Холодець, як і холодець, найчастіше, служать прикрасою святкового столу. Особисто у мене, асоціюється з Новим роком і різдвяними святами. Раніше подібні страви ми готували з м’яса, риби, з використанням желатину, але нікому не приходило в голову, що те ж саме можна приготувати з овочів і грибів! Ммм .. пальчики оближеш, особливо, якщо це лісові грибочки: білі або лисички. Думаю, що тут навіть не має особливого значення, сушені або свіжі гриби, вирощені штучно або зібрані власноруч в лісі поруч з будинком, я пробувала будь-які варіанти (крім глив), і, кожного разу, блюдо виходило дуже смачним.
Ми живемо не далеко від лісу, тому завжди збираємо гриби в сезон і заготовляємо на зиму. В цьому році був урожай лисичок, тому я приготую заливне з ними. Якщо у вас теж є запас таких грибів, то раджу ще спробувати суп із заморожених лисичок або борщ з лисичками.
Інгредієнти для грибного заливного:
- гриби – 200 гр;
- морква – 2 шт;
- картопля – 3 шт (можна на заміну будь-які овочі: горошок, кукурудзу, селера);
- агар агар – 1 ч. л .;
- вода або овочевий бульйон – 300 мл;
- сіль – 0,5 ч. л.
Вегетаріанське заливне на овочевому бульйоні
Лисички або інші гриби почистити і помити. Залити водою і поставити на вогонь. Коли вода закипить, зняти гриби з вогню, воду злити, лисички промити під проточною водою, знову залити водою і поставити на вогонь.
Як закиплять, зняти піну і варити на повільному вогні 1 годину. Потім воду злити, а гриби промити. У такому вигляді ми їх можемо покласти в морозилку, якщо потрібно. Після чого гриби безпосередньо готові для вживання в їжу, їх можна смажити, і використовувати для різних страв. Ця підготовка доречна тільки для лісових грибів, з вешенками або печерицями такі процедури проводити не потрібно.
Тепер приступимо до приготування самого заливного. Грибочки покласти в каструлю, налити 300 мл води або овочевого бульйону, поставити на вогонь. Посолити, після закипання варити 20-30 хвилин. Гриби відкинути на друшляк, але бульйон не зливати, він нам ще знадобиться.
Ви можете додати спеції на свій смак, головне, щоб бульйон був насиченим, мав сильний і яскравий смак. Від цього буде залежати смак підсумкового страви.
Лисички порізати шматочками і укласти в форму, в якій буде застигати холодець. Можна використовувати маленькі силіконові формочки або все покласти в тарілку. Як вам більше подобається.
Я складаю все в силіконові форми для кексів.
Моркву, цибулю і картоплю в мундирах відварити до готовності, почистити і порізати шматочками. Якщо не любите смак вареного лука – обсмажте його на маслі до золотого кольору.
Скласти в форму чергуючи шар за шаром.
Бульйон, в якому ми варили грибочки, налити знову в каструлю, додати агар-агар, і поставити на вогонь кип’ятити на повільному вогні протягом 10 хвилин. Потім зняти з вогню і залити їм заливне. Готово.
Тепер виносимо його в холод або, коли трохи охолоне, ставимо в холодильник, через деякий час, а це години 2-3, холодець буде готово. Подаємо до столу.
Так само можна відварені грибочки обсмажити на олії до готовності разом з цибулею і морквою, посолити і розкласти по формах, залити водою з агар-агаром, почекати поки застигне, і подавати до столу. Цей варіант мені сподобався більше, так як смак обсмажених овочів і грибів більш насичений. Хоча смажені овочі не прийнято додавати в холодець.
Смачного!