Нещодавно дуже захотілося спекти мафіни або, як по-простому називають їх у нас, кекси. Але, от біда – в холодильнику я не виявила сметани. І тоді я згадала відмінний рецепт кексів на майонезі. Саме такі мені пекла бабуся, коли я ще дівчинкою приїжджала до неї в село на літо. Справа в тому, що в ті радянські часи асортимент тодішніх продуктових магазинів іноді порушував, а іноді просто смішив. Наприклад, в селі у моєї бабусі в магазині «Продукти» великим дефіцитом було морозиво і оселедець, але полки були заставлені банками зі згущеним молоком і майонезом. Так ось, господарство у бабусі було велике, але корови вона не тримала, тому сметану, молоко і сир брала у сусідки. І, звичайно, не завжди залишалося достатньої кількості молочних продуктів, якщо раптом онуки просили щось спекти. А ось майонез був доступним і дешевим продуктом. І ось одного разу, коли мій дядько привіз бабусі в подарунок електродуховку, і ми попросили відразу ж нам щось спекти, в хід пішов майонез.
Нам захотілося саме кексів з родзинками, тим більше що до духовки додавалися і формочки з рецептом. У рецепті зазначалася сметана, але, моя бабуся любила експерименти, тому сміливо замісила тісто. Кекси на майонезі вийшли на славу! Ми ще й сусідських дітлахів пригостили. І ніхто навіть не здогадався, що для тесту використовувався майонез, який ми звикли додавати тільки в салати. Тому, поспішаю поділитися з вами цим рецептом. Раптом і вас він колись виручить.
Кекси на майонезі з цедрою лимона
рецепт кексу на майонезі
Складові:
- яйця – 2 шт.,
- цукор – 1 склянка,
- маргарин розм’якшений – 1 пачка (250 г),
- майонез – 1 стакан,
- сода – 1 ч. л.,
- оцет – 1 ст. л.,
- крохмаль – 1 стакан,
- борошно – 2 склянки,
- цедра одного лимона,
- цукрова пудра для обсипання.
Процес приготування:
Перед тим, як приступити до приготування кексів, включіть її. Кекси краще пекти в уже розігрітій духовці, тим більше що тісто замішується досить швидко.
Для приготування основи спочатку добре розітріть яйця з цукром. Тепер додайте в яєчну суміш розм’якшений маргарин. Якщо ви заздалегідь не дістали маргарин з холодильника, можна помістити його на 30 секунд в мікрохвильовку. Але, зверніть увагу! Маргарин повинен бути розм’якшеним, а не розтопленим. Тоді кекси будуть ніжніше.
Відміряйте стакан майонезу і додайте в тісто. Перемішайте.
Після цього в окремому склянці погасіть соду з оцтом. Вилийте в тісто. Останні інгредієнти – це крохмаль і борошно. Можна крохмаль замінити борошном. Але саме крохмаль робить наші кекси більш пухкими.
Тепер добре помийте лимон, витріть рушником і натріть на дрібній тертці шкірку, щоб отримати цедру.
Додайте цедру в тісто, перемішайте. Якщо ви випікаєте в паперових або силіконових формах, то змащувати їх не треба. Я печу по-старому в алюмінієвих формах, які необхідно обов’язково змастити олією.
Тепер розкладіть тісто в форми для кексів, заповнюючи їх не повністю, тобто займаючи 2/3 всього обсягу.
Форми поставте на деко і помістіть в гарячу духову шафу. Випікайте майонезні кекси при температурі 180-200 градусів до золотистої скоринки.
Готові вироби викладіть на тацю, дайте їм охолонути. Зверху присипте цукровою пудрою через сито.
Смачного!
Автор рецепта і фото: Біленко Анна