Починається сезон заготівель, а значить, потрібно запасатися перевіреними і смачними рецептами закаток. Сьогодні я хочу заготовити кабачки в банках на зиму. Виходять вони дуже смачними, хрусткими і ароматними за рахунок спецій і маринаду.
Цей рецепт я отримала у спадок, і закриваю овочі тільки по ньому. Рецепт нескладний, і якщо робити все по порядку, то закачування вийде навіть у того, хто ніколи ними не займався. Ну, а рецепт з фото крок за кроком вам допоможе в цьому.
А ось найсмачніший рецепт як приготувати квашені помідори на зиму – з часником, перцем чилі і ароматними спеціями.
Постарайтеся не полінуватися, і встигнути в сезон заготовити мариновані кабачки на зиму, адже домашні закрутки дуже виручають в холодну пору, коли в продажу маленький вибір овочів.
Інгредієнти (наведені на 2 літрові банки і 1 півлітрову):
- Кабачки – 1,5 кг
- Кріп – 3 стебла з суцвіттями
- Запашний перець – 6-7 шт.
- Зерна гірчиці -1 ст.л.
- Насіння коріандру – 1 ч.л.
- Часник – 3-4 зубки
Для маринаду на 1 л банку:
- Оцет – 1/3 стопочки (стандартна, 100-грамова)
- Цукор – 1/3 стопочки
- Сіль – 1/3 стопочки
Будьте уважні: це маринад на 1 однолітровим банку. Але якщо у вас півлітрові банки або дволітрові, то кількість солі, оцту і цукру потрібно порахувати виходячи з кількості закочувати банок.
Рецепт кабачків на зиму
Помила банки, налила в кожну 1/5 води, і поставила в мікрохвильовку стерилизоваться на 20 хвилин. Потім воду цю вилила.
Кришки склала в миску, залила водою, довела до кипіння і залишила кип’ятити хвилин на 5.
Кабачки помила.
Нарізала кружальцями приблизно по 1 см в товщину.
У стерилізовані банки виклала спеції: зерна гірчиці, коріандр, запашний перець.
Потім гілки кропу разом зі стеблами. Ще тут же потрібно покласти по очищеному зубку часнику, але я про нього забула, тому додала пізніше.
Виклала плотненько гуртки кабачка. Заповнила половину банки.
Потім знову додала кріп з суцвіттям, і утрамбувати кабачками до верху банки. Я ще додавала кілька ягідок червоної смородини, але це зовсім не обов’язково – є, киньте трохи, якщо ж ні – нічого страшного.
Поставила на вогонь 2 каструлі. Води в них я наливаю однакову кількість, і завжди приблизно, розраховую за кількістю літрів моїх закаток, тобто: у мене 2,5 літра загальної кількості (2 літрові банки і одна півлітрова). Ось води я наливаю приблизно стільки ж: 2,5 літра.
Коли перша каструля закипіла, заливаю банки окропом по вінця. Банки я ставлю на піднос, щоб розлита вода (а це неминуче) не була на столі. Якщо в першій каструлі залишилася вода, я її виливаю – вона вже не потрібна.
Накриваю стерилізованими кришками. І залишаю на 15 хвилин настоюватися. І за цей час повинна закипіти друга каструля.
Через цей час воду зливаю в першу каструлю, і відразу ж заливаю окропом з другої каструлі. При зливанні можуть вискакувати спеції і навіть кабачки, але це нічого страшного, їх легко повернути назад.
Поки кабачки стоять, залиті вдруге (хвилин 10 повинні стояти), першу каструлю знову ставлю на вогонь. Доливаю приблизно 1 черпак води.
Коли вона закипає, всипав цукор, сіль, оцет.
Я міряю звичайної 100-грамової стопкою. Якщо у вас її немає, можна зважити на електронних вагах: це 30 м
Разом з цими інгредієнтами кинула в каструлю нарізані зубки часнику, який я забула закинути в банку разом зі спеціями на початку.
З кабачків виливаю воду.
Заливаю киплячим маринадом і відразу ж заходить.
Укутують в ковдру і залишаю до повного охолодження банок. Банки стоять догори ногами!
Все, кабачки в банках на зиму готові!
Ось така апетитна закрутка з кабачками.
Приємного апетиту взимку!