Запечена в духовці соковита і ніжна білокачанна капуста з приголомшливим сирним смаком для багатьох стане справжнім відкриттям. І якщо ви ще жодного разу не пробували капустяних запіканок, то прийшов час це зробити і почати краще з найсмачнішою – капусти, запеченої з сиром. Рецепт капусти в духовці досить простий. Щоб вона швидше приготувалася, її дрібно рубають і ошпарюють окропом. Тільки потім змішують з соусом на основі смаженої цибулі, укладають в форму для запікання і посипають сиром. Соус готується на основі молока і борошна за типом «бешамель».
Капуста в духовці
рецепт запіканки з сиром
Складові:
- білокачанна капуста – 500 грам,
- молоко – 1 стакан,
- ріпчаста цибуля – половинка великої цибулини,
- пшеничне борошно – 1,5 столові ложки,
- панірувальні сухарі – 2 столові ложки,
- твердий сир – 100 грам,
- вершкове масло – 1 столова ложка,
- зелень кропу – 2-3 гілочки,
- мускатний горіх і сіль – на смак.
Процес приготування:
Звільніть капусту від верхнього листя і дуже тонко наріжте за допомогою гострого ножа або спеціального пристосування для шинкування. Злегка примніть овоч руками і на 10-15 хвилин залийте підсоленою киплячою водою.
Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і дрібно покришите.
Розтопіть в сковороді вершкове масло і обсмажте на ньому цибулю до напівпрозорості.
Холодне молоко змішайте з борошном і влийте отриману суміш до ще обсмажують цибулі. Прогрійте все разом близько 3-4 хвилин, додайте сіль і мускатний горіх і з’єднайте приблизно з 50 грамами натертого на тертці сиру.
Порада: для того щоб суміш молока і муки вийшла однорідною, слід спочатку влити в борошно невелику кількість молока, гарненько все перетерти, а потім вже отриману масу розвести молоком, що залишилося.
Тим часом капусту процідіть від рідини, в якій вона перебувала.
Порада: якщо вам здається, що капуста залишилася жорсткою, то злегка проваріть її, а потім вже зливайте воду.
Викладіть її в змащену олією форму для запікання.
Зверху за допомогою лопатки рівномірно розподіліть злегка остиглий молочно-сирний соус.
Зелень кропу дрібно порубати ножем і викладіть поверх капусти.
Присипте поверхню запіканки меленими сухарями і залишками натертого сиру і поставте форму з нею в розігріту до 200 градусів духовку орієнтовно на 25 хвилин.
Запеченої з сиром капусті дайте трохи охолонути, а потім розділіть на порції і подайте до столу.
Автор: Світлана Сорока
Як смачно приготувати тушковану капусту читайте в наступному випуску:
Рецепт тушкованої капусти —– >>