Темп життя сучасної господині настільки нестримний і часу на тривалі кулінарні хитрощі майже не залишається, тому дуже часто ми, втомлені і замучені трудовими буднями, купуємо в магазині не зовсім ті продукти, зовсім не тієї якості. Сьогоднішній рецепт хочу запропонувати якраз з тієї причини, що здорова і якісна їжа є. І коштує вона недорого, тільки приготувати її потрібно своїми руками. Адже те, що ми їмо, визначає наше здоров’я і, в кінцевому підсумку – якість нашого повсякденного життя.
В цьому фото рецепті мова піде про приготування ковбаси в домашніх умовах без використання спеціальних колагенових оболонок або натуральних кишок. М’ясо вибирається бюджетне – свиняча рулька. Приготувати таку ковбасу з вареного м’яса дуже просто. Ви не пошкодуєте про витрачений час і зусилля. Результат ваших старань варто того.
Ковбаса в ветчінніце в домашніх умовах
Спеціальну металеву прес форму Редмонд або Белобока можна придбати у відділах продажів мультіварок або замовити в інтернет магазині. Ветчінніца складається з металевої колби і двох пластин з пружинами. Якщо такого пристосування під рукою не виявилося, а ковбасу приготувати дуже хочеться, доведеться озброїтися пластиковою пляшкою, пакетом або коробкою від молока.
Складові:
- свиняча рулька (гомілка) від задньої ноги – 1 шт. (Або 2 маленьких від передньої ноги);
- сіль -2 ст. ложки;
- лавровий лист 2-3 шт .;
- чорний перець горошком – 6 шт .;
- спеції для ковбас;
- часник 3-4 зубчики;
- бульйон – 250 мл.
Процес приготування:
Поки вода закипає, слід ретельно почистити шкуру на рулька. Скористайтеся для цього ножем.
Промиту свинячу рульку укладіть у містку каструлю і залийте окропом. Дочекайтеся, поки м’ясо закипить, періодично знімайте з поверхні піну, що утворюється. Додайте сіль, перець і лавровий лист. Варити гомілку не менше 2 годин, поки м’якоть не стане м’якою. Якщо у вашому розпорядження мультиварка, то використовуйте режим «Суп» або «Гасіння».
Вийміть відвар м’ясо з бульйону, і поки воно не охололо, відокремте м’якоть від кісток.
Свинину перекрутити разом зі шкурою.
Остання послужить природним джерелом желатину. Якщо рулька жирна, надлишки сала на цьому етапі краще видалити.
У фарш додайте спеції, сіль і натертий на дрібній тертці часник. Тепер потрібно долити в масу бульйон і добре перемішати до однорідної консистенції.
Залишається наповнити ветчінніцу або пакет рубаним м’ясом.
Як зробити ковбасу в ветчінніце
Зібрати прес-форму згідно з інструкцією, закріпивши денце на колбі за допомогою пружин. Зсередини вистелити пакетом або рукавом для запікання.
Закласти ковбасний фарш.
Туго закриття кінець пакета і притиснути його другим гуртком, притягнути пружини.
Відправити в холодильник на 8 годин до застигання, встановивши конструкцію на блюдо. Краще це готувати з вечора, щоб до сніданку з домашньої ковбаски зняти пробу.
Як зробити ковбасу в пакеті або плівці
Наповнити фаршем можна череву або білкову оболонку, а за відсутності таких найпростіше скористатися звичайною харчовою плівкою або пакетом.
У розправлені на поверхні столу пласт харчової плівки акуратно викладіть фарш, формуючи ковбаску.
Туго закріпивши кінці, напівфабрикат слід відправити в холодильник. Добре, якщо у вас в розпорядженні є 8-10 годин, але в разі поспіху буде цілком достатньо 3-4 годин.
Після закінчення зазначеного часу, коли ковбаса застигне, дістаньте її з холодильника і акуратно зніміть упаковку. Тепер вона зовсім готова. Залишилося тільки нарізати її на порційні шматочки.
Крім звичних бутербродів така смачна домашня ковбаска може стати компонентом одного з ваших м’ясних салатів, наприклад, олів’є або салату з твердим сиром і грибами. А ще вона з успіхом замінить м’ясну начинку в піці.
Приємного вам апетиту! Нових ідей для кулінарної творчості!