого кольору. Відставляємо сторону.
Тепер готуємо гостру томатну заливку для смажених кабачків. Очищений і подрібнений цибулю обсмажуємо на сковорідці з олією до прозорості.
Помідори нарізаємо кубиками, відправляємо до цибулі. Обсмажуємо, помішуючи, ще 10 хвилин.
Додаємо до овочів пропущений через прес часник, пекучий перець і запашний горошок.
Обсмажені овочі подрібнюємо занурювальним блендером в однорідну густу масу.
Томатне пюре повертаємо назад на плиту, додаємо цукровий пісок, 1,5 ч. Л. солі, ложку оцту, рубану зелень петрушки. Соус млоїмо на невеликому вогні протягом 10 хвилин, помішуючи.
Банку для закаток ретельно вимити, кришку кип’ятимо протягом декількох хвилин. На дно чистою сухою банки викладаємо дві ложки томатного соусу, потім смажені кабачки. Чергуючи кабачки з гострою заливкою.
Гострі кабачки на зиму в томатному соусі доводимо до готовності шляхом стерилізації. На дно великої каструлі викладаємо невеликий шматок тканини або рушник, на нього ставимо банку.
Скляну банку накриваємо залізною кришкою, наливаємо води по плечики, відправляємо кабачки в томаті стерилизоваться на помірний вогонь на 50 хвилин.
По закінченню зазначеного часу банку з кабачками акуратно виймаємо з каструлі. Закочує смажені кабачки на зиму кришкою і відправляємо на зберігання в сухе прохолодне місце.
Автор рецепта і фото: Ксенія