Цукерки з чорносливу з горіхами – смак дитинства. У нашій родині було не прийнято постійно купувати шоколад, цукерки або інші солодощі на десерт. Магазинні «вкусняшки» з’являлися на столі тільки під час свят, коли хто-небудь з гостей або дідусь Мороз приносив солодкі подарунки.
Пироги, пиріжки, торти, тістечка і навіть цукерки робили самі. Виною тому було дві причини: перша – це смак і користь домашнього. Натуральні продукти, звичайно, не йдуть ні в яке порівняння з тією хімією, яка зазвичай входить до складу промислових виробів. А навіть в моєму дитинстві не всі інгредієнти в покупної продукції були натуральними. Друга причина – це вартість. Хто пам’ятає 90-е, той мене зрозуміє. Не завжди була можливість купувати те, що хочеться., Та що вже говорити, часом, коштів не вистачало і на речі першої необхідності.
Я давно виросла, і можу дозволити собі багато чого. Але ось улюблені страви з дитинства так і залишилися улюбленими. Я як і раніше ціную смак домашнього продукту, його натуральність.
Для мене солодкістю №1 в дитинстві була ковбаса з чорносливу з горіхами. Чорнослив купували на ринку у узбеків, тоді сушені ягоди продавалися сухими, навіть жорсткими, їх доводилося заливати окропом або звичайною водою на деякий час. Коли чорнослив запарюється, можна було без проблем видалити кісточки.
А волоські горіхи були зі своєї дачі, так що недоліку в цих ласощах ніколи не було.
В цукерки з чорносливу з горіхами також додавали трохи цедри апельсина або лимона, сік тих же цитрусових, мед, кавовий лікер або коньяк. Іноді готували солодку «салямі» з кунжутом, кокосовою стружкою, какао, з різною сумішшю горіхів, родзинками, курагою і так далі.
Складові:
- 400 гр. чорносливу
- 300 гр. волоських горіхів або суміш інших горіхів за смаком
- 1 ст. л. меду або за смаком
- 2 ст. л. соку лимона або апельсина
- 1 ч. Л. цедри
- 1/2 ч. Л. меленого бадьяна
Цукерки з чорносливу з волоськими горіхами
Дрібно нарізати чорнослив без кісточок, і горіхи.
Змішайте чорнослив з соком і цедрою цитрусових, додайте мед за смаком і мелений бадьян. Гарненько розітріть сухофрукти в пасту. Можна використовувати блендер або ступку.
Волоські горіхи розітріть ступкою в дрібну крихту. Розмір горіхів повинен бути такий же, як сало в звичайній ковбасі, наприклад, в салямі. Так схожість з ковбасою (за зовнішнім виглядом) буде ще більше, та й на смак для солодощі – це оптимальний варіант.
Змішайте пасту з чорносливу з горіхами. Викладіть масу на харчову плівку, акуратно розподіліть по центру плівки, а потім загорніть в щільну, тугу ковбаску. Якщо у вас є формочка відповідного розміру, то краще скористайтеся ним.
Покладіть «ковбасу» з чорносливу і волоських горіхів в холодильник на 2-3 години. По закінченні цього часу десерт можна буде їсти.
Цікава ідея! Спробуйте подавати солодкість ні до чаю або кави, як ми зазвичай це робимо. А до сиру! Багато сортів сиру прекрасно поєднуються з солодкими фруктами і сухофруктами. Домашній вершковий сир добре підійде для такого експерименту.
Зберігати в холодильнику цукерки з чорносливу можна 2-3 тижні. Але по факту, з’їдаються вони набагато швидше.
Смачного!