Мед з лаванди



У липні – серпні в наших краях починається збір лаванди. Ця рослина застосовують з часів стародавнього Риму в якості приправи до м’ясних і рибних страв, для приготування напоїв, в косметичних і лікувальних цілях. Препарати з лаванди застосовуються при порушеннях сну, мігрені, лікуванні простудних і вірусних захворюваннях, колітах, набряках. Лаванда має виражені сечогінні і антисептичну властивостями. Зі свіжих або сушених квітів можна приготувати домашній лікувальний мед з лаванди або варення.

Мед з лаванди рецепт з фото

Рецепти з лавандою

Рецепти з лавандою

– при порушеннях сну і мігрені змішати 1-2 ложки меду зі свіжої лаванди з теплою водою, пити маленькими ковтками.
– при нервовому стресі 1-2 ложки на склянку теплого молока, приймати перед сном;
– при вірусних захворюваннях додати в лавандовий мед подрібнений часник, перемішати, приймати по 1 чайній ложці після їди;
– при болю в животі (спазми нервового походження) – додати в теплий чай 1-2 ложки меду;
– при набряках і запаленні сечового міхура як сечогінний – 1-2 ложки після їди тричі на день;
– при гіпертонії 1-2 ложки меду в день.

Протипоказання:

Мед або варення з лаванди – це лікувальний засіб і приймати його потрібно в рекомендованих дозах. Лаванда несумісна з препаратами йоду і заліза. Забороняється застосування лаванди вагітним і годуючим матерям. Гіпотоніків дозволяється застосовувати її з обережністю. При прийомі лавандового меду можуть виникнути алергічні реакції (при індивідуальній непереносимості).

як приготувати мед з лаванди

Складові:

Інгредієнти для меду з лаванди

  • свіжі квіти лаванди – 1 столова ложка,
  • вода – 250 мл,
  • цукор -100 г,
  • мед – 200 г,
  • лимонна кислота – 1 чайна ложка,
  • пектинова суміш -5 гр. (не обов’язково),
  • барвник харчовий – за бажанням.

Процес приготування:

Квіти лаванди заллємо холодною водою і поставимо на водяну баню на 30 хвилин.

Квіти лаванди водяна баня

Відцідити настій через сито.

проціджений настій

Додамо лимонну кислоту, цукор і пектинові суміш, прокип’ятити. Остудити до температури 37 градусів і акуратно розмішати з медом. При бажанні підфарбувавши харчовими барвниками.

Пектинова суміш лимонна кислота мед

Переллємо в суху, герметично закривається банку. Зберігати мед з лавандою слід в темному сухому місці.

Мед з лаванди

Про рецепт і користь меду з лаванди розповіла Наталія Комарова, рецепт і фото автора.