Хліб, як говорить народна мудрість, всьому голова. Але, на жаль, нерідко трапляється, що він швидко закінчується, а бігти в магазин за «добавкою» ніхто не бажає. Ось і у нас нині саме така проблема. Не будемо впадати у відчай, а власноруч в домашніх умовах приготуємо замість хліба прості кукурудзяні коржі.
Тим більше що цей процес не настільки трудомісткий, як випічка повноцінних дріжджових хлібобулочних виробів, та й часу займає набагато менше. Зате їх можна їсти і з супом, і з другими стравами, а якщо гарненько підсолодити, то і замість солодкої випічки згодяться.
кукурудзяні коржі
Самі по собі коржі тільки з кукурудзяної муки виходять злегка жорстким. Тому ми все-таки внесемо до складу інгредієнтів трохи борошна пшеничного вищого сорту. Тоді наше тісто вийде більш еластичним, а кінцевий продукт набагато м’якше і ніжніше.
Такі коржі з кукурудзяного борошна можна обсмажити на сковороді або спекти в духовці. Ми ж зупинимося на менш шкідливий спосіб – адже смажена їжа не всім корисна.
Інгредієнти в рецепті розраховані для приготування 5 коржів діаметром близько 12 см. Загальний час приготування цієї домашньої випічки – трохи менше години.
Покроковий фото рецепт приготування коржів з кукурудзяної і пшеничної муки без дріжджів
Складові:
- борошно пшеничне – 100 г;
- борошно кукурудзяне – 200 г;
- розпушувач тесту домашній – 10 г (магазинного вистачить 5 г);
- куряче яйце;
- кефір знежирений (байдуже) – 180 мл;
- сіль і цукровий пісок – по 6 г;
- оливкова олія – 30 мл;
- крупа манна – 30 м
В якості смакових добавок за бажанням можна було б доповнити список інгредієнтів приправами, сушеними травами або спеціями, але ми вирішили обійтися без надмірностей.
Процес приготування:
Додамо в кефір розпушувач тесту і гарненько перемішати.
Відразу ж у нас на очах відбувається дуже бурхлива реакція «спілкування» двох інгредієнтів (це при хорошій якості розпушувача).
Поки кисломолочний продукт «воює» з розпушує компонентом, збиваємо яйце з сіллю і цукром, потім додаємо масло.
З’єднуємо вируючий кефір з яєчної сумішшю, перемішуємо.
У глибоку миску висипаємо обидва види борошна і манку.
Виливаємо рідку масу в сипучу, замішуємо не дуже туге тісто. Дамо йому чверть години відлежатися.
Тим часом включаємо духовку і прогріваємо до 190 ° C. Ділимо все тісто на 5 частин, скочується в кульки, приплющує, формуючи коржі товщиною приблизно 7 мм.
Відразу викладаємо їх на тефлоновий килимок, розстелений на деку, і відправляємо випікатися 25 хвилин.
Коли кукурудзяні коржі стануть пишніше, покриються тріщинами і придбають злегка золотистий відтінок, виймаємо їх з духовки і по можливості відразу ж (поки не охололи) пускаємо в справу.
Особливо вони смачні з молоком.
Смачного!