Ікра з кабачків на зиму – одне з найдивовижніших страв, адже в ньому немає нічого схожого з риб’ячої ікрою, це виключно овочевий салат. Але навіть як салат блюдо досить незвичайне, адже інгредієнти старанно подрібнюються до отримання більш-менш однорідної маси. Таку закрутку добре використовувати в якості намазки для бутербродів. При консервації кабачкової ікри не потрібно повна стерилізація, так як всі овочі в процесі все одно піддаються термічній обробці. Крім того у власниць мультіварок є можливість приготувати баночку ікри за допомогою цього кухонного обладнання, потрібно лише вибрати режим «Жарка» для моркви і «Гасіння» для інших інгредієнтів.
Ікра з кабачків на зиму
рецепт кабачкової ікри
Для приготування 3 маленьких банок кабачкової ікри об’ємом 0,5 л буде потрібно:
- 1,2 кг кабачків;
- 300 г цибулі;
- 300 г моркви;
- 150 г болгарського перцю;
- 3 зубчики часнику;
- 4 столові ложки оцту;
- 2 столові ложки томатної пасти;
- 1 столова ложка цукру;
- 0,5 чайної ложки солі;
- 3-4 горошинки чорного перцю;
- 1-2 столовий ложки рослинної олії.
Всі овочі гасяться у великій каструлі на маленькому вогні, але так як для різних інгредієнтів потрібна різна кількість часу, то першим в маслі обсмажується дрібно нарізану цибулю.
Коли він стане прозорим, в каструлю додається морквина, терта на крупній тертці. Ця суміш смажиться приблизно 5 хвилин, після чого вкидається покришений перець. Блюдо накривається кришкою і гаситься близько 10 хвилин. Солити і перчити овочі можна на будь-якому етапі додавання продуктів.
Останніми в каструлю додаються кабачки. Якщо це молоді кабачки, то використовується плід цілком, а в більш зрілих зрізається шкурка і вирізається м’якоть. Зовнішній стан овоча при цьому не відіграє особливої ролі, однак при приготуванні будь-якого типу консервації рекомендується вибирати здорові і красиві інгредієнти, так як на смак вони такі ж приємні, як і їх зовнішній вигляд.
Через чверть години до тушкованим овочам додається томатна паста, і блюдо залишається на слабкому вогні ще 15 хвилин. Замість томатної пасти можна використовувати стиглі помідори. Таке тушковане рагу потрібно подрібнити блендером. Чи буде це погружной блендер, міксер або кухонний комбайн – не важливо. При використанні будь-якого з цих коштів необхідно дати страві трохи охолонути, після чого почати процес подрібнення.
Кабачкова каша заправляється оцтом і цукром і доводиться до кипіння, після чого розфасовується по чистим банкам і закривається прокипяченной кришкою.
Можна також дещо змінити послідовно дій і подрібнити всі овочі відразу. У такому випадку потрібно двічі перемолоти їх в кашу і після кожного процесу подрібнення на повільному вогні доводити ікру до кипіння. В останню чергу додається оцет, сіль і цукор.
Як і у всіх інших закачування, добу банку повинна простояти кришкою вниз в темному приміщенні. Після чого охолодити банку відправляється в льох до настання зими.
Ікра з кабачків протерта
Ікра з кабачків – одна з найсмачніших і популярних овочевих заготовок на зиму. Процес приготування кабачкової ікри не так кропіткий, як здається. А ось смак, домашньої закуски не зрівняється з магазинної.
Крім того, для бажаючих схуднути, кабачок один з кращих помічників у цій справі. Страви, приготовані з цього продукту низькокалорійні, корисні і багаті клітковиною.
Складові:
- кабачки – 1 кілограм,
- помідори – 1 кілограм,
- болгарський перець солодкий – 500 грам,
- морква – 500 грам,
- цибуля ріпчаста – 500 грам,
- олія соняшникова – 200 мілілітрів,
- сіль – 1 столова ложка,
- цукровий пісок – ½ склянки,
- оцет 70% – 1 столова ложка.
Процес приготування:
Кабачок, морква, ріпчаста цибуля, необхідно очистити, промити під проточною водою, розрізати на кілька частин. Зручно перекручувати кабачки інші овочі для ікри на м’ясорубці, можна скористатися блендером або кухонним комбайном.
Овочі подрібнити будь-яким зручним способом, перекласти у велику каструлю для варіння. Додати соняшникову олію, цукор і сіль. Поставити каструлю на вогонь. Вогонь повинен бути середнім.
З того моменту, як кабачкова ікра закипить, необхідно її проварити сорок – п’ятдесят хвилин. При варінні необхідно перемішувати і стежити, щоб у дна маса не пригорає. Дуже зручно скористатися плоскою дерев’яною лопаткою або великою ложкою на довгій ручці.
Після того, як час приготування підійшло до кінця, додайте в каструлю ложку оцтової есенції. Цей спосіб закачування дозволяє готувати ікру з кабачків без подальшої стерилізації в банках. Проварити овочеву суміш на повільному вогні ще п’ять хвилин.
Банки, в яких буде зберігатися заготовка, краще вибрати невеликого обсягу, на один літр або менше. Скляну тару і кришки обов’язково потрібно простерилізувати на пару.
Готову ікру розкласти відразу після приготування, в гарячому вигляді в банки, закатати під ключ. Закриту тару з кабачкової ікрою потрібно перевернути догори дном і перевірити на герметичність. Потім укутати теплим пледом і залишити в такому положенні до повного охолодження.
Зберігається кабачкова заготівля в погребі досить довго. Із зазначеного в рецепті кількості інгредієнтів на виході виходить три літри кабачкової ікри.
За рецепт смачної овочевої заготовки дякуємо Юлію Омельченко.
Смачних вам заготовок і хороших рецептів!
Можливо, вам буде цікавий рецепт смачних маринованих помідорів без оцту з аспірином і лимонною кислотою:
Як маринувати помідори без оцту – >>