Літо і осінь – традиційні сезони заготовок на зиму. Поки овочі, фрукти і ягоди коштують дешево, потрібно встигнути зробити запас вітамінів у вигляді різних заморозок, і крім цього наробити консервацій. Після рідні тільки спасибі вам скажуть за таку хазяйновитість. Поряд зі звичайними солоними огірками і маринованими помідорами можна оживити меню досить простим рецептом гострих огірків. Вони підійдуть як закуска, салату, начинки бутерброда або в якості компонента для більш складного страви. На відміну від звичайних закаток з огірками, ця консервація виходить досить пікантною, завдяки наявності перцю. Огірки в томатному соусі на зиму готуються зі стерилізацією, але при цьому залишаються хрусткими.
Огірки в томатному соусі на зиму
Вибирайте свіжі овочі, перед заготівлею спробуйте хоча б один огірочок з партії, вони не повинні віддавати гіркотою. Крім огірків пустимо в заготовку солодкий болгарський перець і часник.
Для додання більш яскравого смаку будуть потрібні спеції. Всі спеції можна додавати на свій смак, роблячи кисло-солодкі огірки гострішими або злегка пікантними на смак. Якщо вам хочеться зробити заготовку гострішою, додайте трохи перцю чилі.
Мариновані огірки в соусі з томатної пасти краще консервувати в посуді невеликого обсягу, оптимально – банки по 0,5 л.
огірки з томатом фото рецепт
Складові:
- 700 г огірків з не дуже великими насінням,
- 270 г солодкого перцю;
- 30 г томатної пасти.
- 70 г часнику;
- 800 мл кип’яченої і охолодженої до кімнатної температури води;
- 20 мл столового оцту;
- чорний перець (і горошком, і мелений) – по 3-4 горошини,
- лавровий лист – пара штук,
- сіль – 5 г,
- цукор – 40 г,
- паприка – щіпка,
- коріандр – кілька зерен на банку,
- гострий червоний перець – на кінчику ножа.
Процес приготування:
В першу чергу необхідно приготувати розсіл, яким будемо заливати огірки. Для цього в каструлю з товстим дном заливається вода, додається томатна паста, всі спеції, солодкий перець і роздавлений часник. Солодкий перець потрібно очистити і нарізати будь-яким способом, але не занадто крупно, так як це не головний компонент. Так як огірки в заготівлі будуть брусочками, можна також нарізати перець, але в рази тонше.
Каструлю з інгредієнтами поставте на вогонь, періодично помішуючи заливку. Після закипання варіть томатний соус для огірків ще 5 хвилин, після чого додайте огірки. Огірки повинні бути ретельно вимиті і нарізані брусочками. Варити огірки в розсолі доведеться ще 5 хвилин, після чого додається оцет. Заготівля перемішується, через пару хвилин розкладається по простерилизованнимбанкам разом з рідиною, яка повинна повністю покривати огірки.
До речі, лавровий лист не повинен потрапити в банку з заготівлею, тому при укладанні огірків по банкам його потрібно прибрати.
Для того щоб консервація краще зберігалася і не втратила своїх смакових якостей, до того, як банку буде закрита, огірки слід простерилізувати. Для цього у велику каструлю укладається х / б рушник, на нього встановлюються баночки з огірками. Водою тара заливається до плічок, рідина не повинна бути холодною, інакше від різниці температур банки можуть лопнути.
Огірки «пальчики» в томатної заливки повинні стерилізувати 10 хвилин з моменту закипання.
На кінцевому етапі банки герметично закриваються, перевертаються кришкою вниз. Консервовані огірки загортають ковдрою або пледом, до повного охолодження прибирати їх на зберігання не варто. Через пару днів перемещаем смачні гострі огірки в томаті на зиму в підвал або комору.
Хороших вам рецептів і смачних заготовок!
Заготівлю приготувала Олена.